ВиК-Сливен призова земеделците да прекратят торенето с азотни торове

ВиК-Сливен призова земеделците от пет села да прекратят торенето с азотни торове, заради повишено съдържание на нитрати в питейната вода. Превишаване на допиустимите норми са установени в селата Панаретово, Глуфишево и Чокоба, като и селата от Община Нова Загора- Дядово и Каменово.
Апелът на ВиК се отнася и за органичните торове. От водното дружество призовават животновъдите да не пускат добитъка на паша във вододайните зони. В останалите земеделски райони в областта питейната вода е в нормите. От ВиК предупреждават, че ще наложат мониторинг върху водата в петте села.
Сами по себе си нитратите не са опасни за организма. Най–добре доказаното съмнение е, че над определена концентрация действат съдоразширяващо и намаляват кръвното налягане. Това обаче не е сериозен проблем, особено пък при употреба в норми.Когато обаче реагират под температурно или химическо взаимодействие, те се превръщат в нитрити, т.е. стават хемотоксин. На практика това означава, че те навлизат в организма и се свързват с хемоглобина.

Десислава Танева: Трябва да надградим съществуващата система за стандарт на храните

Трябва да надградим съществуващата система за стандарт на храните,  заяви бившият министър на земеделието Десислава Танева.
По думите й регулацията на храните се определя по европейските регламенти и от националното законодателство. Едни от най-модерните технологии вече са в България и можем да произвеждаме храна с много висок стандарт.  България изостава с комуникационната стратегия от страна на българските производители, което предизвиква недоверието на обществото към качеството на храните. категорична е Танева.
 Според председателя на на Асоциацита на млекопреработвателите в България Димитър Зоров браншовиците са се свършили работата още преди седем години. Той е убеден, че качеството на млечните продукти е гарантирано, но  няма как цената да е в ниския ценови сегмент, след като се гарантира качество.
Стандартите за храните по принцип са няколко вида. Съществуват и т.нар. стари БДС-та, които много от тях все още са действащи, но  усилията трябва да бъдат насочени към актуализация на стандартите за актуализация на нови храни, които не са актуализирани досега.

Фестивал на еко и био производителите се проведе в Садово

Фестивал на еко и биопроизводителите  се проведе в град Садово.  Мотото на фестивала е „Здравословно, хармонично, устойчиво“ и съвпадна с традиционния Празник на фъстъка. Идеята е да се съберат на едно място всички, интересуващи се от природосъобразен начин на живот - от производители на екологично чисти и биосертифицирани плодове, зеленчуци, лимец, тестени и сладкарски изделия, мед, пчелни и млечни продукти, сокове и ядкови млека до такива, които се занимават с натурална козметика, естествени торове, семена и компостери.
Представители на Българска асоциация „Биопродукти“, която обединява над 500 биопроизводители участваха във фестивала с екологично чисти храни – различни видове тахани, плодови оцети от годжи бери, бъз, арония, малини, ябълки, вина, мурсалски чай от Гоцеделчевско, различни сирена и месни продукти, ароматни бутикови чайове и др.
Лектори, специализирали в натуралното земеделие и пермакултурата научиха желаещите как да се грижат по природосъобразен и хармоничен начин за стопанството си.  В Садово се произвеждат едни от най-качествените и вкусни фъстъци в страната.  Тук се намира първото професионално земеделско училище в България, в което е учил Александър Стамболийски.

ЕK одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните

Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел.
При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като храна с традиционно специфичен характер, България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост.  „Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.
Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.

Проф. Байкова: В България съществуват двойни стандарти за хранителните продукти

В България съществуват двойни стандарти за хранителните продукти. Те се произвеждат с повече нискокачествени суровини и Е-та за нашия пазар, отколкото за износ, а това не бива да се случва, заяви експертът по здравословно хранене проф. Донка Байкова.
Заедно с Богомил Николов от „Активни потребители“ тя участва в експеримент. Двамата познаха кой шоколад е за износ и кой за България. Не откриха обаче разлика при колбасите. Водещата на „Чети етикета“ Биляна Гавазова каза, че единият е купен от Германия, а другият - от родния пазар. Двата шоколада обаче се различават по цвят.
Проф. Байкова обясни, че българският е с по-малко какао и по-различни мазнини. Те полепват по лигавицата, добави тя. Преди дни започнаха проверките за двойни стандарти в качеството на храните у нас и в Западна Европа. Ще се изследват шоколади, безалкохолни напитки, млечни, месни продукти и детски храни. България се присъедини към искането на Чехия, Словакия, Унгария и Полша да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Като недопустима дискриминация беше определена практиката за влагане на повече сол, мазнини и изкуствени подсладители в продуктите за държавите от Източна Европа.
Експерти от Агенцията по храните ще пътуват за Германия и Австрия, където ще вземат 32 проби от продукти, които се продават и у нас. Показателите, по които ще бъдат изследвани тези продукти са: определяне съдържанието на протеин, мазнини, водното съдържание, съдържанието на натриев хлорид и мастно-киселинния състав. Сравнява се етикета със съдържанието – и най-вече дали има подвеждане на потребителите. Цялото изследване включва няколко основни показатели, които отнемат няколко дни и в крайна сметка трябва да се удостовери съвсем точно какво ядем – менте или оригинал.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия