Новият Закон за храните предвижда при продажбата на охладено неопаковано месо да се поставят етикети

Новият  закон за храните е пуснат за обществено обсъждане.
С  него се въвежда съкратен срок от 5 работни дни за регистрация на обект за производство, преработка или дистрибуция на храни.
При търговия с храни по интернет или доставка на пици по домовете също ще трябва да се направи регистрация като се опишат и автомобилите, с които ще се превозва храната.  Налаганите глоби са от 2000 лв. до 4000 лв.
С новия закон се въвежда стимул фирмите бързо да плащат наложените им санкции. При плащане на наложената глоба в 7-дневен срок от издаване на наказателното постановление лицето дължи само 70% от размера на глобата, пише в проекта. Така реално фирмата ще получи 30% отстъпка за бързо плащане на наложената глоба.
Законът предвижда при продажбата на охладено неопаковано месо в магазините да се поставят етикети с информация кога е заклано животното и срок на годност на месото.В проекта на закон обаче не е предвидено подобна информация да се дава при продажбата на охладена риба и при търговия с други неопаковани храни като например сирене.
В новия закон се посочва, че аптеките, които продават детски храни, хранителни добавки, диетични или храни за специални медицински цели, също ще подлежат на контрол като обикновените магазини за хранителни стоки.

Mлякото, произведено в България в голяма степен не отговаря на евро стандарта

Проверки показаха, че млякото,  произведено в България в голяма степен не отговаря на евро стандарта, който обаче е задължителен за продукцията на фермерите – 1 128 са невалидните проби. Това е 1/3-та от продукцията и представлява много тревожен факт. До началото на м. Юни, в двете лаборатории, оторизирани за събиране на пробите в София и Хасково, са предоставени 3 308 проби.
 По силата на  Наредба 2, която определя специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, фермерите са длъжни да дават  всеки месец или двукранто в месеца проби от продукцията си. Пробите са за да бъде установено дали млякото отговаря на европейските стандарти за съдържание.  
В един милилитър краве мляко е допустимо да има максимум 100 000 общ брой микроорганизми  и до 400 000 общ брой соматични телесни клетки За овчето, кравето и за биволското мляко се изисква максималният брой микроорганизми да не е повече от 1,5 милиона.
Млякото се изследва и за наличието на инхибитори, за точка на замръзването и за маслено съдържание.
В южна България при половината от извършените ревизии  пробите са се оказали извън евро нормата. В Софийската лаборатория положението е още по-фрапантно. От извършени от инспекторите 105 контроли, 78 са с несъответствие. Лабораторията е приела 940 млечни проби, като 439 са под чертата.
Необходимо е да се завиши хигиената и да се овладее правилното взимане на млечните проби, съветват специалисти от агенцията по храните. Това ще редуцира броя от невалидни проби, а в същото време ще подобри качеството на суровината.
Вече се провеждат обучителни семинари, инициирани от млекопреработватели, които ще съдействат на фермерите да постигнат по-високото качество, от което се нуждаят.
Предстоят проверките в малките стопанства, които са  с 1 до 9 крави.

Агенцията по храните конфискува животни без ветеринарномедицински свидетелства

Aгенцията по храните конфискува 15 животни. Без ветеринарномедицински свидетелства за произход  са една крава и четиринадесет телета. Констатираното е изключително сериозно погазване на ветеринарномедицинското законодателство на Р България, както и това на ЕС.

Не са извършвани мероприятия по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България – по-конкретно не са били ваксинирани за син език, Заразен нодуларен дерматит, антракс, не са взимани и кръвни проби за изследване и за други опасни за човешкото здраве болести.

Няма данни дали животните са изследвани за бруцелоза и туберкулоза – други особено опасни болести, предавани на хората. Не са били представени и задължителните записи за лекуване на животните и карентните срокове след евентуални лечения – най-важната мярка за овладяване на антимикробната резистентност при животни и хора.

Животните са били потенциално опасни за здравето на животните и хората.
С цел предотвратяване на опасността от разпространяване на заразни болести в страната, както и защита здравето на консуматорите, съгласно действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина (съгласно чл. 139а и чл. 139б от Закона за ветеринарномедицинската дейност) животните са умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж.

Агенцията ще продължи безкомпромисно да изпълнява своите задължения с цел осигуряване на нормална бизнес среда за отглеждане на животни, както и за гарантиране правото на консуматорите на безопасна храна и опазването им от зоонози и антимикробна резистентност.

Kaufland България инвестира 250 000 лв. в развитието на българското земеделие

Kaufland България  ще инвестира 250 000 лв. в развитието на българското земеделие. Партньор на компанията е Световната банка, а проектът е за сертифициране на български производители на плодове и зеленчуци по световната програма Good Agricultural Practice.

Програмата гарантира високо качество на продукцията, като успоредно с това оптимизира процесите по добив и отглеждане на плодове и зеленчуци. Сертифицирането дава възможност на производителите както да оптимизират и подобрят процесите във фермите си, така и отваря за тях път да пласират продукцията си на пазари, извън територията на страната. Сред сферите, които сертификатът засяга, са безопасността на храните, проследимостта, гаранция на качеството, безопасните и здравословни условия на труд за работниците, интегрираната борба с вредителите, както и третирането на почвите, торенето и устойчивото използване на водните ресурси.
Вече има 11 сертифицирани производители, като сред тях има стопани, отглеждащи броколи, зеле, паталджани, ябълки, сливи. Предвижда се скоро да има още 15 бенефициенти. Досега направената инвестиция от страна на Kaufland е била 26 000 лв., но за втория транш тя ще се увеличи значително и ще достигне 250 000 лева.

Отговорното производство на хранителни стоки е водеща тема в европейски и световен мащаб. Съвместната ни работа с родните производители е сигурен начин да подкрепим местната продукция, а така и качеството на плодовете и зеленчуците, достигащи до потребителите, заявяват от Kaufland  България.

През годините компанията  е доказала, че партнира на местните производители не само като им осигурява достъп до пазара, но и дава сигурност, че продукцията им ще намери реализация.

Мариана Кукушева: Законът за храните е закон, който касае националната сигурност

Ако има националнa каузa, която e важнa и актуалнa в момента, това трябва да е новият Закон за храните, защото поставя на фокус здравето на потребителя, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
 Според нея Законът за храните е закон, който касае националната сигурност. И за приемането на този закон, изработен от всички браншови организации, от представители на изпълнителната и контролната власт, приет и изработен от работна група, създадена по време на мандата на Десислава Танева и отстояван политически от парламентарната група на ГЕРБ, е крайно належащо.  
Ние нямаме нормативна българска законова основа, върху която да стъпи контролният орган и да наложи санкция с цялата тежест на европейското законодателство. Законът за храните, който действа в момента, не реферира към европейските регламенти, към тяхното нарушаване и към техните санкции. Ако има нарушение, което се прави от огромен производител от световен мащаб, БАБХ няма на какво да стъпи нормативно.
 За хлябът, който се произвежда у нас мога да кажа, че се произвежда изцяло с българска суровина.Всички пшенични хлябове се произвеждат изцяло от българска пшеница. Останалите са от миксове, в които суровината не е произведена у нас. За това обаче къде и как е произведена, има ли ГМО производителят е длъжен да информира на етикета съгласно регламент 1169.
С хляб посрещаме и изпращаме живота. Затова нашата отговорност е огромна и неслучайно през последните две години диетолозите са категорични, че хлябът е част от здравословния хранителен режим. Това беше постигнато благодарение на доброто ни партньорство.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия