Гроздопроизводители и винари от „Винпром Карнобат” засадиха нови 5000 дка. лозя с „Каберне Совиньон”

Гроздопроизводители и винари от „Винпром Карнобат” и земеделците от селата Огнен, Венец, Лозенец, Искра и Деветак, заедно с избите на „Братя Минкови” и “Грозден” засадиха нови 5000 дка. лозя с „Каберне Совиньон”.
Сортът е известно като царя на червените сортове, заради хубавите аромати и вкусове. Вината и ракиите на Карнобат дадоха сериозна заявка да разширят присъствието си както на българския пазар, така и зад граница.
Световните лидери в бранша признаха качествата на карнобатските вина и ги наградиха с 30 златни и сребърни медали. Най-голямата световна награда „Декантер” също е част от колекцията награди на кооперацията.
Стопаните от кооператива избраха великолепния тероар за новите си лозя край Маркели.  Регионът е оживено средище за производство и търговия с прочутите карнобатски ракии и вина.
Българското „Пино Ноар” от серията CYCLE  на “Братя Минкови” извоюва единствения златен медал на престижния конкурс в Далечния Изток – Sakura women wina Hwards  в Япония.
Няма винарска област по света, в която се отглеждат червени сортове и в която да не се намери и „Каберне Совиньон”. Неизброими са предимствата на сорта, които го правят така желан от винари и потребители по целия свят. Едно от основните  е неговата небрежна индивидуалност – без значение къде е бил засаден, как е бил обгрижван, как точно е протекъл процесът на зреене или как точно е правено виното.
„Каберне Совиньон” запазва своите сортови характеристики почти при всякакви обстоятелства и се отличава най-лесно сред останалите червени вина. Невероятните аромати съчетали в себе си вкуса на касис, мента, кедрово дърво или дори чушка се запечатват трайно в сетивата.

Христо Бозуков: Борбата с некоректните производители и търговци трябва да включва сериозни санкции

Борбата с некоректните производители и търговци трябва да включва възпиращи механизми, сериозни санкции в случаи на доказано нарушение,  заяви министърът на земеделието и храните Христо Бозуков на форума, който се проведе  на Международния пловдивски панаир.
Акцентите  бяха поставени върху имитиращите продукти и заблуждаващите етикети, а  модератор на дискусионния клуб„Измама с храни, злоупотреби с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя”  беше председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Форумът е в рамките на изложението АГРА 2017.
Санкциите, които се предвиждат при съответните нарушения, не са адекватни спрямо допуснатите нередности,  Глобите не съответстват на печалбите на търговци и производители. Има случаи в които нарушителите се облагодетелстват със стотици хиляди левове, дори с милиони, а санкциите са десетки пъти по-малки според омбудсмана Мая Манолова.

Селскостопанска академия ще участва с нови научни постижения в „Агра – 2017“

Селскостопанска академия ще участва с нови научни постижения в Конкурса за иновации на международното изложение „Агра – 2017“.
Учените от Института по царевицата в Кнежа към Селскостопанска академия ще представят разработка на Царевичен хибрид „Кнежа 561“, който е с доказани възможности за много високи добиви. Те са потвърдени и изпитани в България, Сърбия и Румъния. При неполивни условия от него са получени до 1075-1139 кг/дка стандартно зърно, а при поливни - до 1350 кг/дка.
За първи път в България ще бъде показана иновативна технология за биологично производство на малини, дело на учените от Института по земеделие в Кюстендил. Тя  намалява пръсканията с биофунгициди и инсектициди и спомага за цялостното опазване на насажденията. Получава се висококачествена биологична продукция, полезна за здравето на хората и с висока норма на рентабилност - 234%.
Иновационният продукт „Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис“ е разработка на учените от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Продуктът е богат на влакнини и съдържа значително количество антиоксиданти, които подобряват хранителната му стойност. Инстантното брашно е получено при екструдиране на ябълкови пресовки, отделени при производството на ябълков сок. Eкструдирането е съвременен специфичен технологичен процес за преработка на храни.
Институтът по земеделие в Карнобат ще участва в конкурса за иновации на „Агра 2017“ със зимен пивоварен сорт ечемик „Ахил“. Той е признат през 2015 година и е райониран за цялата страна. Предимствата на сорта са във високата му продуктивност и много добро качество на зърното, в съчетание с устойчивост на биотични и абиотични фактори.
Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово ще се представи с два нови сорта пшеница, признати през 2016 г. Първият е високодобивният и устойчив на болести сорт „Гинра“, а вторият е „Невена“.
Технология за размножаване на пауловния  в култивационно съоръжение е друга новост на ССА, дело на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Никола Пушкаров“ в София. Чрез използване на съвременните генни и тъканни методи са постигнати изключителни успехи при създаване на растителните видове.
Учените от Института по животновъдни науки в Костинброд са създали многофункционална пчелна пита. Тя дава възможност за ускоряване и облекчаване на няколко технологични процеси в пчеларството по принципно различен от досегашните  начини способ.

Агенцията по храните извърши незабавна проверка по случай на съмнение за хранително отравяне на деца в детска градина

Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна извърши незабавна проверка по случай на съмнение за хранително натравяне на деца в детска градина в градa.

8 деца са се оплакали от стомашно неразположение, като общо 153 деца в детската градина са консумирали от приготвената храна. Децата са прегледани от личните си лекари.Проверката е извършена съвместно от екипите на ОДБХ Варна и служителите на Регионална здравна инспекция.

Взети са проби за лабораторни изследвания от ястията, които са доставени от кухня-майка, контактните повърхности в кухненския блок и посудата, както и от персонала.ОДБХ Варна проверява случай на съмнение за хранително натравяне на деца в града

Oбщо 153 деца в детската градина са консумирали от приготвената храна. Децата са прегледани от личните си лекари.

 

 

Хлябът ще поскъпне, ако регулаторът удовлетвори искането на „Булгаргаз" за шоково поскъпване на природния газ.

Хлябът ще поскъпне, ако регулаторът удовлетвори искането на „Булгаргаз" за шоково поскъпване на природния газ, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите:
Хлебопроизводството е един от секторите с най-голямо потребление на газ. От Федерацията на големите енергийни консуматори съобщиха, че природният газ формира около 70 процента от производствените разходи. Това обаче не означава ръст в цените на крайния продукт в индустрията.
Предприятията работят в условия на конкуренция. За бързооборотните стоки и особено за хляба, цената ще започне да се променя още от нивата. Няма бранш, който да може да поеме такива увеличения, коментира Кукушева.
Икономически анализатори успокоиха, че регулаторът едва ли ще допусне увеличение на газа в рамките на исканите 32 процента. Техните прогнози заковават на около 20%, но дори и в такъв размер, поскъпването за предприятията ще бъде тежко.

Агрополитиката

22 250 хектара  са засегнатите от вредители и болести площ

22 250 хектара са засегнатите от вредители и болести площ

6-те държавни горски предприятия работят усилено по усвояване на увредената...

Пазари, борси, цени

Проектонаредбата за мляко и млечни продукти ще влоши конкурентната позиция на българските производители

Проектонаредбата за мляко и млечни продукти ще влоши конкурентната позиция на българските производители

С предложената Проектонаредба „Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия