Българският червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти

Българският червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 288 974 нуждаещи се български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на Българския червен кръст.

Oткриват се раздавателни пунктове в областите Благоевград, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Търговище и Шумен. Раздаването ще продължи до 20 март и всички правоимащи, включени в списъците на АСП, ще получат по 38,550 кг от 10 вида хранителни продукти – брашно – 10 кг; ориз – 6 кг; макаронени изделия – 3,500 кг; картофено пюре – 1,250; гювеч – 2,400 кг; компот – 1,600 кг; конфитюр – 2 кг; месна консерва – 1,800 кг; захар – 8 кг и вафли – 2 кг. Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон, право на хранително подпомагане имат и майки , които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 ЗСПД; лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от ЗСПД; лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция и отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на ППЗЗД, и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП

 Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 308 пункта в цялата страна, като всеки правоимащ ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност. Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на местните власти. За София град раздаването на продуктите ще стартира на 1 февруари 2017 г.

  Инициативата е в изпълнение на Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица

Закони защитават националните деликатеси

Определени храни и напитки са станали нарицателни за региона или страната, откъдето произлизат. На тях се наслаждават не само местните, а и много туристи от цял свят. За да предпазят купувачите от ментета,

 Mного държави са приели закони, защитаващи националните им деликатеси, за да предпазят купувачите от ментета. Сред тях са: Биволска моцарела, Италия,   направена от млякото на италиански сорт биволи. Моцарелата е защитен продукт от 1990 година. Според закона може да се произвежда само в района на Неапол, въпреки че моцарела от биволско мляко се прави по целия свят, включително в Швейцария и Съединените щати.

 Сиренето Пармиджано-Реджано може да бъде произведено само в региона на Северна Италия – според Европейското законодателство, ако не бъде от тук, не може да бъде наречено Пармиджано-Реджано или Пармезан. Когато са на една година, ръчно направените пити сирене се проверяват и ако имат някакъв дефект или несъвършенство, не получават специалния етикет. След две години те са готови за продажба.

 Германия  спечели славата си на страната с най-добрата бира. Според настоящите пивовари обаче законът определя точните съставки – ечемик, хмел, вода и мая. Пивовари, които не зачитат закона, добавяйки плодове или подправки, трябва да махнат наименованието „бира“ от етикета.

  Много спиртни напитки могат да бъдат направени от агаве, за да бъдат наречени текила, но истинската напитка трябва да има най-малко 51% от специален сорт агаве. В Мексико има регулаторен съвет, който определя стандартите на истинската напитка. Тя може да се произвежда само в рамките на пет региона в Мексико - включително в района на Халиско, където червената вулканична почва е особено добра за отглеждане на агаве.

  В САЩ има някои федерални разпоредби, на които трябва да отговаря напитката, за да бъде наречена бърбън. Трябва да има най-малко 51% царевица и да отлежава в дъбови бъчви, които дават на бърбъна своя отличителен ванилов и карамелен аромат.


БХБ достави първите два тона храни в Хитрино

Българската хранителна банка  достави  първите 2 тона храна на пострадалите от катастрофата на влакова композиция с цистерни в с. Хитрино, съобщиха от хранителната банка.
Това е първата от доставките, които БХБ ще прави за 110 най-тежко засегнати от трагедията домакинства /останали без дом или със силно разрушени домове/ поне веднъж месечно през зимата на 2016-2017 г. Списъкът на домакинствата, които ще бъдат подпомагани, е изготвен от община Хитрино.
Програмата се осъществява в партньорство със Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.Подпомагането за по-дълъг период е възможно, благодарение на дарените 10 тона консервирани храни от фирми-членове на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.
Програмата, която започваме в община Хитрино, е не само продължение на ежедневната ни и системна работа за спасяване на годна храна и предоставянето на подкрепа за нуждаещите се, но и израз на дългосрочен ангажимент, заяви Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ.
Целта на организацията не е да предоставя помощ на хората в нужда само докато ги споменават в новините, а да се погрижи те да имат сигурност, поне що се отнася до ежедневната им прехрана, докато възстановят напълно живота си. Българската хранителна банка е готова да приема допълнителни дарения на хранителни продукти, ваучери за храна, както и целеви финансови дарения от частни и корпоративни дарители.
Организацията ще продължи да събира храни чрез директно договаряне с дарители от своята мрежа, като осигурява цялостната логистика за безопасното съхранение и доставка на пакетите до нуждаещите се хора. За подготовката на пакетите са мобилизирани корпоративни и индивидуални доброволци.

Hesburger стъпва на българския пазар

Известната верига за бързо хранене Hesburger стъпва на българския пазар. Първият й собствен обект ще бъде в гр. Ловеч и се очаква да отвори в началото на 2017 г.
 Плановете на веригата са да стартира поне 4 обекта през следващата година, като общата инвестиция за това ще възлиза на 3 – 4 милиона евро. Hesburger планира да използва българските доставчици на продукти и суровини.
 Основната съставка на бургерите Hesburger сосовете, ще бъде внасяна от Финландия. Тя представлява тайната на страхотния вкус на тези бургери. Компанията се е насочила към сравнително големи градове и към придобиване на обекти на главни търговски улици.
Историята на Hesburger започва през 1966 г., когато веригата открива първия си обект в гр. Наантали. През 1980 г. отваря първият ресторант, носещ името Hesburger в Турку. След това компанията продължава развитието си, както на местно, така и на международно ниво. Компанията притежава над 430 обекта във Финландия, балтийските републики, Германия, Русия и Украйна.

Куба ще изплаща външния си дълг с ром

Куба ще изплати външния си дълг към Прага под формата на ром,съобщи Би Би Си.
Хавана дължи на Чехия 276 млн. щатски долара още от времето на Студената война, когато Чехословакия и Куба са част от социалистическия блок.Чехия обмисля предложението, но предпочита да получи поне част от дълга в пари. Според финансовото министерство изплащането е възможно под формата на ром или медикаменти.
Проблем се явява фактът, че кубинските лекарства не са сертифицирани за продажба в Европейския съюз, затова именно ромът остава по-вероятна опция. Ако сделката се осъществи, Чехия ще разполага с достатъчно ром за един век.
Куба е родина на леки, изчистени и с по-остър вкус ромове. Преди идването на Фидел Кастро на власт Куба е била един от най-големите и известни производители на ром, но след това голяма част от собствениците на спиртоварни напускат страната. В момента има голям брой ромове който се произвеждат според Кубинската традиция, но най често извън Куба в страни като Пуерто Рико и САЩ. Сред най известните кубински ромове са Havana Club и Ron Matusalem Gran Reserva

Пазари, борси, цени

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях...

Хранителна индустрия

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия