Цената на свинското месо е една от най-ниските през последните години

Цената на свинското месо е една от най-ниските през последните години, показват данните на Института за анализ на селското стопанство - САРА.
 Според САРА очаква се увеличение на консумацията на свинско месо. В момента консумацията в ЕС годишно на човек е 45 кг, а в България около 27 кг.Нарастването на доходите ще доведе до увеличение на покупките на месо. Според прогнозите на САРА цената ще е около 3600 лв за тон. ЕС продължава да бъде най-големият износител на свинско месо. Износът за Япония се е увеличил с 9.3%, за Южна Корея – 33%, за САЩ – 21%.
Почти три пъти не достига свинското месо, което се произвежда  в България.  По голямата част, около две трети е внос от Испания, Франция, Германия, Холандия. Перспективи за развитие на свиневъдството има, доказателство за това е нарастването на производството през последните години, коментират от Асоциацията на свиневъдите.
Заради ембаргото за внос на основни селскостопански продукти в Русия се забелязва завишен интерес на международни компании да инвестират в производство на месо в страната. Датски и германски компании обявиха планове за изграждане на големи свинекомплекси. Във Франция и Италия намалява търсенето на свинско месо, а в Испания продажбите раста осезаемо.
Последствията от скандала с един от  най-големите производители на месо в света-Бразилия продължават да се усещат. През настоящия месец САЩ наложиха забрана за внос на свежо месо от Бразилия.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия