Обявиха 50-те най-добри ресторанта в света за 2017

На церемония в Мелбърн обявиха 50-те най-добри ресторанта в света за 2017 . Eleven Madison Park  е  начело в списъка на Топ 50.  В менюто си ресторантът поставя акцент върху тероарните продукти от района на Ню Йорк, а в същото време отдава дължимото на френската класика – както в чинията, така и в обслужването.
Франция,  Испания, и Щатите имат по 6 ресторанта в Топ 50. Перу също има подчертано силно присъствие в Топ 10. Ето и ресторантите от Топ 10 на престижната класация:
1. Eleven Madison Park (Ню Йорк)
2. Osteria Francescana (Модена, Италия)
3. El Celler de Can Roca (Жирона, Испания)
4. Mirazur (Мантон, Франция)
5. Central (Лима, Перу)
6. Asador Etxebarri (Акспе, Испания)
7. Gaggan (Банкок, Тайланд)
8. Maido (Лима, Перу)
9. Mugaritz (Ерентерия, Испания)
10. Steirereck (Виена, Австрия)
За най-добра жена шеф-готвач за 2017 е обявена словенката Ана Рож, издигнала своята Hiša Franko в Кобарид до върховете на световната кулинарна сцена. Малкият семеен ресторант, разположен в долината Соча в Словения привлича клиенти от цял свят, нетърпеливи да опитат  9-степенното дегустационно меню.

КЗП следи за нелоялни търговски практики

Производители на хранителни продукти поставят върху етикетите различен тип послания, които внушават на потребителите, че определени техни серии са ориентирани към децата, съобщиха от Комисията за защита на потребителите.
Проверка показа, че тези продукти не се отличават от останалите на същите тези производители, на които няма такъв надпис. Това от  гледна точка на КЗП е заблуда. Този подход представлява опит да бъдат примамени хората и по този начин някои продукти да получават по-добро лансиране на пазара.
Сред въпросните изделия попадат колбаси, лютеница, майонеза. Това са продукти, които се потребяват широко и при които клиентите наистина биха могли да се подведат от посланието, че ще закупят нещо, което ще бъде различно от това, което консумират.
Нито на национално, нито на европейско ниво има законов акт, който да въвежда различни стандарти. Според КЗП това е нелоялна търговска практика. Санкциите за подобно нарушение по закон могат да достигнат до 30 000 лв.

Мая Манолова:Промените в Закона за ДДС е голяма победа на доброто

18 тона храна за три дни са дарили български фирми за храни за  „Великден за всеки” Това стана възможно след отпадането на данъка върху дарените храни.
Промените в Закона за ДДС  е „голяма победа на доброто”. Първите дарени храни отиват при хората с увреждания.Месец, след като стана ясно, че дарените храни ще са освободени от ДДС, първите безвъзмездни доставки без данък вече са факт. Събраните за няколко дни 18 тона продукти, ще бъдат раздадени в рамките на кампанията на омбудсмана Мая Манолова „Великден за всеки”.
Това е голяма победа на доброто, защото тази кощунствена практика - да се унищожават храни вместо да се даряват, ще бъде прекратена. Най-голямото постижение на тази кампания е, че тя реално с това действие се превръща от еднократен акт в процес, т.е. производителите, търговците  имат стимул през цялата година да даряват и то разнообразни храни за нуждаещите се хора в България", каза Манолова.
Освен традиционното брашно, макарони, олио, ориз, има и зеленчуци, млека, сирене, масло. Достатъчно разнообразни продукти, които да стигнат до трапезата на хората, които имат нужда от тях.

Агенцията по храните разкри нерегламентирана кланица за агнета

Областната дирекция по безопасност на храните в град Сливен разкри нерегламентирана кланица за агнета в стопанския двор на животновъден обект в село Чокоба, община Сливен.
При съвместна проверка с представители на Областна дирекция на МВР - Сливен са конфискувани 35 заклани агнета. Животните са били без ушни марки и без придружаващи документи.На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение. От добитото месо са взети проби и ако лабораторните резултати докажат, че е годно за консумация, цялото налично количество ще бъде дарено.
Инспектори към ОДБХ Сливен конфискуваха и над 100 килограма трайни и нетрайни сладкарски изделия. Храната е била с изтекъл срок на годност и е предлагана за продажба от лек автомобил в сливенския квартал Надежда. Цялата продукция е насочена за унищожаване в екарисаж.

Десислава Танева: Натуралната българска храна да се брандира със специален знак !

Бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева предложи натуралната българска храна да се брандира със специален знак.  Така потребителите ще знаят какво да изберат, когато търсят здравословни  продукти.
Танева даде за пример Франция, на която Еврокомисията е разрешила да брандира месото, което е местно производство, за да се различава от потребителите.   По време на дискусията “Да! На българската храна” тя посочи, че потребителите у нас често са подвеждани относно това кои храни са полезни. Форумът, който се проведе вчера, е част от националната кампания "Да! на Българската икономика", организирана от  КРИБ..
Целта  е да се популяризира качественото производство в България, както и добрите производствени практики, да се провокира „ патриотичния избор” – да формира трайна култура у българите да купуват BG  продукти, защото по този начин техните пари директно отиват за повишаване на БВП и за нови инвестиции.
Едно от големите предизвикателства пред КРИБ  е борбата със сивата икономика. Защото тя е бич за България! Да, успехи в борбата със сивия сектор има - благодарение на усилията на бизнеса и на НАП и Агенция "Митници", които увеличиха събираемостта на приходите в бюджета. Но борбата срещу сивата икономика трябва да продължи с още по-големи усилия.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия