400 пакета с хранителни продукти събра кампанията „Великден за всеки”

Доброволците на националната кампания "Великден за всеки – дари празник на баба и дядо", организирана за втора поредна година събра както парични средства, така и трайни храни за българските пенсионери, които няма да получат надбавка по случай Великден.
Освободихме дарените храни от ДДС, така че всичко, което е излишно и се произвежда и пълни магазините, да отива при хората, които имат нужда от него. Вие най-добре знаете, защото тези хора всеки ден са тук в храмовете, аз също знам много добре, защото всеки ден те са и в моята приемна - колко много са бедните хора и колко много имат нужда те от подкрепа, заяви омбудсманът Мая Манолова.
Борбата срещу разхищенията на храна е едно от средствата да се преборим с глада. Българският народ има много традиции от векове, но една, която е изконна, е да се обединяваме пред лицето на несгодите. Главната несгода в България днес е бедността, която видяхме в църквата и в джамията. Двете световни религии - християнството и ислямът, си приличат, според мен, по едно – по това, че милосърдието е ценност, която се споделя", каза Мая Манолова при дарението.

Българите са изяли 25 т сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло през миналата година

Българите са изяли 25 т сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло през миналата година. Това са количествата, които българските предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА.
Тенденцията е вносът на такива суровини да расте и въпреки че вложеното количество сухо мляко няма да достигне пика от 40 хил. т през 2013 г., ще се задържа на нива от около 25 хил. т, прогнозират от института.
Данните показват още, че цените на млякото между 2007 и 2015 г. са намалявали на месец с около 3-4%, но в същото време цените на сиренето са се покачвали с около 14% на месечна база.
Очакванията на експертите са цените на млечните продукти да продължат да растат през следващите години.
В момента производството на краве мляко в страната е паднало на критични равнища, близки до 1,1 млн. т. Едва около 50% от него обаче се декларира като изкупено и преработено в мандрите.

БАБХ започна извънредни проверки по случай наближаващите празници Великден и Гергьовден

Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки по случаи наближаващите празници Великден и Гергьовден.
Инспекциите са извън плановия контрол. Ще се проверяват обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти предлагащи услугата “ол инклузив“.
Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза - агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др. както и на боите за яйца.
При инспекциите в производствените обекти ще следи за произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, правилното етикетиране, придружаващите документи и наличие на необходимата информация за спазване на изискванията за предлаганите храни.
По време на проверките в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене инспекторите ще гледат за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, както и за наличие на документи за произход и безопасност.
Ще се извършват проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните изисквания и водения регистър от собственика или управителя на пазара.
Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни. По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

50% от пакетираните храни в Европейския съюз съдържат палмово масло

ЕП поиска до 2020 година 100% от използваното в ЕС палмово масло да има сертификат за произход. Парламентът настоява и да се създаде правно обвързваща нормативна уредба, за да се гарантира, че всички вериги за доставки са проследими обратно до произхода на суровините.
Според анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство през 2016 г. сме изяли 12 хил. тона палмово масло. Палмовото масло представлява около 40% от световната търговия на всички растителни масла.
Проучване на „Активни потребитили” показа, че при 6 от общо 36 изследвани марки сирена са открити немлечни мазнини.
Само по себе си палмовото масло не е вредно, но при обработка – хидрогениране, вече има вреда за човешкия организъм. При обработка се формират съединения, които са канцерогенни – например глицидни мазнини.
50% от пакетираните храни в Европейския съюз съдържат палмово масло. Съгласно проекторезолюция ще бъде предложено налагането на по-строг режим на вноса на палмово масло, а след 2020 година забрана на ползването на палмово масло в биогоривата
60% от дружествата, търгуващи с палмово масло, са поели ангажимент във връзка с инициативи за борба с обезлесяването, досега само 2% са в състояние да проследят търгуваното от тях палмово масло до неговия източник.
През 2016 г. в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. Такива са били количествата и през 2015. Абсолютният пик до момента от над 51 хиляди тона е бил достигнат през 2014 г. За сравнение, през 2000 г. вносът на суровината у нас е бил близо десет пъти по-малко.

Все по-успешно у нас се отглеждат маслинови дръвчета

Производители от Южна България успешно отглеждат маслинови дръвчета в разсадници и се радват на екологично чиста реколта. Растенията, които виреят добре и в нашите климатични условия, се радваха на голям интерес на изложението "Цветна пролет" в Пловдив.
Tази година на изложението посетителите са търсили основно маслинови и цитрусови дръвчета.Те се отглеждат все по-успешно в България и то не само в оранжерии. Дръвчетата успешно презимуват в нашите условия. Подбират се подходящи сортове, като най-важното е да им се осигури слънчево и защитено от вятър място. Такива условия за отглеждане има край Асеновград, Стара Загора, Първомай и Пазарджик, коментират производителите.
Отглеждат се предимно черни маслини. Заради натуралния начин на ферментация и нестипчив, наситен вкус черните маслини се различават от всички други маслини, произвеждани по целия свят. Черните маслини са известни на чуждия пазар под различни имена в зависимост от района, в който са произведени. В България, този вид маслини са известни под името "Амфиса".
Процесът по обработка на маслините включва мариноване със зехтин и оцет и естествена ферментация без никаква химия,но все още се страхуваме да експериментираме с големи площи, защото все пак има риск от измръзване, казват маслинопроизводителите Те са категорични, че маслините, отгледани в България са по-вкусни от вносните.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия