Инспектори са конфискували риба и месо с неустановен произход

Съвместни проверки извършиха екипите на Регионалните здравни инспекции и Областните дирекция по безопасност на храните на територията на Черноморието.
Обект на инспекциите са заведения за обществено хранене, здравословно състояние на работещите там, наличието на здравни книжки, употребата на препарати за дезинфекция и бутилираните води. Под особено наблюдение са детските лагери. Към момента груби нарушения, които в предходни години, доведоха до епидемични взривове, не са констатирани, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
В обекти за търговия на дребно, временни, заведения за обществено хранене, както и такива предлагащи услугата „all inclusive” е следено за произход и проследимост на продуктите, сроковете и условия на съхранение, съответствие на сграден фонд и оборудване, дали системите за управление на безопасността на храните са действащи и се прилагат, както и за коректно етикетиране и спазване изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите.
Съставени са 20 акта, които са за нерегламентирана дейност, нередовно водене на системите за управление на безопасността на храните, неспазване на хигиенните норми, липса на проследимост на храните, без или непълна информация за неопакованите храни. Издадени са и 21 предписания: за неспазване на текуща хигиена, наличие на частични замърсявания в хладилни съоръжения, неефективни действия по дезинфекция, необявяване на алергени при неопакованите храни и други.
В хода на проверките, инспекторите са конфискували 98 килограма риба и месо с неустановен произход, както и 270 килограма орехи

Цената на свинското месо е една от най-ниските през последните години

Цената на свинското месо е една от най-ниските през последните години, показват данните на Института за анализ на селското стопанство - САРА.
 Според САРА очаква се увеличение на консумацията на свинско месо. В момента консумацията в ЕС годишно на човек е 45 кг, а в България около 27 кг.Нарастването на доходите ще доведе до увеличение на покупките на месо. Според прогнозите на САРА цената ще е около 3600 лв за тон. ЕС продължава да бъде най-големият износител на свинско месо. Износът за Япония се е увеличил с 9.3%, за Южна Корея – 33%, за САЩ – 21%.
Почти три пъти не достига свинското месо, което се произвежда  в България.  По голямата част, около две трети е внос от Испания, Франция, Германия, Холандия. Перспективи за развитие на свиневъдството има, доказателство за това е нарастването на производството през последните години, коментират от Асоциацията на свиневъдите.
Заради ембаргото за внос на основни селскостопански продукти в Русия се забелязва завишен интерес на международни компании да инвестират в производство на месо в страната. Датски и германски компании обявиха планове за изграждане на големи свинекомплекси. Във Франция и Италия намалява търсенето на свинско месо, а в Испания продажбите раста осезаемо.
Последствията от скандала с един от  най-големите производители на месо в света-Бразилия продължават да се усещат. През настоящия месец САЩ наложиха забрана за внос на свежо месо от Бразилия.

Забраниха опасни белгийски бисквити

Опасни белгийски бисквити с аромат на ябълка могат да се купят както у нас на пазара, така и в Полша, Унгария , Литва и Франция, съобщава Европейската система за бързо оповестяване за опасни храни.
Белгийските бисквити са „Белкорн” и са опасни за здравето, а експерти препоръчват да не се дават на деца. Опасността е сериозна, поради високо съдържание на акриламид в тях. Данните сочат, че в „Белкорн” акриламидът е десет пъти завишен. Използването на акриламид за различни технически цели е известно от много години, както и неговите токсикологични свойства са добре установени. Той е класифициран от Международната агенция по изучаване на рака като вероятен канцероген.
Акриламид се образува в реакцията на Maillard от редуциращи захари, като глюкоза и фруктоза, и аминокиселината аспарагин. Днес е добре известно, че технологичните условия, като време, температура и субстрат, повлияват значително образуването на акриламид. Температури над 120оС благоприятстват този процес. При тестени продукти са наблюдавани нива на акриламид до 2000 mg/kg. Най-високи нива са открити в продукти, приготвени с амониев хидроген карбонат (набухвател), като е установено, че той силно спомага образуването на акриламид в сладки тестени продукти. Акриламид се образува в храни буквално от супи до ядки, вкл. печени и пържени катофи, зърнени, кафе, крекери, маслини, хляб, аспержи и много други. Той се образува при печене, грил, пържене, независимо дали е в домашни или индустриални условия.

Вече се работи по казуса за двоен стандарт при храните в Западна и Източна Европа

Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова вече работи по казуса за двоен стандарт при храните в Западна и Източна Европа,  заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
 Tой посочи, че при една пета от изследваните храни има разминавания на равнище обявено съдържание между продаваното у нас и това от Западна Европа.Пред колегите си от ЕС Порожанов ще постави  темата за високите цени на хранителните продукти: „Има значително по-високи цени, като за детските храни са значително по-високи - от 90-100%.
 Ще бъде направена още една проба за качеството на продуктите в Европа и у нас, за да видим дали това е било инцидент или има практика едни и същи храни да бъдат продавани по-скъпо на българския пазар, добави Румен Порожанов

Некоректно етикетирани и неправилно съхранени храни са най-честите нарушения при проверки на Агенцията по храните

Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните извършиха 2213 проверки по официален контрол в обекти на търговска мрежа и обществено хранене през изминалия месец на територията на цялата страна.
Най- честите нарушения, които констатираха са некоректно етикетирани храни, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите и други.
В резултат на установените нарушения, проверяващите съставиха 42 Акта и  издадоха 172 Предписания. Два обекта с временно преустановена дейност, а 200 килограма храни са възбранени или бракувани.

Пазари, борси, цени

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените...

Хранителна индустрия

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

„Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия