Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна.
Проверките са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника и се извършват съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Комисия за защита на потребителите. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.
Инспекторите ще следят за регистрацията на обектите, наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на срокове и условия на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство в областта на храните, наличие на системи за управление безопасността на храните или процедури основани на тях и други.

Хранително-вкусова промишленост - фирмени нови продукти и технологии

Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни, произведени в България. При млечните продукти стойностите достигат над 90%, а 99% от хлебната индустрия е благодарение на родните производители, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на честването на Деня на хранителната промишленост.
Отт 2009 г. земеделската и хранителната промишленост имат положително външно търговско салдо, което нараства с всяка изминала година.  През 2016 г. 1,2 млрд евро повече храни и земеделски продукти са изнесени от страната, отколкото са внесени. Наблюдава увеличение на предлагането на храни вътре в страната, като това е трайна тенденция, която показва, че българският бизнес в хранителната индустрия започва да има устойчив положителен тренд.
Нашите храни са достатъчно качествени и са предпочитани от производителите в Европа.Над 75% от износа на храни и земеделски суровини е насочен към страните в Европейския съюз, каза  Димитров.
Той връчи награди на отличените в конкурса „Хранително-вкусова промишленост-фирмени нови продукти и технологии“.

Агенцията по храните възбрани и насочи за унищожаване храни и безалкохолни напитки

БАБХ възбрани и насочи за унищожаване 14 кг. храни от животински произход месни продукти и птичи заготовки, които са били без етикети, 19 л. безалкохолни напитки с изтекъл срок на годност. Спрени от продажба са 73 л. прясно мляко с несъответствие по  Наредба 9/2011 г.
Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите на Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние на обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност и пропуски в етикетирането. Установени са служители с лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 144 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 6 предписания и са съставени 3 Акта.

Над 200 изложители участваха в „ Дните на царибродската шушеница”

Производители на различни месни и млечни специалитети от Сърбия и България участваха в “Дните на царибродската шушеница”
Тазгодишния Царибродски фестивал, който се организира от 2014 г.,  е най-мащабният - 200 изложители и над 20 000 посетители. На щандовете, освен именита шушеница - пушено свинско месо, с уникален вкус, подготвено по традиционна рецепта имаше и други видове месни и млечни продукти, плодови и зеленчукови специалитети, вина и специални ракии, като прословутата дюлева.
На фестивала бяха раздадени отличия за най-блага ракия, най-добра царибродска шушеница и най-добре подреден щанд. Хората от двете съседни държави се насладиха на автентичната атмосфера в малкото крайгранично градче, което с тази и други прояви показва богатото и разнообразно културно наследство и туристическия потенциал на региона.

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията за DRY AGING  беше един от акцентите на тазгодишното издание на „Месомания”
Месото от предварително подбрани животни се полага в камера за зреене за период от 14 до 60 дни, при които достига до различни етапи на зреене и подобрява вкусовите си качества. Фермерското зряло месо е наситено с аминокиселини и колаген, което го прави нежно, крехко и лесно за храносмилане и усвояване от организма.
За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението. "Луканковият меч" е един от новите продукти, създаден от екип технолози, провокирани от историческото минало на Тракийския регион. Продуктът е произведен от едро кълцано свинско месо с класически подправки, характерни за района на Беломорска Тракия.
Панагюрската луканка e традиционен месен продукт, отличаващ се със специфична рецептура, метод на сушене и пресоване, форма, аромат, вкус и консистенция. За приготвянето му се използва говеждо и свинско месо, което се смила и смесва с ароматен букет от подправки.
Деликатесен шпек е нов, висококачествен продукт, пушен на буково дърво, с цели парченца месо, отговарящ на високите потребителски изисквания. Майсторлъшкият вкус на продукта се дължи на умелата комбинация от свинско месо и ароматния микс от натурални подправки.
 Интересен продукт е и домашна луканка с орехи - ядките допълват традиционния вкус със своята хрупкавост. Сред експонатите бе  и едни от любимите на потребителите продукти телешка луканка, неврокопска луканка, бански старец, домашен неврокопски суджук и много други.
Месомания  показа и сушена кървавица, като един от най-харесваните традиционни колбаси. Прави се от свинско месо и много праз, по автентична рецепта от Пиринския регион. Изсушена и  готова за консумация перфектно се комбинира с чаша червено вино.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия