ХVІ-то поредно издание на празника "Златна праскова-2017" ще се проведе в Гавраилово

ХVІ-то поредно издание на празника "Златна праскова-2017" ще се проведе в сливенското село Гавраилово. Проявата започва на 25 юли под патронажа на министъра на земеделието, а кулминацията е на 27 юли, съобщиха от община Сливен.
От 10 часа на площада пред селото ще  бъде открит празникът, ще има изложба и дегустация на праскови, а водещи лектори от Института по овощарство в Пловдив ще се срещнат с производители на праскови. Вечерта е предвидено народно веселие. Оганизатори на проявата са община Сливен, земеделското министерство, кметството в Гавраилово и местното читалище "Слънце 1928".
Предвидено е и посещение на насажждения, както и конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Мини и мис „Праскови“ са част от проявите на празника.Пред читалещите в село Гаврилово ще се състои конкурс за любители фотографи на тема „Българска праскова“, изложбена рисунки на тема „Праскова“ и рисунка на асфалт „Прасковата – минало, настояще и бъдеще“.

В Сибир ще отглеждат ориз и грозде

В края на 21-и век от 50 до 80 процента от територията на Сибир ще има мек климат, благоприятен за селското стопанство. По-топлият климат ще даде възможност в тази част на света да се отглеждат ориз и грозде.
Сибирските селскостопански култури ще се преместват със 70 километра на север с всяко следващо десетилетие.Към 2080 г. Сибир, простиращ се през седем руски часови зони, ще стане много по-топъл и гостоприемен, твърдят учени от Красноярск.
В основата на сибирската кухня  са месни ястия от говеждо, агнешко и свинско.Тук може да се опитат пържени, печени в пещ или фурна, както и месото, приготвени на открит огън. Също толкова популярни са  ястия от карантия,  приготвени на месни супи, супа и желе. Сибир се слави с известните сибирски кнедли, приготвени от най-малко 3 вида месо, но винаги се дава предимство на ястия от солена риба –омул
Учени от Красноярск прогнозират, че само след две поколения Сибир ще стане най-приятното място за живеене.
Поради климатичните промени Сибир, който дълго се славеше като прокълнато място за изпращане на лагерници в ГУЛАГ, ще се превърне в най-желаната дестинация за живеенe.

Vranec Special Selection спечели златен медал в конкурса International Wine Challenge

Vranec Special Selection на винарска изба Тиквеш  спечели годишната награда „Трофей за качество” в конкурса  International Wine Challenge в Лондон.
 Винарска изба Тиквеш е в клуба на елитните световни производители. Това признание получават по-малко от 1% от всички вина в конкурса. Най-известният винен критик - Тим Аткин, лично е връчил приза на председателя на Управителния съвет на винарската изба "Тиквеш" Светозар Яневски.
 Така винарската изба  влиза в историята благодарение на автентичното вино. Освен Трофея за качеството и златен медал за виното "Вранец Специална Селекция" („Vranec Special Selection"), винарската изба на "Тиквеш" IWC 2017. г. спечели два сребърни медала за "Барово" (червено), 2015 г. и "Гренаш Блан Специална Селекция" („Grenache Blanc Special Selection") 2016 г., а пет вина получиха бронзов медал.
  Вранец е водещ сорт в Македония. Създаден е по път на естествено кръстосване и е наличен във всички лозя в повардарския регион, а в другите регион е по-малко застъпен. Гроздето е с тъмночервен цвят, а най-добри приноси дава на средно плодна и умерено влажна почва. Младите вина от Вранец са със светло пурпурен цвят, с аромат на  ягоди.

България трябва доброволно да премахне националната защита на географските обозначения на десетки земеделски продукти и храни

Страната ни трябва доброволно да премахне националната защита на географските обозначения на десетки земеделски продукти и храни, сред които киселото мляко и бялото саламурено сирене, заради европейски регламент, съобщиха от Асоциацията на млекопреработвателите.
Европейската комисия е припомнила в писмо, че регламентът още не е приложен у нас. Затова от патентното ведомство са разработили проект за промени в Закона за марките и географските означения, с които от датата на влизане в закона в сила се заличава националната регистрация на емблематични за България продукти.
Наименованието за произход може да се защити на три места.Това са патентното ведомство, службата на ЕС по интелектуална собственост и Световната организация по интелектуална собственост. След отпадане на националната защита българските производители могат да поискат да регистрират киселото мляко и сиренето в регистъра на Европейската комисия и така да получат защита на географските означения.

Арестуваха 66 души за търговия с конско месо

Европол  арестува 66 души за търговия с конско месо. Мерките са предприети след разследване на скандала с храни, шокирал европейските потребители.
Тестове, направени в Ирландия през 2013 година, установиха, че месото в някои продукти с етикет, обозначаващ говеждо, всъщност са съдържали изцяло конско месо,  което не е подходящо за консумация от хора.
Испанската полиция започна разследване на група, занимаваща се с клане на испански и португалски коне, които обаче са били прекалено стари или в лошо състояние, за да бъдат консумирани от хора. Групата е подправяла документите на месото и го е пращала в Белгия, която е голям износител на конско месо в Европейския съюз.
Разследване на Европейския съюз разкри, че под 5 процента от изследваните говежди продукти са дали положителни проби за конска ДНК.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия