Експоцентър Флора в Бургас събира ценителите на вино

Експоцентър  Флора в Бургас отново  събира ценителите и любителите на българско и чужестранно вино. Българските винопроизводители ще премерят сили на 30 юли с вносни аржентински, френски, чилийски и испански вина.
 Ще бъдат представени вина на избите Черноморско злато, Винекс Славянци, Винарна Братанови, Ейнджълс Естейт, Братя Минкови, Винпром Карнобат, Ню Блуум Уайнъри, Едоардо Миролио, Вила Мелник, Бонония Естейт, Вила Ямбол, Вила Юстина, Винарна Зeланос, Винарна Страцин, Тохун, Винарна Рупел, Винпром Свищов, Винарна Славовица, Трастена и Винарна Гулбанис.
 За първи път на фестивала ще може да се дегустира зелено вино първото синьо "антивино", както и спиртни напитки от Сърбия, Цветната гама ще бъде допълнена от качествени бели, червени и розета. Всички вина ще могат да се дегустират и закупят на цени на производител от мястото на събитието.
Коктейли на винена основа ще предложи специално създаденият за събитието Wine Craft Bar. Още много и разнообразни изненади ще  има на летния винен фест в Бургас.

Жан-Клод Юнкер обеща да премахне двойните стандарти за храните

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща да премахне двойните стандарти за храните и продуктите.
Проблем има и той трябва да бъде решен, заяви Юнкер. Не ми харесва идеята, че в Европа има втора категория граждани. Според него това е напълно неприемливо. Страните от Източна Европа се оплакват, че едни и същи фирми пласират стока с по-ниско качество на техните пазари.
Ще действаме в съответствие с общото си намерение да сложим край на този дискриминационен начин за доставка на храни.
 За някои може да изглежда нелепо, но за Словакия и четирите партньори от Вишеградската група това е сериозен политически проблем, заяви словашкият премиер Роберт Фицо. "Хранителен расизъм" нарекоха някои това, че западните търговски вериги продават в Източна Европа храни с по-лошо качество.
В източноевропейските супермаркети се предлагат много по-малко пресни, висококачествени и здравословни продукти, а цените са по-високи – въпреки, че доходите в тези страни понякога са много по-ниски, отколкото на Запад. В Унгария не всеки може да си позволи да се храни здравословно. Извън големите градове това е още по-трудно, защото в малките градове и по селата се продават още по-малко здравословни храни, заяви Анико Харасти от дружеството „Потребители със съзнание”

Започват нови проверки за двоен стандарт на хранителни продукти

Страната ни започва нови проверки за двоен стандарт на хранителни продукти продавани у нас и в други европейски държави.
След като първото изследване показа отклонения в качеството, сега ще се търси дали ни ги продават и по-скъпо. Инспектори от агенцията по храните вече са във Франция, Италия и Швейцария. Заподозрени са нови 30 храни.
Ще бъдат сравнени цените и етикетите на пет вида хранителни продукти продавани у нас и в Западна Европа. Млечни и месни продукти, детски храни, шоколади и безалкохолни напитки.
Лабораторни изследвания няма да се правят. Важно е да се види, дали този ценови проблем продължава под някаква форма.

ХVІ-то поредно издание на празника "Златна праскова-2017" ще се проведе в Гавраилово

ХVІ-то поредно издание на празника "Златна праскова-2017" ще се проведе в сливенското село Гавраилово. Проявата започва на 25 юли под патронажа на министъра на земеделието, а кулминацията е на 27 юли, съобщиха от община Сливен.
От 10 часа на площада пред селото ще  бъде открит празникът, ще има изложба и дегустация на праскови, а водещи лектори от Института по овощарство в Пловдив ще се срещнат с производители на праскови. Вечерта е предвидено народно веселие. Оганизатори на проявата са община Сливен, земеделското министерство, кметството в Гавраилово и местното читалище "Слънце 1928".
Предвидено е и посещение на насажждения, както и конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Мини и мис „Праскови“ са част от проявите на празника.Пред читалещите в село Гаврилово ще се състои конкурс за любители фотографи на тема „Българска праскова“, изложбена рисунки на тема „Праскова“ и рисунка на асфалт „Прасковата – минало, настояще и бъдеще“.

В Сибир ще отглеждат ориз и грозде

В края на 21-и век от 50 до 80 процента от територията на Сибир ще има мек климат, благоприятен за селското стопанство. По-топлият климат ще даде възможност в тази част на света да се отглеждат ориз и грозде.
Сибирските селскостопански култури ще се преместват със 70 километра на север с всяко следващо десетилетие.Към 2080 г. Сибир, простиращ се през седем руски часови зони, ще стане много по-топъл и гостоприемен, твърдят учени от Красноярск.
В основата на сибирската кухня  са месни ястия от говеждо, агнешко и свинско.Тук може да се опитат пържени, печени в пещ или фурна, както и месото, приготвени на открит огън. Също толкова популярни са  ястия от карантия,  приготвени на месни супи, супа и желе. Сибир се слави с известните сибирски кнедли, приготвени от най-малко 3 вида месо, но винаги се дава предимство на ястия от солена риба –омул
Учени от Красноярск прогнозират, че само след две поколения Сибир ще стане най-приятното място за живеене.
Поради климатичните промени Сибир, който дълго се славеше като прокълнато място за изпращане на лагерници в ГУЛАГ, ще се превърне в най-желаната дестинация за живеенe.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия