В Бургас се провежда „Седмица на рибата”

От 1 до 6 декември площад "Св. св. Кирил и Методий"  в Бургас ще ухае на вкусни морски специалитети. Тогава ще се проведе "Седмица на рибата", която Община Бургас организира по идея и предложение на членовете на постоянната комисия по туризъм в местния парламент.
Коледните къщички на площада ще се превърнат в своеобразен рибен пазар, предлагащ разнообразни видове морски продукти. Там всеки може да опита вкусни гозби и да изпие чаша вино в приятна обстановка.  Всеки посетител може да си закупи на място и сувенир под формата на рибки, морски кончета и рачета, произведени в работилницата на общинското социално предприятие "Морски знаци".
За доброто никулденско и предколедно настроение ще се погрижат самодейни състави и школи от града. На специално построена за рибната седмица сцена ще покажат своя талант танцови, вокални и театрални формации. Гост на събитието ще бъдат известни шеф готвачи.

Тестват кренвирши и малотрайни колбаси за генномодифицирани организми

В лабораторията на Столичната здравна инспекция се изследват преработени продукти, предназначени за крайния потребител. За генномодифицирани организми са тествани пуканки, кренвирши, малотрайни колбаси, майонеза, заяви експертът Диана Налбантова.
По думите на Налбантова положителни резултати са открити при царевицата -  0,9% и соята -4.9%. Продуктите са  внос от САЩ. Въпреки многобройните изследвания, доклади, статии няма доказателства за друго, освен за алергичния ефект, който могат да предизвикат генномодифицираните организми,  уточни експертът.
В част от колбасите, шоколадите и десертите се влага соя или соев лецитин, който може да има остатъци от ГМО. Царевицата за пуканки също може да е модифицирана. В нередки случаи тя е внос именно от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен. В готовите храни обаче замърсяванията се хващат много по-трудно.
Дали такива продукти трябва да бъдат унищожени и спрени, решават от Агенцията по безопасност на храните. Това е контролният орган, който следи за чистота на пазара, уточни  Налбантова.

Производството на месни продукти се е увеличило с 1.2% от началото на годината

С 1.2 %  се е увеличило производството на всички месни продукти от началото на 2016 г. а преработката на сурово мляко се е увеличила с 6.5 %. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева  по време на честването на Деня на хранително-вкусовата промишленост.
Тя обясни, че хранително-вкусовата индустрия ще получи държавна подкрепа, за да представи страната ни на най-важните изложения. По думите й браншът има изграден висок административен и научен капацитет, а някои български предприятия произвеждат най-добрите храни в Европа и света.
Според министъра страната ни има високи показатели при производството на месни и млечни продукти, в хлебната промишленост и при плодовете и зеленчуците. Десислава Танева поздрави представителите на науката и бизнеса, както и  потребителите, като им пожела да продължат развитието на хранителната индустрия в Българи

Стартира шестото издание на най-големия форум на българското вино “DiVino Taste”

Шестото издание на най-големия форум на българското вино “DiVino Taste” започва на 18 ноември и ще продължи до 20 ноември, в зала 3 на НДК.
Тази година участват рекорден брой производители – 73. В състезанието e и Новото Божоле - вино, приготвено от сорта гаме, което се пуска в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември. Тази година датата е 17 ноември! Правилата са строги и важат за всички страни по света, съобщават от Института за винарски изследвания – Sicarex.
Реколта 2016 се характеризира с повече елегантност, отколкото с мощност и предлага чудесен баланс между киселинност, плод и структура. Тазгодишната реколта в Божоле се очертава да е над средната за последните пет години.Това представлява сериозно изключение на фона на останалите винарски области във Франция, където се отбелязва спад средно с 10%.
Производството на Божоле изисква много усърдие и умения, които се предават от поколения. В лозята се работи целогодишно, тъй като сортът гаме е много капризен. Специфичното за плодовия характер на младите вина от Божоле е технологията на винификация, при която се използва така наречената въглекисела мацерация, при която гроздето не се смачква предварително. Целта е зърната да останат цели, затова навсякъде се прави ръчно.
Божоле включва 72 селища. 57% от общата площ се предлага като Божоле Нуво, което за 2015 г. представлява 124 хиляди хл. Над една трета от производството се изнася в други страни, като лидер е Япония, с 7 млн. бутилки през 2015 г. Следват САЩ с 1,8 млн., Германия със 730 хиляди, Белгия с 331 хиляди и Холандия с 308 хиляди. Средната пазарна цена на бутилка е от 4 до 6 евро

Откриха ГМО съставки в соеви и царевични продукти

Oткрити са ГМО съставки у нас в соеви и царевични продукти. Тези видове са разрешени в рамките на ЕС и в допустимото количество, но са регистрирани случаи и в детски храни, в които е забранено да бъдат влагани ГМО съставки.
При случая с детските храни става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия, поясниха от Агенцията по безопасност на храните.
Другият случай е със соя, внесена от Украйна. Наложена е глоба на производителя в размер на1000 лева, По новия закон се предвижда 10-кратно увеличение на санкцията”, уточниха от Агенцията.
От Екологично сдружение "За Земята” изтъкнаха, че Агенцията по безопасност на храните до 2013 г. не е откривала ГМО, такива са открити през 2014 и 2015 г. Царевица и соя са основните продукти, които се изследват за остатъци от ГМО. Тестът е сложен и отнема време, а пробата трябва да е във вид на прах.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия