Сектор безалкохолни и алкохолни напитки отбелязва спад 26%

През периода януари - септември 2016 г. износът на България за трети страни намалява с 12.0% в сравнение със същия период на 2015 г. и е на стойност 10 719.0 млн. лева. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн - 26.2%.
Кока  Кола ХБК се ангажира да насърчава устойчивото развитие, за да създаде стойност за бизнеса си и за обществото. Това включва предоставяне на продукти, които отговарят на нуждите на  потребителите, насърчаване на открита и приобщаваща работна среда, извършване на дейността по начини, които защитават и опазват околната среда и допринасят за социално икономическото развитие.
Компанията предлага един от най  разнообразните асортименти от напитки на своите потребители, като приблизително 1/3 от  продажбите за 2015 г. са на сокове, води и студен чай.. Газираните напитки с ниско или никакво съдържание на калории имат дял от 7% от общите продажби.
Основни търговски партньори на България са Турция, бившата югославска република Македония, Сърбия, Китай, Руската федерация и САЩ, които формират 49.1% от износа за трети страни. Износът на България за трети страни се увеличава с 5.6% спрямо съответния месец на предходната година и е в размер на 1 202.9 млн. лева.
При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите девет месеца на 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. най-голям ръст е отбелязан в сектор „Разнообразни готови продукти - 30.2%.
Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.
През септември 2016 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 0.7% спрямо съответния месец на предходната година и е в размер на 1 434.3 млн. лева.
При вноса от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите девет месеца на 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Разнообразни готови продукти.
През периода януари - септември 2016 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 33 740.1 млн. лв. и спрямо съответния период на 2015 г. износът намалява с 0.5%.
През септември 2016 г. общият износ възлиза на 4 045.8 млн. лв., или с 11.6% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

С 5,4% се е повишила цената на млякото

С  5,4% се е повишила цената на млякото. От няколко месеца е налице трайна тенденция за повишаване на цените и възстановяване на глобалния пазар.
Възобновеното търсене на суровина от Китай и свиващото се производство ще са в основата на възстановяването на цените на млякото през 2017 г. Негативно върху изрядните фермери се отразява огромният сив сектор, който надминава 50% от суровото мляко, и е стимулиран от държавата, коментират експерти.
 Липсва адекватен контрол върху преработвателите и крайната продукция, която се предлага в търговската мрежа. Обвързаното подпомагане в сектора е със социален вместо със стопански характер, и стимулира притежаването на животни, но не и животновъдството. Развъдната дейност пък се е превърнала във форма на субсидирана заетост, вместо да е инструмент за повишаване качеството на стадата, заключават експертите.

Категорично се забранява на територията на училищата и детските заведения да се предлагат екструдирани храни

Категорично се забраняват на територията на училищата и детските заведения да се предлагат така наречените екструдирани храни, храни, които съдържат хидрогенирани мазнини и храни с неодобрена преработка, заяви  Лора Пастухова от Министерството на земеделието и храните.
 Киселото мляко, сиренето и кашкавалът трябва да са произведени по Българския държавен стандарт. Месото, брашното и хлябът също трябва да са по утвърдени критерии. Новите правила изненадаха повечето директори на детски градини, училища и кетъринг фирми, коментира Пастухова.
В детската градина се притесняват, че новите правила ще ги натоварят финансово.Това би оскъпило бюджетите, защото всяка храна, която е по стандарт, която е без оцветители, ароматизатори, антиоксиданти, и без всички Е-та, които съдържа, е по-скъпа.
Промените вече са в сила, но има гратисен период от една година. Изискванията важат и за всички организирани детски или училищни лагери.

Пети Гастрономически фестивал ще се проведе в Банско от 4 до 20 ноември

Пети Гастрономически фестивал в Банско  ще се проведе от 4 до 20 ноември тази година в Premier Luxury Mountain Resort.
 Изключителни професионалисти ще предложат на гостите на фестивала изискани и интересни вечери.
Средиземноморската и гурме кухня с шеф Джорди Естеве включва съблазни като тартар от скариди панчуда с малини, хумус и емулсия от тамаринд, крем от диви сезонни гъби с белтък и черен трюфел и печено на слаб огън яренце,  пушено сирене идиасабал, зеленчуци и сос от сушени кайсии.
Този талантлив готвач владее до съвършенство както класическите, така и и съвременните кулинарни техники, благодарение на което намира перфектния баланс в своите ястия. Стилът му е базиран на качество и е кръстоска от каталунските традиции и авангард. Джорди Естеве е виртуоз, вманиачен в качеството на продуктите, с които работи.
Шеф Алси Син ще предложи на гостите на фестивала Премиер в Банско своята интерпретация на модерната кантонска кухня,  популярна по света най-вече с малките хапки, наречени дим сум  подобни на ордьоврите във френската кухня. Дим сум буквално означава да докоснеш сърцето си и представлява разнообразни кнедли, ястия на пара и други вкусни неща.
 Кантонската кухня се характеризира с древни китайски техники и висши кулинарни умения. Гостите ще се впечатлят от силните и уникални нови вкусове, както и от изненадващите комбинации от кантонски съставки
 С новата гръцка кухня гостите ще могат да се насладят и на творения като бугаца с патешко и йогурт, бадемови курабии с дзадзики и черен чесън и прасоселино - свински бузи, пай с целина и пушена змиорка от Арта.
В рамките на петия Гастрономически фестивал Премиер в Банско, най-престижната академия за висша кулинария в света, парижката Le Cordon Bleu, ще проведе семинар на тема Финни кулинарни техники – за всички готвачи, които са готови да открият нови, още по-примамливи техники на ниво висша кулинария. Водещ на семинара в хотел Премиер Лъкшъри Маунтийн Ризорт ще бъде френският шеф-готвач Марк Вака, професионалист от световна величина.
Шеф Марк Вака завършва професионалното си кулинарно образование в Париж. Кариерата му включва стажове в ресторанти от световна класа в Париж и Лондон. По-късно шеф Вака разширява своите професионални хоризонти в престижни ресторанти в Мароко, Австралия и Нова Зеландия и получава много отличия и награди, а през 2000 става учител по гастрономия в Института TAFE в Аделаида, където преподава две години, преди да реши да се върне отново в кухнята. Открива собствен ресторант в Понтарлие, Франция, а през 2012 шеф Марк Вака става част от екипа на шеф-инструкторите в Le Cordon Bleu.

От 25 до 27 ноември ще се проведе 24-то изложение “Източна Македония - Тракия 2016”

В периода от 25 до 27 ноември 2016 г. ще се проведе 24-то изложение “Източна Македония - Тракия 2016” в Международен изложбен център, разположен в гр. Комотини, Р. Гърция (промишлената зона на Комотини).
На изложението ще  бъдат  представени продукти от следните браншове: хранително-вкусова промишленост и напитки, земеделска продукция, традиционни храни, производство на мебели, гуми, битови предмети, отопление, текстилни продукти и други. Изложбата е придружена от множество паралелни събития като дегустация на напитки и традиционни местни ястия.
Изложението е отворено за посетители – предприемачи, представители на фирми и други с цел установяване на контакти и създаване на партньорства. 

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия