Некоректно етикетирани и неправилно съхранени храни са най-честите нарушения при проверки на Агенцията по храните

Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните извършиха 2213 проверки по официален контрол в обекти на търговска мрежа и обществено хранене през изминалия месец на територията на цялата страна.
Най- честите нарушения, които констатираха са некоректно етикетирани храни, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите и други.
В резултат на установените нарушения, проверяващите съставиха 42 Акта и  издадоха 172 Предписания. Два обекта с временно преустановена дейност, а 200 килограма храни са възбранени или бракувани.

Обществен съвет ще координира действията около проверките за двоен стандарт в качеството на храните

Обществен съвет ще координира бъдещите действия около проверките за двоен стандарт в качеството на храните, продавани в България и в западните страни, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
Наблюдението на цените и етикетите на различни продукти ще се прави редовно Подборът на групите храни и конкретните артикули ще се определят съвместно от обществения съвет, съставен от представители на Федерацията на потребителите и БАБХ.  Необходими  са координирани действия и в рамките на Европейския съюз.
 Директива от FDA (US Food and drug administration) показва допустим марш на грешка в съдържанието на хранителния продукт и изписаното на етикета, който е от 20%.
Разминаването в изследваните храни у нас и тези в Европа е по-малко от 20%, като най-голямата разлика има в съдържанието на мляко в един от продуктите.

6 хиляди галона кисело мляко „Тримона” всеки месец потегля от Ню Йорк към магазините в 40 щата

Ново високо призвание получи българското кисело мляко „Тримона”, произвеждано в САЩ. То е сред най-добрите продукти на Световното изложение в Ню Йорк.
Зад киселото мляко „Тримона” стои пловдивчанинът  Атанас Вълев, който  един ден се захваща с производството на кисело мляко.  Според него най-доброто кисело мляко е това, в което нищо не е добавено и от което нищо не е отнето, каквото е нашето.
Така нашата гордост – прословутата бактерия Lactobacillus bulgaricus, която се използва при производството на българското кисело мляко и разнася славата на България по света, се развива прекрасно и в околностите на Ню Йорк.
На американския пазар има няколко кисели млека, подобни на нашето, но не се наричат „български”, въпреки че при производството им се ползват същите 4-5 бактерии, както при българското, включително Lactobacillus bulgaricus. Уникалността е в подбора.
Месечно около 6 хиляди галона кисело мляко „Тримона” потегля от Ню Йорк към магазините в 40 щата, главно по Източното и Западното крайбрежие.

В България на човек се падат по 75 литра за година

В България се произвеждат са 5 млн. хектолитра бира, като на човек се падат по около 75 литра за година, съобщиха от Съюза на пивоварите.
 В Германия съдържанието на бира е регламентирано със закон – ечемичен малц, хмел, вода, пивоварни дрожди. Законът за чистотата на пивото от 1516 г. е първият стандарт в хранителната индустрия.У нас най-общо се използват същите суровини, като обаче само 40% от малца и под 20% от хмела са от България, но държавният стандарт от 1981 г. позволява и използването например на царевичен грис, за да се разшири вкусовият асортимент.
 Именно с царевичен грис, ориз, може да се направи изцяло безглутенова бира. Царевичният грис е един от най-добрите заместители на малца, твърдят  специалисти по технология на бирата. Според тях  едно пиво трябва да има минимум 3 см пяна, която да задържи от 3 до 5 минути. Именно по слабата пяна може да познаеш българското пиво, като в него често има немалциран ечемик.
Производители са обвинявани, че стабилизират бирата със спирт, за да бъде тя по-трайна.  От Съюза на пивоварите обясниха, че през 1964 г. в България е влязъл първият пастьоризатор, който позволява пивото от 10 дни срок на годност да стане с до 9 месеца. Преди пък 3 г. една от най-големите иновации е била  как чрез филтрация да се направи достатъчно дълъг срок на годност.

Темата за двойния стандарт на храните ще бъде представена на Съвета на министрите

Темата за двойния стандарт на храните ще бъде представена на Съвета на министрите на 17-18 юли. Информацията ще бъде внесена от Словакия и ще бъде подкрепена от страните от Вишеградската четворка, които участват в процеса по изследване.
Изследвани  са 31 вида продукти от пет категории, закупени съответно в България, Австрия и Германия.  Установени са разлики по отношение на съдържанието на предлаганите стоки у нас и на Запад. 16 от тях са със значително по-високи цени от тези в България.
Най-фрапантна е разликата в закупени две детски пюрета - едното с 90% по-висока цена, а другото със 107%. Това е изключително неприемливо, тъй като  пюретата са и с констатирано различно съдържание. По-високи са цените при млечните продукти - определени сирена и при шоколадови продукти.
Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов ще покани представители на Комисията за защита на потребителите, заедно с федерациите за защита на потребителите, за да бъде обсъдена темата с по-високите цени и да се види какво може да се предприеме.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия