ДДС за дарените храни отпада от началото на 2017 г.

ДДС за дарените храни ще отпадне от началото на 2017 г.Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за ДДС, внесени от реформаторите.
Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна. В същото време 21.2% от българите или 1.54 млн. души живеят в бедност.
Производители, преработватели и търговци в момента нямат стимул да дават безвъзмездно хранителни продукти, които нямат търговски вид или са с изтичащ срок на годност, на нуждаещи се. Причината е, че при дарение трябва да заплатят ДДС върху храните. Ако ги унищожат обаче, данъкът им се опростява.
От 1 януари 2017 г. обаче храните, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, няма да бъдат облагани с ДДС. Данък няма да е дължим само ако стойността на даренията на година не надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави.
За да се избегнат опитите за злоупотреби, дарените храни ще бъдат маркирани с надпис "дарение, не подлежи на продажба".Пазари, борси, цени

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените...

Хранителна индустрия

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

„Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия