Христо Бозуков: Борбата с некоректните производители и търговци трябва да включва сериозни санкции

Борбата с некоректните производители и търговци трябва да включва възпиращи механизми, сериозни санкции в случаи на доказано нарушение,  заяви министърът на земеделието и храните Христо Бозуков на форума, който се проведе  на Международния пловдивски панаир.
Акцентите  бяха поставени върху имитиращите продукти и заблуждаващите етикети, а  модератор на дискусионния клуб„Измама с храни, злоупотреби с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя”  беше председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Форумът е в рамките на изложението АГРА 2017.
Санкциите, които се предвиждат при съответните нарушения, не са адекватни спрямо допуснатите нередности,  Глобите не съответстват на печалбите на търговци и производители. Има случаи в които нарушителите се облагодетелстват със стотици хиляди левове, дори с милиони, а санкциите са десетки пъти по-малки според омбудсмана Мая Манолова.

Селскостопанска академия ще участва с нови научни постижения в „Агра – 2017“

Селскостопанска академия ще участва с нови научни постижения в Конкурса за иновации на международното изложение „Агра – 2017“.
Учените от Института по царевицата в Кнежа към Селскостопанска академия ще представят разработка на Царевичен хибрид „Кнежа 561“, който е с доказани възможности за много високи добиви. Те са потвърдени и изпитани в България, Сърбия и Румъния. При неполивни условия от него са получени до 1075-1139 кг/дка стандартно зърно, а при поливни - до 1350 кг/дка.
За първи път в България ще бъде показана иновативна технология за биологично производство на малини, дело на учените от Института по земеделие в Кюстендил. Тя  намалява пръсканията с биофунгициди и инсектициди и спомага за цялостното опазване на насажденията. Получава се висококачествена биологична продукция, полезна за здравето на хората и с висока норма на рентабилност - 234%.
Иновационният продукт „Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис“ е разработка на учените от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Продуктът е богат на влакнини и съдържа значително количество антиоксиданти, които подобряват хранителната му стойност. Инстантното брашно е получено при екструдиране на ябълкови пресовки, отделени при производството на ябълков сок. Eкструдирането е съвременен специфичен технологичен процес за преработка на храни.
Институтът по земеделие в Карнобат ще участва в конкурса за иновации на „Агра 2017“ със зимен пивоварен сорт ечемик „Ахил“. Той е признат през 2015 година и е райониран за цялата страна. Предимствата на сорта са във високата му продуктивност и много добро качество на зърното, в съчетание с устойчивост на биотични и абиотични фактори.
Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово ще се представи с два нови сорта пшеница, признати през 2016 г. Първият е високодобивният и устойчив на болести сорт „Гинра“, а вторият е „Невена“.
Технология за размножаване на пауловния  в култивационно съоръжение е друга новост на ССА, дело на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Никола Пушкаров“ в София. Чрез използване на съвременните генни и тъканни методи са постигнати изключителни успехи при създаване на растителните видове.
Учените от Института по животновъдни науки в Костинброд са създали многофункционална пчелна пита. Тя дава възможност за ускоряване и облекчаване на няколко технологични процеси в пчеларството по принципно различен от досегашните  начини способ.

Агенцията по храните извърши незабавна проверка по случай на съмнение за хранително отравяне на деца в детска градина

Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна извърши незабавна проверка по случай на съмнение за хранително натравяне на деца в детска градина в градa.

8 деца са се оплакали от стомашно неразположение, като общо 153 деца в детската градина са консумирали от приготвената храна. Децата са прегледани от личните си лекари.Проверката е извършена съвместно от екипите на ОДБХ Варна и служителите на Регионална здравна инспекция.

Взети са проби за лабораторни изследвания от ястията, които са доставени от кухня-майка, контактните повърхности в кухненския блок и посудата, както и от персонала.ОДБХ Варна проверява случай на съмнение за хранително натравяне на деца в града

Oбщо 153 деца в детската градина са консумирали от приготвената храна. Децата са прегледани от личните си лекари.

 

 

Хлябът ще поскъпне, ако регулаторът удовлетвори искането на „Булгаргаз" за шоково поскъпване на природния газ.

Хлябът ще поскъпне, ако регулаторът удовлетвори искането на „Булгаргаз" за шоково поскъпване на природния газ, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите:
Хлебопроизводството е един от секторите с най-голямо потребление на газ. От Федерацията на големите енергийни консуматори съобщиха, че природният газ формира около 70 процента от производствените разходи. Това обаче не означава ръст в цените на крайния продукт в индустрията.
Предприятията работят в условия на конкуренция. За бързооборотните стоки и особено за хляба, цената ще започне да се променя още от нивата. Няма бранш, който да може да поеме такива увеличения, коментира Кукушева.
Икономически анализатори успокоиха, че регулаторът едва ли ще допусне увеличение на газа в рамките на исканите 32 процента. Техните прогнози заковават на около 20%, но дори и в такъв размер, поскъпването за предприятията ще бъде тежко.

Пазарът на оризови продукти непрекъснатото се развива

Специалисти на хранителния холдинг „Белла България“ разработват нови продукти, които да отговарят на нуждите на потребителите. През 2017 г. „Белла“ ще разшири портфолиото си от тестени, месни и маслопродукти като стартира производството на храни от ориз – чипсове, кейкове и снаксове. Холдингът ще бъде първият, който ще предложи тези продукти в България на достъпни за всеки цени.
Продукти за всички хранителни и вкусови предпочитания – такава е стратегията на хранителния холдинг за местния и чуждите пазари, на които присъства. Оризовите продукти са  част от ежедневното меню на потребителите, последователи на новите здравословни тенденции. Те са модерни продукти, предпочитани от спортисти и са подходящи за хора с непоносимост към глутен.
Пазарът на оризови продукти непрекъснатото се развива. Те са изключително популярни в САЩ и Европа. Очакванията на „Белла България“ са произведените от холдинга оризови продукти да получат широк позитивен отзвук, както в чужбина, така и на местния пазар.„Белла“ е лидер на пазара във всички категории, в които е активна. Основната причина за това са ключовите конкурентни предимства като силни операции, непрекъснатата подкрепа на основните марки и най-важното – уникалният й път към пазара –  търговските екипи.
Партньорите на „Белла“ от търговската мрежа в страната и чужбина проявяват сериозен интерес и очакват появата на продуктите, за да ги предложат на своите клиенти.  Те ще се предлагат в различни удобни опаковки и ще се отличават с високо качество и конкурентна цена.

Пазари, борси, цени

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях...

Хранителна индустрия

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия