Полски компании ще инвестират в производството на млечни продукти в България

Полски компании имат интерес да инвестират в производството на млечни продукти в България.
Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев разговаря с представители на „Lactalis“ – една от най-големите фирми в Европа в производството и търговията с млечни продукти. Те посочиха, че отдавна проучват българския пазар и имат конкретен интерес за стъпване на него. Александър Манолев представи възможностите за инвестиции и акцентира на облекченията за големи инвеститори, които страната ни предлага.
Заместник-министър Манолев е на посещение в полската столица Варшава за участие в срещата на министрите на икономиката и министрите, отговарящи за кохезионната политика на страните от Вишеградската група (В4), Словения, Румъния, България и Хърватия. По време на визитата му е предвидена среща и със заместник-министъра на развитието на Полша Йержи Квиечински.

Рибопроизводители се срещнаха с министър Теменужка Петкова

Риболовци и рибопроизводители от Кърджали настояват за поддържане нормално ниво на водата в язовир „Кърджали" през цялата година, а през размножителния период на рибата водата да не се източва от него, за да има нормални условия рибата да хвърля хайвера си.
Рибопроизводителите се срещнаха с  министър Теменужка Петкова, която им обеща помощ.НЕК е компанията, която се занимава със стопанисване на стената на язовира, а управлението на водните ресурси е в правомощията на МОСВ , обясни министър Петкова.
 Според нея  по всяка вероятност ще се наложи промяна на нормативната уредба, свързана с управление на водите, която да премахне ограниченията и така ще се създаде по–добра среда за риболовната дейност.
 Язовир „Кърджали" е най-значимият водоем в страната за развъждане на риба. В него се отглежда около 50% от сладководната риба в България и няма аналог в света по количеството есетрови риби.
Рибопроизводителите от този район изнасят около 5 тона хайвер годишно или близо 99% от целия износ на хайвер в България. Освен есетрови риби, се отглежда също шаран, сом и пъстърва.

Министерството на земеделието държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти

Министерство на земеделието се обяви в защита на българското кисело мляко.  От Министерството не подкрепят предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко.
Българският институт по стандартизация  ще разгледа на 16 юни две предложения на Дирекция “Политики по агрохранителната веригa,  които могат коренно да променят състава на българското кисело млякo.
 Подпис под предложението е сложила директорката на посочената дирекция Лора Пастухова-Джупарова  за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, което би променило микробиологията на киселото мляко.
Според нормативните изисквания подобно предложение не може да бъде внесено, ако то не бъде подкрепено от поне три организации. И в документа е записано, че проектът се подкрепя и от Българската агенция по безопасност на храните  и фирма “Вамид 2002” ООД.
Другата промяна касае опаковките. Тя е поискана  от компания със значителен пазарен дял и централа в Гърция. В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг. Сега се предлага да отпадне изискването за материала.
Министерството ще изпрати становище до Българския институт по стандартизация. На 16 юни в БИД ще  се проведе заседание на технически комитет, на който ще бъдат разгледани две предложения от страна на частни компании - за отпадане на изискванията към кофичките с мляко и за съдържанието на двата основни щама - лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус.
Ако това се направи, българското кисело мляко ще стане йогурт. Министерството изразява позиция, че количеството на двата основни щама в киселото мляко трябва да остане без промяна, както е записано в действащия сега БДС. Причината е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт, гласи становището.
Министерството на земеделието държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност още от древността, се посочва в становището.

ВиК-Сливен призова земеделците да прекратят торенето с азотни торове

ВиК-Сливен призова земеделците от пет села да прекратят торенето с азотни торове, заради повишено съдържание на нитрати в питейната вода. Превишаване на допиустимите норми са установени в селата Панаретово, Глуфишево и Чокоба, като и селата от Община Нова Загора- Дядово и Каменово.
Апелът на ВиК се отнася и за органичните торове. От водното дружество призовават животновъдите да не пускат добитъка на паша във вододайните зони. В останалите земеделски райони в областта питейната вода е в нормите. От ВиК предупреждават, че ще наложат мониторинг върху водата в петте села.
Сами по себе си нитратите не са опасни за организма. Най–добре доказаното съмнение е, че над определена концентрация действат съдоразширяващо и намаляват кръвното налягане. Това обаче не е сериозен проблем, особено пък при употреба в норми.Когато обаче реагират под температурно или химическо взаимодействие, те се превръщат в нитрити, т.е. стават хемотоксин. На практика това означава, че те навлизат в организма и се свързват с хемоглобина.

Десислава Танева: Трябва да надградим съществуващата система за стандарт на храните

Трябва да надградим съществуващата система за стандарт на храните,  заяви бившият министър на земеделието Десислава Танева.
По думите й регулацията на храните се определя по европейските регламенти и от националното законодателство. Едни от най-модерните технологии вече са в България и можем да произвеждаме храна с много висок стандарт.  България изостава с комуникационната стратегия от страна на българските производители, което предизвиква недоверието на обществото към качеството на храните. категорична е Танева.
 Според председателя на на Асоциацита на млекопреработвателите в България Димитър Зоров браншовиците са се свършили работата още преди седем години. Той е убеден, че качеството на млечните продукти е гарантирано, но  няма как цената да е в ниския ценови сегмент, след като се гарантира качество.
Стандартите за храните по принцип са няколко вида. Съществуват и т.нар. стари БДС-та, които много от тях все още са действащи, но  усилията трябва да бъдат насочени към актуализация на стандартите за актуализация на нови храни, които не са актуализирани досега.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия