Лабораторните резултати от близалките, за които имаше съмнение за наличие на наркотични вещества са отрицателни

Лабораторните резултати от близалките, за които имаше съмнение за наличие на наркотични вещества са отрицателни. Изпитванията показват, че в тях не се съдържат забранени наркотични субстанции, съобщиха от Агенцията по храните.
След получен сигнал, Агенция по безопасност на храните възбрани цялото налично количество от посочените близалки в търговската мрежа. Бяха взети и проби за лабораторно изпитване за наличие на наркотични вещества, резултатите са отрицателни. Въпреки това, във връзка с несъответствия по отношение на етикетирането на дистрибутора е издадено предписание за привеждане на продуктите в съответствие с действащото законодателство.
За скандалната стока сигнализирали бургаски ученици - доброволци в Съвета по наркотични вещества. От там са уведомили здравната инспекция и Агенцията по безопасност на храните. От фирмата, която предлага продукта заявиха, че близалката съдържа масло от обикновен коноп и няма психотропни свойства.

„Фудтех“ и “Вкусове от Италия” са част от мегафорума за агробизнес, вино и храни

„Фудтех 2017“.  събира български и чуждестранни компании от хранителната индустрия от 22 до 26 февруари в Международен панаир - Пловдив. Типични продукти на региони от България, Италия, Гърция и други страни ще бъдат демонстрирани в града на виното и деликатесите, който се организира по време на изложбата.
Експозициите на българските производители предлагат по-широка гама месни и млечни продукти, плодови и зеленчукови консерви, захарни и сладкарски изделия, биохрани, традиционни и модерни специалитети. Акцентира се на автентичните съставки и методи за преработка, за да се съхранят типичните качества. Кисело мляко, сирене, сметана и масло, направени по най-стари рецепти, показва една от най-големите ферми у нас. За първи път ще има колбаси от дивечово месо, различни видове брашно и зърнени храни, органичен оцет.
Големият интерес към „Фудтех 2017“ се дължи на възможността новите колекции да бъдат представени в Града на виното и деликатесите, който миналата година привлече близо 40 000 гости от страната и чужбина. Българските специалитети впечатлиха посетителите, въпреки силната конкуренция на италиански производители.
Сега изложбата “Вкусове от Италия” също е двойно по-голяма, а изкушаващите щандове изтъкват кулинарната слава на Сицилия. Тя е представена от биовино, десертно вино от Марсала и ликьори от цитруси, прошуто и колбаси от планината Неброд, месо от черни прасета, което е много по-здравословно от обикновеното свинско, ядки, паста и шамфастък от Бронте, люто сирене, различни изделия от прочутите праскови, отглеждани в Бирона.
Простотата на локалните кухни вече измества висшата кулинария, твърдят експерти. На тази тенденция е посветена и конференцията „Бъдеще за местните храни“, която се организира от фондация „LocalFood.bg“ и Slow Food България. На форума ще се дискутира как специфичните за всеки регион ресурси и опит може да бъдат използвани за бизнес със занаятчийски и фермерски храни. Предвидено е изложение на такива продукти със специално географско означение.
Даровете на природата, превърнати от новите технологии във вкусни и здравословни храни, са водещ акцент и на „Фудтех 2017“. Най-добрите ще бъдат отличени в конкурса „Изборът на потребителя“. Наред с фирми от хранителната индустрия, в изложбата участват компании, предлагащи технологии и машини, опаковки и етикети, кодиращи и маркиращи системи.
„Фудтех“ и “Вкусове от Италия” отново са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. По същото време се провеждат още четири международни изложби: „Агра“ със секция „БиоАгра“ - за селско стопанство, „Винария“ - за лозарство и винарство, „Хорека Пловдив“ - за оборудване за хотели, заведения и търговски обекти, и „Апи България” - за пчеларство.

Европейският млечен борд настоява за постоянен механизъм за регулиране на производството на мляко в страните от ЕС

Европейският млечен борд  настоява за постоянен механизъм за регулиране на производството на мляко в страните от ЕС.
 Млекопроизводителите са недоволни, че на пазара са пуснати стотици хиляди тонове мляко на прах, произведено след като в периода на крайно ниски цени ЕС изкупи фермерската продукция. Сега Европейската комисия иска да продаде част от запасите от мляко на прах, което, според фермерите, ще доведе до нов спад в цената на натуралното мляко.
Отмяната на квотите за производство на мляко в ЕС от 1 април 2015 година и ембаргото спрямо Русия доведоха да свръхпроизводство на мляко и намаляване на официалните изкупни цени от 37 евроцента за литър през 2014 година на 25-28 евроцента през 2015 година. Това не покрива производствените разходи на фермерите, някои от които фалираха.
Според синдикатите в млечния сектор оптималната изкупна цена трябва да е около 37-40 евроцента за литър. В момента усреднената цена е 32 евроцента.

БУЛЛАБ: Акредитацията на лабораториията трябва изрично да включва компетентност по конкретното проверявано вещество

Законодателството на ЕС изисква доказване на безопасност на  храните, което включва лабораторни изпитания от акредитирана от националния или друг акредитиращ орган в ЕС, член на ЕА – Париж и страна по МЛА. Това се посочва в отворено писмо на сдружение БУЛЛАБ до браншовите организации на производителите по повод на това, че  лютеницата съдържа олеамид – токсично вещество, въздействащо на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната.
 Акредитацията на лабораторията трябва изрично да включва компетентност по конкретното проверявано вещество или процес. Т.е. системата не е просто административно назначена структура, а задължително включва експертно знание на служителите в съответния орган и ползваните от тях външни оценители
  Това е посочено в писмо, изпратено по повод различни публикации на темата лютеница, лабораторни изпитания, безопасност и качество на храните от последните дни. Не приемаме медицинските лаборатории да се дават за сравнителен пример, от некомпетентни лица, на които явно не им е известен професионалният начин на тяхното функциониране и дейност, посочват от БУЛЛАБ - национално представителна организация на лабораториите в България и пълноправен член на Евролаб – Брюксел.
Използваната като „референтна" белгийска лаборатория не е акредитирана за това конкретно вещество, поради което каквито и да било изводи могат да се правят само след предоставяне на професионалните документи от тези изпитания, а не коментари на странични лица, които може би се явяват и поръчители на изпитването в чужбина, търсещи индулгенция в по-компетентната западна Европа, пише в писмото.
Външни експерти, включително и членове на Буллаб, са основа на експертен потенциал и активни участници в работата на ИА БСА, като нивото на работата се е подобрило чувствително, а агенцията отдавна не е остров за чиновници. Част от особеностите на тези структури, които трябва да се усъвършенстват са заложени в законовите и подзаконови актове.

Фестивал на Мелнишкото вино „Златен грозд” 2017

На 11 и 12 февруари за шеста поредна година ще се проведе фестивалът на Мелнишкото вино "Златен грозд". През втория уикенд на втория месец от 2017 г. под своите пясъчни пирамиди Мелник ще събере ценителите на виното от цяла България, за да отличат най-доброто от реколтата.
Това е шестото издание на Фестивала на мелнишкото вино. По традиция гостите на града ще се насладят на разнообразие от вина, произведени в региона, майсторлъшки мезета и фолклорна програма, представяща местните традиции и обичаи. Сдружение „За Мелник” ще представи кулинарна изложба-базар с благотворителна цел. Целта на събитието е да запазим традицията жива, виното-вечно, хорото безкрайно, а шевицата незаменима, коментират организаторите.
Мелник е най-малкият град в България и в Европа. Намира се на 22 км. югоизточно от общинския център Сандански. Разположен е в югозападните склонове на Южен Пирин сред уникална природа от пясъчни пирамиди и сипеи, на надморска височина около 400 метра.През града тече Мелнишката река. В района на Мелник се отглеждат лозя от сорта “Широка Мелнишка” и се прави прочутото мелнишко вино. С него се е търгувало далече на Изток, в Западна Европа, на север до Англия, Русия, Украйна и др.

Пазари, борси, цени

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях...

Хранителна индустрия

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия