В Сибир ще отглеждат ориз и грозде

В края на 21-и век от 50 до 80 процента от територията на Сибир ще има мек климат, благоприятен за селското стопанство. По-топлият климат ще даде възможност в тази част на света да се отглеждат ориз и грозде.
Сибирските селскостопански култури ще се преместват със 70 километра на север с всяко следващо десетилетие.Към 2080 г. Сибир, простиращ се през седем руски часови зони, ще стане много по-топъл и гостоприемен, твърдят учени от Красноярск.
В основата на сибирската кухня  са месни ястия от говеждо, агнешко и свинско.Тук може да се опитат пържени, печени в пещ или фурна, както и месото, приготвени на открит огън. Също толкова популярни са  ястия от карантия,  приготвени на месни супи, супа и желе. Сибир се слави с известните сибирски кнедли, приготвени от най-малко 3 вида месо, но винаги се дава предимство на ястия от солена риба –омул
Учени от Красноярск прогнозират, че само след две поколения Сибир ще стане най-приятното място за живеене.
Поради климатичните промени Сибир, който дълго се славеше като прокълнато място за изпращане на лагерници в ГУЛАГ, ще се превърне в най-желаната дестинация за живеенe.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия