ДДС за дарените храни отпада от началото на 2017 г.

ДДС за дарените храни ще отпадне от началото на 2017 г.Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за ДДС, внесени от реформаторите.
Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна. В същото време 21.2% от българите или 1.54 млн. души живеят в бедност.
Производители, преработватели и търговци в момента нямат стимул да дават безвъзмездно хранителни продукти, които нямат търговски вид или са с изтичащ срок на годност, на нуждаещи се. Причината е, че при дарение трябва да заплатят ДДС върху храните. Ако ги унищожат обаче, данъкът им се опростява.
От 1 януари 2017 г. обаче храните, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, няма да бъдат облагани с ДДС. Данък няма да е дължим само ако стойността на даренията на година не надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави.
За да се избегнат опитите за злоупотреби, дарените храни ще бъдат маркирани с надпис "дарение, не подлежи на продажба".Агрополитиката

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

Земеделският сектор става все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието и...

Пазари, борси, цени

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

Поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса прогнозират...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия