Забраниха опасни белгийски бисквити

Опасни белгийски бисквити с аромат на ябълка могат да се купят както у нас на пазара, така и в Полша, Унгария , Литва и Франция, съобщава Европейската система за бързо оповестяване за опасни храни.
Белгийските бисквити са „Белкорн” и са опасни за здравето, а експерти препоръчват да не се дават на деца. Опасността е сериозна, поради високо съдържание на акриламид в тях. Данните сочат, че в „Белкорн” акриламидът е десет пъти завишен. Използването на акриламид за различни технически цели е известно от много години, както и неговите токсикологични свойства са добре установени. Той е класифициран от Международната агенция по изучаване на рака като вероятен канцероген.
Акриламид се образува в реакцията на Maillard от редуциращи захари, като глюкоза и фруктоза, и аминокиселината аспарагин. Днес е добре известно, че технологичните условия, като време, температура и субстрат, повлияват значително образуването на акриламид. Температури над 120оС благоприятстват този процес. При тестени продукти са наблюдавани нива на акриламид до 2000 mg/kg. Най-високи нива са открити в продукти, приготвени с амониев хидроген карбонат (набухвател), като е установено, че той силно спомага образуването на акриламид в сладки тестени продукти. Акриламид се образува в храни буквално от супи до ядки, вкл. печени и пържени катофи, зърнени, кафе, крекери, маслини, хляб, аспержи и много други. Той се образува при печене, грил, пържене, независимо дали е в домашни или индустриални условия.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия