България отново може да изнася живи свине за Европейския пазар

След 10 години забрана, България отново може да изнася живи свине за Европейския пазар. Това стана с изменение на Решението на Европейската Комисия относно мерките за контрол на здравето на животните, свързани с класическа чума по свинете в някои държави членки.
В следствие от наблюдението на болестта от 2009 до 2015, Българска агенция по безопасност на храните инициира проект за изменение на Европейското законодателство по отношение на класическата чума по свинете, което да влезе в дневния ред на Постоянния комитет по растения, животни, храни и фуражи в Брюксел. Резултатите от контрола в периода 2009 - 2015 г. дадоха информация и прозрачност за дейностите на българските ветеринарни власти по отношение на надзора на здравния статус в свиневъдните обекти. Наблюдението категорично доказа липсата на циркулация на вируса на класическата чума по свинете у нас.
Годишно около 100 000 свиневъдни обекта бяха инспектирани от официални ветеринарни лекари. Същевременно, между 5000 и 6000 диви свине бяха изследвани ежегодно за класическа чума по свинете. Систематичният подход бе доказан като ефективен инструмент в борбата със заразните болести по свинете, като същият беше използван в последствие и от Румъния и Сърбия.
За отпадането на забраната, в страната беше въведена нова стратегия по отношение контрола на болестта класическа чума по свинете, включваща нова категоризация на свиневъдните обекти на база на наличните мерки за биосигурност и активен надзор върху здравния статус на свинете, документиран от официални и регистрирани ветеринарни лекари, със специално утвърден за целта контролен лист.
Електронната информационна система за регистрация на животновъдни обекти и идентификация на свине беше допълнително осъвременена. Чрез новата категоризация на свиневъдните обекти, контролните листи за активен надзор и изпълнението на новата стратегия, България представи гаранции и доказа на ЕК и държавите членки силен и надежден контрол върху здравния статус на популациите домашни свине.
Припомняме, че след констатирани случаи на класическа чума по свинете, през 2006 година Европейската Комисия наложи забрана на Република България за внос на територията на Общността, впоследствие за вътреобщностна търговия с живи свине и с продукти от свине, непретърпели термична преработка

Уиски Фест София - най-висок стандарт на европейската уиски сцена

На 28 октомври в Sofia Event Center в Paradise Mall  бе даден старт на най-големия фестивал за уиски култура в Централна и Източна Европа – Уиски Фест София 2016.
В основната зала на форума бяха представени над 300 вида уиски – както вече любими на публиката брандове, така и недотам познати марки за българските почитатели. Специалните гости – 11 международни уиски експерти - бяха на разположение на всеки един посетител, за да разяснят спецификите, традициите и иновациите в производството на  съответното питие. Всички те ще водят мастър класове през целия уикенд, по време на които любителите на луксозните напитки ще открият неща, които не са и подозирали.
За първа година Уиски Фест София представя на своите почитатели отделна зала, в която те имат възможността да се насладят на различни видове ром и коняк. Всеки посетител също така бива  посрещнат със специално подбрани деликатесни сирена – като всяко от тях е прекрасно допълнение към представените в основната зала уискита.
Началото на Уиски Фест София 2016 бе оповестено от най-знатни личности – посланиците на САЩ и на Ирландия и заместник-посланика на Великобритания, за поредна година засвиделствали признателността си към значимостта на уиски културата в България.
60 процента от продажбите на уиски в България са на сметката на шотландски брандове - а те са своеобразна институция, символ на историята и традицията на Великобритания.
Организаторите на Уиски Фест София призовават към спазване на Етикет и модел на поведение по време на фестивала с цел осигуряване на приятно преживяване на гостите.Те припомнят, че легалната възраст за консумация на алкохол в България е навършени 18 години и лица под тази възраст не се допускат на събитието. Организаторите и всички представени марки на Уиски Фест София призовават към отговорна консумация.

ДДС за дарените храни отпада от началото на 2017 г.

ДДС за дарените храни ще отпадне от началото на 2017 г.Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за ДДС, внесени от реформаторите.
Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна. В същото време 21.2% от българите или 1.54 млн. души живеят в бедност.
Производители, преработватели и търговци в момента нямат стимул да дават безвъзмездно хранителни продукти, които нямат търговски вид или са с изтичащ срок на годност, на нуждаещи се. Причината е, че при дарение трябва да заплатят ДДС върху храните. Ако ги унищожат обаче, данъкът им се опростява.
От 1 януари 2017 г. обаче храните, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, няма да бъдат облагани с ДДС. Данък няма да е дължим само ако стойността на даренията на година не надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави.
За да се избегнат опитите за злоупотреби, дарените храни ще бъдат маркирани с надпис "дарение, не подлежи на продажба".



Агенцията по храните изтегля от търговската мрежа яйца от Полша

Агенцията по храните изтегля от търговската мрежа яйца от Полша, за които има  съмнение, че са заразени със салмонела.
Мярката е наложена след получена нотификация чрез Система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), за яйца от Полша, разпространени на пазара на ЕС.В хода на разследването е установено, че част от продукцията е доставена и в България.
От агенцията призовават потребителите, закупили яйца с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321, да не ги консумират и по възможност да ги върнат в търговския обект, от които са ги закупили.

„Ел Би Булгарикум” и частни компании ще внасят суровини в Монголия

„Ел Би Булгарикум” и частни компании ще  внасят суровини в Монголия, които ще се преработват и след това готовият продукт ще се изнася за Китай,  обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на държавно посещение в азиатската страна.
Производството на хранителни продукти е една от сферите на взаимен интерес от българска и монголска страна, с потенциал за износ към Китай и Русия, стана ясно на двустранен бизнес форум, който бе открит от държавния глава. Той подчерта още широките възможности за сътрудничество в земеделието и храните, фармацевтиката, възобновяемата енергия.
Български краставици, домати и пипер ще се отглеждат в Монголия след изграждането на оранжерия по родна технология с над 1 млн. долара. Парите са преведени от монголска страна и са част от погашенията по дълга й към България.
 Ще бъдат обявени обществени поръчки за български фирми, които да изградят съоръжението, като намеренията са то да е направено до края на годината. Първоначално зеленчуците ще са за монголския пазар, но намерението е проектът да се разшири и да се стигне до износ за Китай.
В Националния парк „Терелж” Плевнелиев посети юртата на номадско семейство, където бе посрещнат от домакините с традиционния кумис.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия