Цената на свинското месо е една от най-ниските през последните години

Цената на свинското месо е една от най-ниските през последните години, показват данните на Института за анализ на селското стопанство - САРА.
 Според САРА очаква се увеличение на консумацията на свинско месо. В момента консумацията в ЕС годишно на човек е 45 кг, а в България около 27 кг.Нарастването на доходите ще доведе до увеличение на покупките на месо. Според прогнозите на САРА цената ще е около 3600 лв за тон. ЕС продължава да бъде най-големият износител на свинско месо. Износът за Япония се е увеличил с 9.3%, за Южна Корея – 33%, за САЩ – 21%.
Почти три пъти не достига свинското месо, което се произвежда  в България.  По голямата част, около две трети е внос от Испания, Франция, Германия, Холандия. Перспективи за развитие на свиневъдството има, доказателство за това е нарастването на производството през последните години, коментират от Асоциацията на свиневъдите.
Заради ембаргото за внос на основни селскостопански продукти в Русия се забелязва завишен интерес на международни компании да инвестират в производство на месо в страната. Датски и германски компании обявиха планове за изграждане на големи свинекомплекси. Във Франция и Италия намалява търсенето на свинско месо, а в Испания продажбите раста осезаемо.
Последствията от скандала с един от  най-големите производители на месо в света-Бразилия продължават да се усещат. През настоящия месец САЩ наложиха забрана за внос на свежо месо от Бразилия.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия