Фермите в България злоупотребяват с употребата на антибиотици

Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с лекарства  и се застраховат,  като дават дори на здравите животни малки дози антибиотици.Това показва седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата.
Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас.Фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни.
 У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски – 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте – от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада.
Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества. Храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от „Активни потребители.

Около 50 тона е новата реколта от фасул, произведена в Смилян и съседните селища

Около 50 тона е новата реколта от фасул, произведена в Смилян и съседните селища от горното поречие на Арда Традиционният Празник на смилянския фасул събра хиляди гости и туристи в родопското село. с Празникът се организира за 15-а година, а организатори са кметството в Смилян, Община Смолян и местното читалище "Проф. д-р Асен Златаров".
Смилянският боб е една от малкото български храни, защитени с патент, а уникалният вкус е пословичен и популярен не само в България, но и по света, посочи заместник-кметът на Смолян Венера Аръчкова.  Кулинарният конкурс бе разделен в категории за професионални и непрофесионални готвачи. Първо място при професионалистите спечели ресторант "Родопчанка"- Смолян, а при любителите кулинари- Магдалена Ловчалиева.
Антон Тодоров получи наградите за най-млад производител и за най-атрактивен щанд. Общо 47 пана от фасулени зърна се включиха в състезанието за художествено произведени от колоритния боб. Къкрещите казани с боб чорба, с която Смилян почерпи гостите, бяха приготвени от 250 кг фасул, дарен от местните производители.

10 години наука за храните в услуга на потребителите

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри юбилейната научна конференция „10 години наука за храните в услуга на потребителите“. Организатори на конференцията са Центърът за оценка на риска по хранителната верига и Националният център по обществено здраве и анализи.
Според Цветан Димитров оценката на риска по хранителната верига трябва да се основава на научни знания и достоверни факти и да служи като основа за предприемане на адекватни законодателни и контролни мерки, управленски решения и политики.
Той припомни, че дълго време оценка на риска по хранителната верига не беше търсена при взимане на управленски решения.
След като ЕС създаде с регламент Европейския орган по безопасност на храните EFSA с цел изготвяне на научен анализ на рисковете по храни и фуражи, беше утвърден такъв подход на европейско равнище. С отделянето на Центъра за оценка на риска по хранителната верига от органа, отговорен за управлението на риска и в България ясно бяха разграничени оценката от управлението на риска. Това създава възможност за изготвяне на независима от контролния орган научно обоснована оценка на възможните рискове по хранителната верига, което е по-надежден гарант за потребителя.
Научните становища и препоръки  трябва да имат ключово значение при превенция на кризи в областта на хранителната верига, посочи  Цветан Димитров. Той акцентира върху основната роля в изпълнението на тази задача на Българския контактен център на Европейския орган по безопасност на храните.Зам.-министър Димитров подчерта, че е необходимо да се разширява сътрудничеството между науката и бизнеса и че е радващ факта, че вече има сключени споразумения между ЦОРХВ и браншови организации, които търсят научната експертиза по анализ на хранителните рискове.

Обявиха „Карнобатска Специална" за най-добра в конкурса Challenge International Du Vin

Обявиха  „Карнобатска Специална" за най-добра в конкурса  Challenge International Du Vin във Франция.
За втора година в Бордо, ракия от Карнобатските лозя получава Златен медал за отличното си качество. В оспорвана надпревара с над пет хиляди гроздови напитки и вина, тя намира място сред най-добрите световни брандове. А изисканите „Карнобатска Мускатова" и „Perlova rakia" на „Винпром Карнобат" се окичиха с престижните сребърни медали.
Според енолозите това е триумф без аналог за страната ни. Златният медал е уникално постижение, което утвърждава „Карнобатска Специална" като напитка от световна величина. Успехът идва година и половина след като ракиите на Карнобат триумфираха със Златни медали в авторитетния Spirit Selection в Брюксел и вече са част от менюто на най-посещаваните ресторанти както във Франция, така и в столицата на Стара Европа.
Технолозите на „Винпром Карнобат" разкриха, че ключът към успеха в Бордо е уникалният бленд, съчетаващ дестилати от най-добрите реколти. В основата му е изключителният български сорт Мускат Отонел. Той й придава фини аромати и я прави хармонична и деликатна. За ракията се заделят само най-добрите масиви, чийто тероар позволява елитният Мускат да разгърне напълно своя потенциал.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора организира обучениe за вътрешни одитори на системи за управление на безопасността на храните

Търговско-промишлена палата - Стара Загора организира обучениe за вътрешни одитори на системи за управление на безопасността на храните, основана на принципите на НАССР, което ще се проведе на 09.11.2017 г. в семинарната зала на Палатата.
Обучението е предназначено за ръководители и специалисти от организации, произвеждащи храни, които пряко отговарят за изграждане, поддържане и преглед на НАССР система за управление на безопасността на храните. Изискванията на Закона за храните се отнасят за всички производители на храни, включващи целия жизнен цикъл на хранителната верига - от добива на суровини до крайната реализация на продуктите.
Целта на обучението е придобиване на необходимите знания и умения за разработване, внедряване и поддържане на НАССР система в предприятията за производство на храни, както и за провеждане на вътрешни одити на система за управление безопасност на храните, основана на принципите на НАССР, съгласно законодателните изисквания.
Участниците в семинара ще получат Сертификат за завършено обучение за вътрешни одитори на НАССР системи.
HACCP е съкращение на Hazard Analysis ans Critical Control Point, което в превод означава "Анализ на опасностите и контрол на критичните точки". Критичните точки са точки от технологичния цикъл на храните, в които има вероятност да се появят биологични, химически и физически опасности, които да окажат негативно въздействие на храните и човешкия организъм. Критичните точки за контрол трябва да се управляват, с цел задържане нивото на опасността, нейното намаляване или елиминиране

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия