7 от 274 проби показаха нерегламентирано влагане на растителни мазнини през последните 6 месеца

Едва 7 от 274 проби показаха нерегламентирано влагане на растителни мазнини през последните 6 месеца. Седемте несъответстващи проби са от продукт сирене на четири предприятия. На нарушителите са съставни Актове и са подложени на зачестен мониторинг с взимане на проби,  съобщиха от Агенцията по храните.
Лабораторните резултати са установени по време на поредните проверки, които Агенцията извършва на млечни продукти за съдържание на немлечни мазнини. От края на месец май, инспекторите към БАБХ са взели 274 проби от млечни продукти, от различни търговски обекти от квартални магазинчета до хипермаркети във всички области на страната и обхващат всички млекопреработвателни предприятия.
От обекти за търговия на дребно са взети 205 проби, 41 от складове за търговия с храни, 10 от детски градини, 15 заведения за обществено хранене и 4 от млекопреработвателно предприятие. С цел анализ на максимално различни по естество млечни продукти, на лабораторно изпитване са подложени 136 проби сирене, 75 кашкавал, 24 краве масло, 33 проби кисело мляко, 5 катък и извара и по една прясно мляко и айран.

Виното St-Rose на Александра естейт спечели първата награда - Златна Августиада

Виното St-Rose на Александра естейт спечели първата награда - Златна Августиада на петия Фестивал на виното и културното наследство. Сребърното отличие заслужи Stallion Classic на винарско имение Ейнджълс естейт. Бронзовото бе присъдено на виното Soli Invicto на Едоардо Миролио.
Общо 37 винопроизводители и кулинарни фирми разположиха своите щандове върху античната улица и лапидариума в музея. Както всяка година, така и сега акцентът на виненото изложение бе както върху божествената напитка, така и върху културното наследство на града и региона.
Началото на Alexandra Estate. е поставено през 2012 година със закупуването на 200 декара първокласни лозя в региона Сакар, доказал се като един от най-известните винарски региони в България.Лозята на Alexandra Estate в село Орешец, Харманлийско са в първа година плододаване, когато привличат вниманието на експертите, а близостта им със 100 годишна дъбова гора и разположението им в подножието на Източните Родопи допринася още повече за избора им. Изложението на лозята е северно. Това дава възможност на гроздето да запази добри киселини дори в този регион с обичайно горещ климат.
Сортовете, които се включват във вината на имението са: Сира, Малбек, Каберне Фран, Пино Ноар, Мерло, Шардоне, Марсан, Русан, Семийон и Вионие.
През 2013 г. Alexandra Estate се разширява с още 100 дка лозя в село Ракитница, Старозагорско, разположени на 300 м надморска височина, а карбонатните им почви ще допринесат за отличното качество на гроздето, засадено върху тях. Каберне Фран, Сира, Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан, Шардоне и Семийон ще дадат първия си плод през 2016 година. Това, което отличава Alexandra Estate при отглеждането на лозята, са принципите на органичното и биодинамичното земеделие.
През 2014г. Alexandra Estate произвежда общо 30 000 бутилки вина: бели, розе и червени. През същата година започна и изграждането на винарна в село Ракитница, в която  се произвеждат до 60 000 бутилки За винификацията са използвани собствени френски бъчви с капацитет 225 литра и 300 литра. Всички вина, с изключение на ALEXANDRA SAUVIGNON BLANC 2013, са ферментирали и отлежавали в бъчви, като дори и розето е частично ферментирало във френски дъб.






Изтеглиха от търговската мрежа 8269 бутилки заместител на оцета

Българската агенция по безопасност на храните изтегли от търговската мрежа 8269 бутилки заместител на оцета, от които 8149 бутилки по 700 милилитра и 120 по 3 литра. Киселите продукти не са опасни за хората, но представената информация на етикета подвежда потребителите, съобщиха от Агенцията.

 Извършени са общо 1259 проверки, 29 са в производствени предприятия, 95 в складове за търговия на едро и 1135 в обекти за търговия на дребно, в това число и големи търговски вериги и квартални магазини на територията на цялата страна.
 
При една от проверките, на производител на кисел продукт е издадено предписание за преетикетиране на 4320 бутилки от 700 милилитра и 120 от 3 литра. Те са били със заблуждаваща етикетировка „Подкислител с аромат на ябълка“, с картинно изображение на зелена ябълка, което е в разрез със законодателството и подвежда потребителя. Останалите спрени от реализация количества са на различни производители, а несъответствията са свързани с подвеждащо етикетиране, непосочено процентно съдържание на оцетната киселина, недопустими обозначения, картинни изображения и текстове, с които потребителите се поставят в заблуда.
 
Инспекторите са констатирали несъответствие, при което винен оцет е етикетиран с обозначение „100 % натурален“ и киселинността не е посочена с процентното количество на оцетната киселина, а е посочена в „Алк. % vol“. По този начин се подвеждат потребителите, като не се посочва коректна информация за киселинността на продукта.

Черната мида и рапанът намаляват в Черно море

Черната мида и рапанът намаляват в Черно море на дълбочина до 35 м, сочат първоначални данни от изследване на Института по рибни ресурси.

От института проучват морето, за да установят екологичния статус, разпространението и запасите на нерибни ресурси със стопанско значение. Заради открити малки миди и празни черупки учените заключиха, че ресурсите от тях намаляват.

По проекта се работи с най-нов софтуер за обработка на данни и моделиране на екологични процеси. Благодарение на него ще се определи актуалното биологично състояние на мекотелите в определени зони на родния бряг и ще се предвиди бъдещият им екологичен статус.

Анализират се данни, получени от изследвания и при по-голяма дълбочина. Резултатите ще са база за вземане на най-добри решения при управлението и използването на нерибните ресурси в Черно море. Дейностите на изследователите са със средства на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Празникът на еленския бут отправя послание за съхранените ни традиции и уникалното ни богатство

Празникът на еленския бут отправя послание за съхранените ни традиции, за уникалното ни богатство, за обединението ни около една обща кауза. Еленският бут е кулинарен продукт, който несъмнено служи като визитна картичка на гр. Елена в България и в Европа. Неслучайно той е претендент за регистриране в Брюксел като защитено географско указание. Вярвам, че празникът на еленския бут ще бъде не само място на кулинарно изкушение, но и място за възраждане на традициите, които да предадем на поколенията“, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел.
Евродепутатът присъства на Петото издание на празника по покана на кмета на град Елена Дилян Млъзев.Еленски майстори показаха един от най-характерните обичаи за този край – пърленето на прасе на трап. За първа година беше направена възстановката „Гурбетчии се завръщат“, защото е малко известен факта, че еленчани са потомствени градинари и завръщането от гурбет в миналото е било истинско събитие.
След официалното откриване на празника, Мария Габриел се срещна с пчелари от Елена. На пчеларска конференция в Елена през 2012 г., тя беше удостоена с титлата „Царица на пчеларите

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия