Димитър Зоров:Производството и добива на мляко в България е около 1 млн. литра годишно

Средната цена на едро на пакетче масло от 125 грама се продава за 1,84 лв., докато миналата година по същото време същото това пакетче масло е струвало 1,37 лв.  Основната причина за скока  е в увеличените изкупни цени в Европейския съюз, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.
Скокът в цената се определя и от търсенето на пазара - вкусовете на европейците се променят и все повече предпочитат да консумират природни продукти. Една нищожна част от сивата икономика е излязла вече на светло, заради това, че правителството  предприе мерки да бъде обвързано субсидирането на глава животно с доказване на производство на литър мляко.
Според  Асоциацията производството и добива на мляко в България е около 1 млн. литра годишно. Това, което беше декларирано за 2016 г. е около 520-530 хил. тона. Това ще рече, че около 45% е в сивия сектор. Като казваме сив сектор това са малки стопанства, които си предлагат директно млякото по пазарите. В световен мащаб интересът към този бранш намалява.
 Цената на маслото при нас е увеличена, но е увеличена с 45%, докато в ЕС повишението е 84%  Най-добрият ефект за потребители, за производители и за всички останали е когато има конкуренция, но не и сива конкуренция, нелоялна. Около 50% от млякото стига официално до мандрите. Къде се губят останалите 50% е другият въпрос, който и ние си задаваме.

Световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата годинa

Световен лидер по производство на качествен зехтин  е  Испания,следвана от Гърция и  Италия.Първи в света и през тази година са испанците с 1,15 млрд. кг произведен зехтин. Близо половината продукция в света идва от Испания.
 Въпреки ниските реколти от маслини в Южна Европа световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата година благодарение на Турция и Тунис, които тичат по петите на традиционните лидери.  В Тунис производството  е почти двойно повече от предишната година. Личен рекорд отбелязва и турският зехтин, чието производство наближава 180 млн. кг. След Турция са Мароко и Алжир. Истинска изненада е Аржентина, която регистрира над 37 млн. кг зехтин, или със 74% повече от преди. След нея са Йордания и Египет.
Що се отнася до класацията в Европа, Испания, Италия и Гърция са следвани от Португалия и Франция. 47 италиански марки са признати като висококачествени на европейско ниво. Всички те издържат  през тази година изпита за вкусови и обонятелни характеристики. А според изискванията в Европа зехтинът трябва да ухае на окосена трева, на вкус да е горчиво-пикантен и да съдържа висок процент полифеноли и антиоксиданти, важни за здравето.
Най добрите марки зехтин се правят от зелената маслина. Производството на маслинено олио е един от основните поминъци в Андалусия, а славата му се носи из целия свят.
RESERVA PIKUAL  е най -добрият зехтин Той заема първо място в дегустация Evooleum. Зехтинът е яркозелен на цвят и много ароматен. След него се нарежда NOBLEZA DEL SUR – произвежда се в Хаен, извлечен е от кралски сортове маслини и производството е ограничено поради недостиг на този вид маслини. Зехтинът е най- хранителното и здравословно, което го е превърнало в много търсен лукс в света.

InteliFresh събира на едно място представители на търговските вериги и международни търговци на пресни плодове и зеленчуци

InteliFresh ще събере на едно място на 16 януари в Стара Загора представители на търговските вериги, международни търговци на пресни плодове и зеленчуци, лидери в хладилния транспорт, застраховането, спедицията и организацията на износа, финансисти и успешни фермери с практически опит.
InteliFresh  се посвещава на производството и реализацията на пресни плодове и зеленчуци. Изискванията и стандартите на търговските вериги у нас и в чужбина, условията и необходимите документи за осъществяване на износ, потенциалът, който крият близки и по-далечни външни пазари, са сред темите, залегнали в програмата на форума.
 Присъстващите производители ще имат възможност за осъществяване на директен контакт с търговците и за сключване на сделки за предстоящия сезон. Инициативата има за цел както създаване на предпоставки за скъсяване веригата на доставка, така и постигане на справедливи цени за фермерите, но чрез ангажименти и от двете страни – коректни търговски взаимоотношения и висококачествена продукция, покриваща определените стандарти и изисквания.

Румен Порожанов: Токът е компонент от себестойността на даден продукт, но поскъпването на храните няма да е драстично

Винаги, когато има повишаване на цената на тока има прогнози за поскъпване на цените на храните. Токът е компонент  от себестойността на даден продукт, но поскъпването няма да е драстично. В момента имаме стабилизирани цени в животновъдството, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
В производството се получават субсидии, с които производителите се подпомагат, така че повишаването не трябва да е високо. Имаме унищожени към 400 тона негодни храни.  По отношение на храните с двоен стандарт, Порожанов заяви, че стартира  единна методология, която  ще бъде одобрена от ЕС и  ще се направи мащабно изследване.
Според него проблемът  идва от цените  на различните съставки в храните. Има различни продукти между Австрия и Германия. Без единно европейско законодателство няма да можем да отстраним проблема, смята земеделският министър.   Първите сесии на Съвета на ЕС ще бъдат посветени  на обща селскостопанска политика и на  ветеринарната медицина,  каза още  министърът.

Сирена от сурово мляко, с добавка от живи цветя бяха сред атракциите на фестивала Cheese в италианския град Бра

Сирена от сурово мляко, с добавка от живи цветя, увити в чиста глина, и престояли в пещери за 45 дни бяха сред атракциите на фестивала Cheese 2017 тази година в италианския град Бра.
 Събитието събра производители на млечния продукт от Испания, Италия, Франция, САЩ, Индия, Грузия, България, Гърция, и още много страни. През 2017 г. се обърна специално внимание на сирената от сурово мляко и естествените сирена без добавка на изкуствени ензими.
Суровото мляко е чудесна храна и автентичен израз на една добра гастрономическа традиция. Сурово мляко се нарича това, което не е подлагано на никаква термична обработка - тоест не е загрявано до температура над 40° C. Сирената от сурово мляко имат само естествени аромати - от пасищните билки, треви и цветя, характерни за местността. Суровото мляко е живо, богато на естествени бактерии, които не само допринасят за вкуса и сложния вкус, но осигуряват много ползи за човешкото здраве.
Slow Food е организация, която поддържа качеството на занаятчийското производство чрез насърчаване на използването на сурово мляко, с акцент върху биоразнообразието, връзката със земята, хуманното отношение към животните, уважение към природата и знанията на пастири и млекопреработватели. Фестивалът на сирената показа как всички тези елементи са дълбоко свързани, а резултатите от тези връзки са най-интересните сирена със сложни вкусови профили.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Румен Порожанов: Посланията от Шестата национална среща на земеделските производители ще отекват във времето

Земеделието е водещият бизнес в страна. Министерството на земеделието има...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия