В България на човек се падат по 75 литра за година

В България се произвеждат са 5 млн. хектолитра бира, като на човек се падат по около 75 литра за година, съобщиха от Съюза на пивоварите.
 В Германия съдържанието на бира е регламентирано със закон – ечемичен малц, хмел, вода, пивоварни дрожди. Законът за чистотата на пивото от 1516 г. е първият стандарт в хранителната индустрия.У нас най-общо се използват същите суровини, като обаче само 40% от малца и под 20% от хмела са от България, но държавният стандарт от 1981 г. позволява и използването например на царевичен грис, за да се разшири вкусовият асортимент.
 Именно с царевичен грис, ориз, може да се направи изцяло безглутенова бира. Царевичният грис е един от най-добрите заместители на малца, твърдят  специалисти по технология на бирата. Според тях  едно пиво трябва да има минимум 3 см пяна, която да задържи от 3 до 5 минути. Именно по слабата пяна може да познаеш българското пиво, като в него често има немалциран ечемик.
Производители са обвинявани, че стабилизират бирата със спирт, за да бъде тя по-трайна.  От Съюза на пивоварите обясниха, че през 1964 г. в България е влязъл първият пастьоризатор, който позволява пивото от 10 дни срок на годност да стане с до 9 месеца. Преди пък 3 г. една от най-големите иновации е била  как чрез филтрация да се направи достатъчно дълъг срок на годност.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия