България участва активно в световната търговия и се изправя пред нови предизвикателства

България  е част от европейското семейство, която  участва активно в световната търговия и се изправя пред нови предизвикателства, които можем да преодолеем като обединим усилията си и заедно работим за осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи, заяви доц. Тодорка Янковска при откриването на Деветото издание на семинара “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“.
Акцент бе поставен върху модернизирането на образователните процеси в унисон с изискванията на бизнеса. Проф.  Бойко Ликов директор на центъра за оценка на риска към агенцията по храните открои значението на анализирането на рисковете по цялата хранителна верига като важна предпоставка за гарантиране на безопасността на храните.
Инициативата е на Университета по хранителни технологии, Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска по хранителната верига.Организаторите на събитието подчертаха, че интересът за участие се е увеличил с 15%, както от страна на студентите, така и от страна на бизнес професионалистите, което показва необходимост от допълнително професионално обучение в сферата на качеството и анализа на храни, напитки и фуражи.

Седми национален конкурс „Златен киликс” ще се проведе в Казанлък

Седмият национален конкурс за розе „Златен Киликс”  ще събере в Казанлък изявени винени съдии, сомелиери и дизайнери на 3 и 4 юни.
Виненият салон на изложението представя над 50 български винопроизводители и био продукти. Заедно с високо оценените на международната сцена български розета по време на събитието ще бъдат представени и най-модерните иновации с натурално розово масло и плодови акценти.
Мотото на фестивала е „Виното е необятен свят за откриване. Виното е пътешествие безкрай” Събитието се провежда  под патронажа на кмета на град Казанлък, като официално събитие от 114-годишния Празник на Розата и инициативата Купувам българско

Започва сравнителна проверка на основни храни, които се консумират в България

Започва сравнителна проверка на основни храни, които се консумират в България. Сравнението ще се прави с проби от две други държави-членки на ЕС. Идеята е да се види какво е качеството у нас и в други европейски държави и дали тук то е по-ниско.  
Ще се изследват шоколадови изделия, безалхкохолни напитки, месни и млечни продукти и детски храни. Компаниите производители са от Швейцария, Дания, Холандия, Франция.
Пробите от хранителните продукти ще се вземат до 30 юни, а след това ще се прави анализ по определени показатели. Те са определени от Българската агенция по безопасност на храните . Показателите са уточнени в рамките на работна група, създадена още в средата на март тази година.
Няколко държави от Източна Европа, сред които и България, подеха кампания да се сложи край на разликата в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа. От хранителната индустрия твърдят, че различията в съставките на някои стоки се дължат на особеностите на националните вкусове в държавите-членки на ЕС.

Откриват първия в света ресторант Nutella

В последния ден на месец май в Чикаго откриват първия ресторант Nutella в света, съобщава Ferrero.
Това ще бъде първият собствен и управляван ресторант на компанията, където клиентите ще могат да спрат и да се насладят на специалитети от рода на сандвичи с шоколад Nutella. Ще се сервират още прясно изпечени кроасани, салати и десерти, всичките вдъхновени от продукти на Nutella.
Компанията иска да създаде свят на Nutella за  своите фенове, които наистина биха могли да уловят същността на марката - не само в ястията, които ще бъдат поднесени, но и в сензитивния опит от момента, в който стъпят в пространството на ресторанта
Италианската компания  Ferrero се обяви публично в защита  на палмовото масло,  съставка, която е бойкотирана от други хранителни компании. Тя започна рекламна кампания, за да успокои потребителите относно безопасността на Nutella. Течният шоколад съставлява около една пета от общите й продажби.
Течният шоколад, който е една от най-известните италиански марки храни и е популярна закуска за децата, разчита на палмово масло за постигане на гладка текстура и дълготрайност. Други заместители, като слънчогледовото олио, ще  променят характера му, категорични са от  Ferrero

Производители от Южна България успешно отглеждат маслинови дръвчета

Производители от Южна България успешно отглеждат маслинови дръвчета в разсадници и се радват на екологично чиста реколта.
Маслини се отглеждат все по-успешно в топлите райони на България и то не само в оранжерии. Отглеждат се растения на открито, които успешно презимуват в нашите условия, но се  подбират подходящи сортове от Северна Гърция, коментират производители. Най-важното е да им се осигури слънчево и защитено от вятър място. Такива условия за отглеждане има край Асеновград, Стара Загора, Първомай и Пазарджик.
След като  се  оберат, маслините  се слагат във вода и сол за 40 дни, след което се мариноват със зехтин и оцет и така се постига естествена ферментация. До Великден  се оставят  да  ферментират и  след това са готови за консумация. Производителите са категорични, че маслините, отгледани в България са по-вкусни от вносните.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия