Изследване в Словакия е показало 43% разлика в храни и напитки

Изследване в Словакия е показало 43 % разлика в храни и напитки, които се предлагат там и в Австрия. За някои от изследваните стоки в Унгария разликите са 70 %, заяви евродепутатът Емил Радев.
Първите резултати от пилотния проект за въвеждане на минимални европейски стандарти за храните и напитките, внесен от евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков, ще излязат през лятото. Целта на проекта е да са ясни критериите какво минимум се влага като натурални съставки в храните, за да са еднакви стандартите в Западна и в Източна Европа.
 Открити са фрапиращи различия в газираните напитки, шоколадите и  в детските храни. Ако искаме Европа да е равна не само като съюз, но и в стандартите, трябва да се преборим за премахване на различията,  категоричен е Радев.

Представители на млекопреработвателния бизнес и експерти от БАБХ обсъдиха специфичните изисквания за производство на мляко

В  Агенцията за безопасността на храните се проведе среща между представители на млекопреработвателния бизнес и експерти на БАБХ във връзка с модул Мляко и Наредба № 2 За специфичните изисквания за производство на сурово краве мляко, предлагане на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол
В дискусията участваха представители на млекопреработвателния бизнес, лаборатории, изследващи сурово мляко по самоконтрол, и БАБХ. От страна на агенцията бяха представени и трите дирекции, имащи отношение към работата на модул „Мляко“ Разискваха се въпроси, свързани с контрола на качеството на суровото краве мляко и работата на модул „Мляко“.
Разгледани бяха  конкретни случаи на проблеми, които са възникнали по време на работата с модул „Мляко“, както от страна на лабораториите, така и от страна на пробовземачите към млекопреработвателните предприятия.Направена беше уговорка  да бъде организирана още една такава среща след стартиране на автоматичното изчисляване на средногеометричните стойности за общ брой соматични клетки и микроорганизми.

Агенцията по храните проверява качеството на храните по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Засилени проверки във всички хранителни блокове към детски ясли, градини, детски кухни майки и училищни столове започна Агенцията по храните.
При проверките се акцентира върху изискването храните да отговарят на изискванията за безопасност и качество – БДС, Утвърдени и Браншови стандарти. Ще се обърне внимание на качеството на доставените млека и млечни продукти и плодове и зеленчуци по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, което включва и транспорт, опаковане, съхранение и начин на предлагане на децата в детските и учебните заведения.

„Странджански манов мед“ е в процедура по преглед на европейско ниво с цел регистрацията му като Защитено наименование

Кампания за популяризиране на продукти с традиционно-специфичен характер се провежда от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, съвместно с търговска верига.
Министерството на земеделието се стреми да подкрепя усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти. Насърчава земеделските производители да се сдружават и да се възползват от възможностите за регистрация на европейско ниво на продукти със защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер,  заяви министър Порожанов.
 Досега България е вписала в европейския регистър две защитени географски указания – „Горнооряховски суджук” и „Българско розово масло”. Вписани са и пет месни продукта – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, „Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда” в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер.
 Продуктът „Странджански манов мед“ е в процедура по преглед на европейско ниво с цел регистрацията му като Защитено наименование за произход.

124 милиона души в 51 държави са засегнати от остра продоволствена несигурност

Новият доклад на FAO  звучи тревожно по отношение на нарастващите нива на остър глад в света Около 124 милиона души в 51 държави са засегнати от остра продоволствена несигурност. 11 милиона повече от предходната година - според последното издание на Глобалния доклад за хранителните кризи.
Докладът определя острата хранителна несигурност като непосредствена заплаха за живота на хората.Кризата се дължи  на нови или засилващи се конфликти и несигурност в Мианмар, Североизточна Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан и Йемен.Условията на суша също доведоха до последователни лоши реколти в страни, които вече са изправени пред високи нива на хранителна несигурност и недохранване в източна и южна Африка.
Докладът е представен от Европейския съюз, Организацията по прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации  - ФАО и Световната продоволствена програма на ООН на брифинг за държавите-членки на ООН в Рим.
Според този доклад хранителната криза все повече се определя от сложни причини като конфликти, екстремни климатични шокове и високи цени на основните храни, действащи едновременно.

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия