Нелегална пратка с 66 стека ракия задържаха митнически служители

Нелегална пратка  с  66 стека ракия задържаха митнически служители при проверка на товарен автомобил в района на  ГКПП Дунав мост 2 Видин - Калафат, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".
Мобилен екип от ТМУ Лом спира за проверка камион, превозващ пакетирани хранителни продукти, предназначени за държава-членка на ЕС. При извършения контрол митническите служители установяват, че част от превозваните бутилки с минерална вода в действителност съдържат друга безцветна течност. Мирисът й наподобявал този на популярна високоалкохолна напитка, а при замерване с денситометър уредът отчел 46 алкохолни градуса.
Общото количество на задържаната нелегална пратка с ракия е 66 стека по шест бутилки от 1.5 л. или общо 594 л. Образувано е дознание по описа на Митница Лом.

Агенцията по храните проверява 20% от пратките с лимони

Опасни турски лимони и червени чушки са засечени у нас.
Това са част от рисковите продукти, за които се прави задължителен контрол на граничните пунктове. Към тях се прибавя и нарът, заявиха от Агенцията по храните.
През изминалата година в рамките на Европейския съюз са били спрени тонове плодове, пълни с пестициди. Става въпрос основно за портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция. В 98% от случаите става въпрос за разрешени продукти, не токсични, но в нива над допустимите норми, безопасни за човешкото здраве.
Като външна граница на ЕС България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. Списъкът на стоките, подлежащи на допълнителен контрол, се изготвя от Брюксел и се актуализира на всеки шест месеца. Проверява се всеки десети камион, а за лимоните и нара проверките са по-сериозни – 20% от пратките.

Домашна ракия ще може да се вари целогодишно

Малките казани за варене на ракия ще са с вместимост до 1000 литра, а не както досега до 500 литра, решиха на второ четене депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

 Депутатите отмениха и сега действащите разпоредби, според които малките казани могат да варят ракия само от 1 юли до 31 декември, а в останалото време, за да работят, е нужно да уведомят писмено Агенция "Митници" в 14-дневен срок преди извършване на дейността.

 Домашната ракия е изконно българско питие и въпросът вълнува силно българските граждани, заяви  зам.- председателят на бюджетната комисия Диана Иванова. Вслушахме се в желанието на българските граждани и променихме закона. След гледането в пленарната зала всеки по всяко време ще може да вари домашна ракия, заяви Йорданова.

 По думите й законовите промени би трябвало да станат факт до края на следващата седмица. Йорданова съобщи още, че ще бъде създаден регистър на всички търговци на казани. Той ще се ползва от Агенция "Митници" и от други институции, така че да може да се гарантира качеството на произведената ракия.

Ferrero успокои потребителите относно безопасносста на Nutella

ЕОБХ предупреди потребителите за палмово масло и подкрепи мерките за премахването му от съдържанието на храните. Дали потребителите трябва да спрат изцяло консумацията му, ще стане ясно по-късно тази година
Италианската сладкарската фирма "Фереро",  обаче  настоява, че съставката в шоколадите им не вреди на здравето.  Според тях замяната на палмовото олио със слънчогледово ще промени вкуса на един от най-обичаните продукти в Италия и това ще повлияе на популярността му на пазара.
Италианската компания се обяви публично в защита на съставката, която е бойкотирана от други хранителни компании. Тя започна рекламна кампания, за да успокои потребителите относно безопасността на Nutella. Течният шоколад съставлява около една пета от общите й продажби.
Течният шоколад, който е една от най-известните италиански марки храни и е популярна закуска за децата, разчита на палмово масло за постигане на гладка текстура и дълготрайност. Други заместители, като слънчогледовото олио променят характера му, категорични са от  Ferrero.
Отказът от палмовото масло ще има и икономически последици, тъй като това е най-евтиното растително масло с цена от около 800 долара за тон спрямо 845 долара за слънчогледовото олио и 920 долара за рапица, която е друг възможен заместител.
Ferrero използва около 185 000 тона палмово масло на година, така че заместването му със слънчогледово масло или рапица може да струва на компанията допълнителни 8-22 млн. долара годишно при запазване на настоящите цени.

България заема второ място в света по производството на гъши черен дроб

България заема второ място в света след Франция по производството на гъши черен дроб.
Произведеният в България черен дроб е завладял пазарите на Белгия, изтласквайки местните производители. В Брюксел българският гъши дроб се продава за 25,70 евро за килограм, а френският за 41,70. Белгийците са доволни от българското производство и смятат, че се различава от френския дроб заради различния начин за отглеждане на гъските.
  Няма сериозни разлики при отглеждането на птиците в България и във Франция. Страните приемат еднакви европейски регламенти по отношение на технологията и сигурността.  И Япония  одобри процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар.
България отбелязва 15% ръст  в износа си към европейските пазари. През 2015 г. Франция произвежда 19 хил. тона пастет, докато България е на второ място с 2500 тона, а Унгария е на трето с 2000 тона.
Гъшият дроб се възприема като популярен деликатес от френската гурме кухня. Вкусът му се описва като богат, маслен и деликатен. Гъши дроб се продава цял, във вид на мус, парфе, или пастет  и може да се сервира отделно или като добавка към друга храна. Френското законодателство гласи, че гъшият дроб принадлежи към защитеното културно и гастрономическо наследство на Франция.

Пазари, борси, цени

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях...

Хранителна индустрия

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия