Дефиле на младото вино", ще се проведе в Пловдив

9-тото издание на фестивала „Дефиле на младото вино", ще се проведе от 24 до 26 ноември в в Пловдив. На събитието се очакват над 20 000 посетители от България и чужбина. Щандовете на винопроизводителите ще бъдат разположени в дворовете и вътре в самите възрожденски къщи в Стария град.
Фестивалът е запазена търговска марка на Съвета по туризъм - Пловдив, за провеждане на дегустации на млади български вина през последната седмица на ноември. За 8 г. събитието се разрасна до 7-дневен фестивал с богата съпътстваща програма. Производителите на мед, колбаси, сирена, хляб, минерална вода, кетъринг фирми и известни шеф-готвачи допълват дегустацията на винените напитки.
Част от фестивала са съпътстваща културна програма с атрактивни събития, танцови атракции, изложби и филмови прожекции.

Уникален тиквеник с дължина 2,88 метра бе приготвен в центъра на Севлиево

Уникален тиквеник с дължина 2,88 метра бе приготвен и изяден в центъра на Севлиево на тазгодишния традиционен Празник на тиквата. За направата на сладкия десерт са използвани 120 кг. тикви, 63 кг. кори, 21 кг. обикновена и 12 кг. пудра захар, 16 кг. орехи, 22 литра олио и половин килограм канела.
Приготвени бяха и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във варов разтвор за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп и индрише.
Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме със 198 см., тази година е 288 см. Не знам след още 10 години дали площадът вече ще е достатъчен да го разположим, коментират майсторките на вкусния тиквеник. Тази година проявите от Празника на тиквата започнаха още на 12 октомври и продължиха до неделя с демонстрация на занаяти, изложби танци, песни и шествия. На организираната изложба за тикви, първа награда спечели 53-килограмова тиква, докарана чак от благоевградско.
Наградата беше връчена от шеф Андре Токев. В Музеят на тиквата пък деца рисуваха своите Тиквени фантазии. За пръв път тази година празникът има и социален елемент. Беше организирана благотворителна томбола, средствата от която ще отидат за купуване на храна, дрехи и обувки на нуждаещи се социално слаби деца и младежи.
За 13-а поредна година в Севлиево се провеждат четиридневни есенни празници на тиквата. Тазгодишното издание беше под наслов „Фиеста по тиквено време"

"Фиеста по тиквено време" стартира в Севлиево

Тринайсетото издание на празника на тиквата, под наслов "Фиеста по тиквено време" стартира днес и ще продължи четири дена, съобщиха от община Севлиево.
Програмата включва творчески ателиета за деца в архитектурно-възрожденския комплекс "Дандолови къщи". Там малчуганите ще могат да творят и да се включат в забавното ателие "Тиквени цветни фантазии", подготвено специално за празника от екипа на Историческия музей в града.
Причудливи тикви, приложни творби и рисунки ще бъдат показани в изложбите "Тиквени фантазии" и "Тиква най-най-...", които ще бъдат експонирани във фоайето на общината, ще се играе и спектакълът "Приказка за тиквата", подготвен от преподаватели и възпитаници на детските градини в общината.
На танцова фиеста на 14 октомври гостуващи изпълнители ще представят ритми от Бразилия, Испания, Индия, България, Русия, Китай, Япония и Америка.Тази година за първи път по време на празничните дни ще се състои благотворителна инициатива в подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение.
На 15 октомври фиестата продължава с пъстро "Тиквено парти", очаквано от любителите на кулинарните тиквени изкушения. Шеф Андре Токев ще награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника ще опитат от над 200-метровия тиквеник, който севлиевските ресторантьори приготвят всяка година.

Екобоза, направена от ръж и лимец представят в Радомир

Празник на бозата ще се проведе в Радомир на 15 октомври. На 12 щанда на възстановения стар пазар ще се предлагат продукти местно производство. Младежи, облечени като бозаджии, ще разнасят вкусното пиво сред хората. За втори път ще се организира състезание по надпиване с боза, като критерият ще бъде не количеството, а бързината.
Местни производители на боза ще покажат продукцията си на празника. Сред които 115-годишната градска потребителна кооперация "Наркооп", която в целия период на съществуването си произвежда предимно боза. Гостите на празника ще могат да опитат и екобоза, направена от ръж и лимец, също от радомирски производители
Всеки, желаещ да се докосне до оригиналния вкус на сладкия елексир, ще има възможност да го направи чрез напитката, приготвена от притежателя на марката "Радомирска боза". Старите майстори правели гъстата течност от просено брашно. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена - от просо и ръж.
Според производителите вкусът се определя от добавките и двата вида ферментация - алкохолна и млечно-кисела

Зам.-министър Цветан Димитров и посланик Дашжамц Батсайхан обсъдиха качеството и безопасността на храната

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Монголия Дашжамц Батсайхан.
Двамата обсъдиха близките политики на двете страни по отношение на качеството и безопасността на храните. Д-р Димитров подчерта, че може да се осъществява обмен на опит в тази област и запозна посланика със структурата на Българската агенция по безопасност на храните.
По време на срещата бе дискутирана и възможността за сътрудничество в сферата на науката и образованието. Зам.-министър Димитров и посланик Батсайхан разговаряха за предстоящата Седма сесия на смесената комисия с Монголия, която ще се проведе в Улан Батор.От своя страна Дашжамц Батсайхан изрази задоволство от добрите контакти между двете държави.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия