Забраниха опасни белгийски бисквити

Опасни белгийски бисквити с аромат на ябълка могат да се купят както у нас на пазара, така и в Полша, Унгария , Литва и Франция, съобщава Европейската система за бързо оповестяване за опасни храни.
Белгийските бисквити са „Белкорн” и са опасни за здравето, а експерти препоръчват да не се дават на деца. Опасността е сериозна, поради високо съдържание на акриламид в тях. Данните сочат, че в „Белкорн” акриламидът е десет пъти завишен. Използването на акриламид за различни технически цели е известно от много години, както и неговите токсикологични свойства са добре установени. Той е класифициран от Международната агенция по изучаване на рака като вероятен канцероген.
Акриламид се образува в реакцията на Maillard от редуциращи захари, като глюкоза и фруктоза, и аминокиселината аспарагин. Днес е добре известно, че технологичните условия, като време, температура и субстрат, повлияват значително образуването на акриламид. Температури над 120оС благоприятстват този процес. При тестени продукти са наблюдавани нива на акриламид до 2000 mg/kg. Най-високи нива са открити в продукти, приготвени с амониев хидроген карбонат (набухвател), като е установено, че той силно спомага образуването на акриламид в сладки тестени продукти. Акриламид се образува в храни буквално от супи до ядки, вкл. печени и пържени катофи, зърнени, кафе, крекери, маслини, хляб, аспержи и много други. Той се образува при печене, грил, пържене, независимо дали е в домашни или индустриални условия.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия