Отпада забраната за улов на калкан

От 16 юни отпада забраната за риболов в рибностопанските обекти, които се намират от 500 до 1500 м. надморска височина, както и за улова на калкан в Черно море.
С това приключват забраните за улов на риба и други водни организми през периода им на размножаване тази година. Риболовният сезон за любители беше открит на 1 юни. Цената на седмичен билет е 4 лв., месечният е 8 лв., шестмесечният – 15 лв., а годишният - 25 лв. И този сезон децата до 14-годишна възраст и хората с увреждания могат да извършват любителски риболов с безплатен риболовен билет. Минималната глоба при извършване на незаконен риболов е 100 лв.

Храни 2030-изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните

„Храни 2030-изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи” е заглавието на знаковата конференция, която ще се проведе на 14 и15 юни в Аграрния университет в Пловдив.
Конференцията е едно от знаковите събития за Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от МОН с подкрепата на Европейската комисия. Посветена е  на научните изследвания и иновации като двигател на трансформацията на хранителните системи, така че те да бъдат едновременно устойчиви, приобщаващи, отговорни, разнообразни и конкурентноспособни. Подобна трансформация изисква нов подход към научните изследвания и иновациите, целящ гарантиране на безопасност на храните и храненето в променящия се свят, засегнат от въздействието на климатичните промени.
Европейската комисия ще представи информация за актуалното състояние и политиката в областта на научните изследвания и иновациите по темата на конференцията, както и своята визия за оформяне на бъдещите  устойчиви хранителни системи и справянето с негативните ефекти от изменението на климата.

С награда Best of Class бе отличено българското вино Face-to-Face

С награда Best of Class бе отличено българското вино Face-to-Face  на конкурса Los Angeles International Wine Competition.   Родната изба New Bloom Winery спечели златен медал от престижния конкурс за своето New Bloom Регент. PIXELS розе е със сребро, а бронзови медали получиха PIXELS Каберне Совиньон и Face-to-Face Розе.
Face-to-Face Совиньон блан, заедно с розето от сортовете Каберне Совиньон и Марселан под същата марка, са двете нови попълнения във високия клас вина на New Bloom Winery. Те отразяват различната линия, която следва винарната в последните години – да прави модерни вина, отговарящи на световните тенденции.
 Всички вина на българската изба се правят от собствени лозови масиви – близо 6000 дка. Избата се намира в сърцето на Тракия – районът, който бе класиран на престижното второ място в световната класацията на Wine Enthusiast за винени пътешествия за 2017 г.
 Конкурсът се провежда за 79-и път в Калифорния. Участваха 2921 вина от 885 производители. Общо 18 държави, между които Аржентина, Австралия, Бразилия, Чили, Франция, Италия, Нова Зеландия, Южна Африка, Испания, САЩ и други.

Търговската верига BILLA България пуска на пазара собствена марка плодове и зеленчуци

Търговската верига BILLA България пуска на пазара собствена марка плодове и зеленчуци „BILLA Градини". Продуктите на бранда са с гарантиран български произход и са отгледани екосъобразно по програма за намаляване на пестицидите, а при производството им се осъществява независим двустепенен контрол на качеството. Веригата въвежда програма за намаляване на пестицидите в плодовете и зеленчуците.
Целта е да се произведат продукти с намалено съдържание на остатъчни количества пестициди, което означава по-здравословна храна, ограничено въздействие върху околната среда и по-безопасни условия на труд за земеделците. За целта търговската верига предоставя на производителите безплатно схеми за растителна защита, разработени от експерти, които водят до минимални или нулеви стойности на остатъчни количества пестициди.
Три кода, обозначаващи резултатите от пробите, ще улесняват клиентите. Зеленият означава, че плодът или зеленчукът отговаря на строгите критерии на програмата. Ако резултатът е жълт, то продуктът отговаря на законовите изисквания. Червеният код означава, че плодът или зеленчукът не отговаря и стоката се бракува.

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните.
Със създаването на Центъра за оценка на риска по хранителната верига като самостоятелна структура, се създаде възможност за изготвяне на независима от контролния орган научно обоснована оценка на възможните рискове по хранителната верига. По този начин се защитава здравето на потребителите, заяви Цветан Димитров.
Оценката на риска стои в основата на новата единна законодателна рамка относно официалния контрол. Тя включва набор от хармонизирани правила за предотвратяване, премахване или намаляване на равнището на риска за здравето на хората и животните, който може да възникне по цялата хранителна верига. Само с внимателно извършен анализ и оценка на риска могат да се обхванат всички продукти и дейности, които са свързани с храните, тяхното производство и обработка, и да се определят правилата, посредством които се гарантира, че те са безопасни и годни за консумация.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени. Основните промени са в...

Хранителна индустрия

Отпада модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

Отпада модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

Заместник-министърът на земеделието  и храните Вергиния Кръстева и екипът й проведоха среща с представители...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия