Седми национален конкурс „Златен киликс” ще се проведе в Казанлък

Седмият национален конкурс за розе „Златен Киликс”  ще събере в Казанлък изявени винени съдии, сомелиери и дизайнери на 3 и 4 юни.
Виненият салон на изложението представя над 50 български винопроизводители и био продукти. Заедно с високо оценените на международната сцена български розета по време на събитието ще бъдат представени и най-модерните иновации с натурално розово масло и плодови акценти.
Мотото на фестивала е „Виното е необятен свят за откриване. Виното е пътешествие безкрай” Събитието се провежда  под патронажа на кмета на град Казанлък, като официално събитие от 114-годишния Празник на Розата и инициативата Купувам българско

Започва сравнителна проверка на основни храни, които се консумират в България

Започва сравнителна проверка на основни храни, които се консумират в България. Сравнението ще се прави с проби от две други държави-членки на ЕС. Идеята е да се види какво е качеството у нас и в други европейски държави и дали тук то е по-ниско.  
Ще се изследват шоколадови изделия, безалхкохолни напитки, месни и млечни продукти и детски храни. Компаниите производители са от Швейцария, Дания, Холандия, Франция.
Пробите от хранителните продукти ще се вземат до 30 юни, а след това ще се прави анализ по определени показатели. Те са определени от Българската агенция по безопасност на храните . Показателите са уточнени в рамките на работна група, създадена още в средата на март тази година.
Няколко държави от Източна Европа, сред които и България, подеха кампания да се сложи край на разликата в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа. От хранителната индустрия твърдят, че различията в съставките на някои стоки се дължат на особеностите на националните вкусове в държавите-членки на ЕС.

Откриват първия в света ресторант Nutella

В последния ден на месец май в Чикаго откриват първия ресторант Nutella в света, съобщава Ferrero.
Това ще бъде първият собствен и управляван ресторант на компанията, където клиентите ще могат да спрат и да се насладят на специалитети от рода на сандвичи с шоколад Nutella. Ще се сервират още прясно изпечени кроасани, салати и десерти, всичките вдъхновени от продукти на Nutella.
Компанията иска да създаде свят на Nutella за  своите фенове, които наистина биха могли да уловят същността на марката - не само в ястията, които ще бъдат поднесени, но и в сензитивния опит от момента, в който стъпят в пространството на ресторанта
Италианската компания  Ferrero се обяви публично в защита  на палмовото масло,  съставка, която е бойкотирана от други хранителни компании. Тя започна рекламна кампания, за да успокои потребителите относно безопасността на Nutella. Течният шоколад съставлява около една пета от общите й продажби.
Течният шоколад, който е една от най-известните италиански марки храни и е популярна закуска за децата, разчита на палмово масло за постигане на гладка текстура и дълготрайност. Други заместители, като слънчогледовото олио, ще  променят характера му, категорични са от  Ferrero

Производители от Южна България успешно отглеждат маслинови дръвчета

Производители от Южна България успешно отглеждат маслинови дръвчета в разсадници и се радват на екологично чиста реколта.
Маслини се отглеждат все по-успешно в топлите райони на България и то не само в оранжерии. Отглеждат се растения на открито, които успешно презимуват в нашите условия, но се  подбират подходящи сортове от Северна Гърция, коментират производители. Най-важното е да им се осигури слънчево и защитено от вятър място. Такива условия за отглеждане има край Асеновград, Стара Загора, Първомай и Пазарджик.
След като  се  оберат, маслините  се слагат във вода и сол за 40 дни, след което се мариноват със зехтин и оцет и така се постига естествена ферментация. До Великден  се оставят  да  ферментират и  след това са готови за консумация. Производителите са категорични, че маслините, отгледани в България са по-вкусни от вносните.

Нови правила подобряват проследимостта на биологичните продукти

Нова система за електронно сертифициране ще подобри контрола върху вноса на биологични продукти.  ЕС утвърди водещата си позиция в света по отношение на проследимостта и събирането на надеждни данни за търговията с тези продукти.
Ще се осигури по-стриктното прилагане на разпоредбите за безопасност на храните и ще се ограничи евентуалният риск от измами. Същевременно с нея ще се намалят административните пречки пред икономическите субекти и компетентните органи и ще се осигурят по-пълни статистически данни за вноса на биологични продукти.
Предвиден е 6-месечен преходен период, през който могат да се използват сертификати както на хартиен, така и на електронен носител. От 19 октомври 2017 г. обаче вносът на биологични продукти ще се сертифицира само по електронен път.
Комисарят на ЕС по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви: "Нашият ангажимент към прилагането на стриктни мерки за сертифициране и инспекция е важен елемент в европейските стандарти за безопасност на храните. Макар благодарение на тези стандарти Европа вече да се е наложила като световен лидер в безопасността на храните, трябва да продължаваме неуморно да разработваме нови и още по-успешни мерки в тази насока. С новите правила ще се подобри проследимостта на биологичните продукти, които представляват важен разрастващ се пазар.
С оглед прилагането на новите правила ще се наложи сертификатите за внос да станат част от интегрираната компютризирана ветеринарна системаTRACES, чрез която се следи движението на хранителните продукти в ЕС. Непрекъснатият достъп до тази система доказано улеснява търговията, като дава възможност на търговските партньори и компетентните органи да получават лесно информация за движението на стоките и ускорява административните процедури. TRACES е изключително ценен инструмент, с който се осигурява бърза реакция при заплахи за здравето, тъй като позволява да се следи движението на стоките и улеснява управлението на риска във връзка с отхвърлените пратки.

Пазари, борси, цени

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените...

Хранителна индустрия

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

„Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия