Николай Роснев е новият заместник-изпълнителен директор на БАБХ

По предложение на министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, за заместник-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните е назначен инж. aгр. Николай Роснев. Той заема мястото на освободения инж. агр. Антон Величков.
Инж. Николай Роснев е завършил специалността „Растителна защита“ във Висшия селскостопански институт „Васил Коларов” -  Пловдив, сега Аграрен университет. Има специализации по биологична и интегрирана борба, както и по фитосанитарен контрол и растителното здраве.
Започва своята кариера в Централна лаборатория по карантина на растенията,  бил е граничен фитосанитарен инспектор на ГКПП Калотина и Драгоман. От 2002 г. до 2013 г. е началник отдел „Фитосанитарен контрол”, а от май 2013 г. - декември 2013  г. е заместник -изпълнителен директор на БАБХ. След това продължава да работи в Агенцията в областта на фитосанитарния контрол.

Големите компании въвеждат цветно кодиране на хранителната информация

The Coca-Cola Company, Mars, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo и Unilever ще въведат цветно кодиране на хранителната информация, популярно още като светофарно изобразяване, съобщиха от Асоциация Активни потребители.
Това означава, че когато съдържанието на даден хранителен елемент, например мазнини, надвишава препоръчителната дневна доза, то стойността ще бъде оцветявана в жълто или червено спрямо количеството. Когато то е по-ниско, ще бъде оцветявано в зелено.
Асоциацията смята, че този подход трябва да бъде възприет в целия Европейски съюз, но идеята не е събрала достатъчно подкрепа в Европейския парламент.
 Компаниите отчитат и положителен ефект от изискванията, като фактът, че подробната информация за техните продукти ще ги отличи сред конкурентните на пазара, а клиентите им ще се ориентират по-лесно какъв клас продукт консумират срещу цената, която заплащат за него.

Измамите с храни и заблуждаващите практики ще са приоритет на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС

България започва проучване на опита на държавите от Вишеградската четворка, които са установили двоен стандарт в храните. То е разпоредено от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. След анализа ще бъде разработен план за действие, като се вземе предвид и спецификата на националния пазар.
Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са установили различия в качествените показатели на храните. Това обаче не означава, че те са опасни за потребителите. Става дума за продукти от една и съща марка, които се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа. България като част от Европейския съюз не би следвало да се третира по различен начин от държави като Германия, Франция, Белгия и други.
За да се направи реално сравнение за качеството на храни, предлагани в Западна Европа и България, е нужен мониторинг на продукти от една и съща марка, които се предлага от една и съща търговска верига. Ако става дума за шоколад, напитки или месни продукти, те трябва да са произведени от един производител. В момента се уточнява кои храни ще са акцент на анализа. Той трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС.
За БАБХ като контролен орган е от съществено значение храните, предлагани на пазара, да са безопасни за консуматорите. И да са етикетирани правилно, за да могат потребителите да направят своя информиран избор. Двойственият стандарт в ЕС спрямо различните държави членки да бъде спрян или да бъде редуциран в максимална степен. Ние като държава ще продължаваме да настояваме да няма различия в качеството на храни под една марка.
За предстоящото Председателство на Съвета на ЕС един от приоритетите на България ще бъде “Измамите с храни” и заблуждаващите практики. По него работим още преди да се повдигне въпросът с двойствения стандарт за различните държави.

С изискването за минимален процент български продукти се създадат географски бариери за свободното движение на стоки

Ограничен избор, по-високи цени, риск от дефицит на стоки ще доведе искането в обектите за търговия с храни, които имат оборот над 2 млн. лв., част от количествата на определени групи предлагани продукти да са произведени в България
 С въвеждането  на изискването ще се създадат географски бариери за свободното движение на стоки, което е предпоставка за намаляване на вноса на чуждестранните продукти и на такива, които не са взаимозаменяеми с български. Всичко това е свързано и с редица неблагоприятни последици за потребителите като поради недостиг на български стоки, чрез които да се покрие минималният процент, риск от некачествени продукти в разрез с мотивите за здравето на гражданите, посочват от КЗК.
Специалистите са категорични, че по този начин разпоредбата поставя в привилегировано положение не само българските спрямо чуждестранните доставчици, но и малките спрямо големите търговци на дребно.
Изискването за минимален процент български продукти ограничава и възможностите на търговците на дребно сами да определят стратегията, чрез която да привличат потребителите. Пазарната икономика се основава на взаимодействието между търсенето и предлагането, поради което естествените пазарни механизми, а не регулации биха създали предлагане, което да удовлетвори насрещното търсене, аргументират се в КЗК.
От Комисията напомнят, че в сега действащата нормативна уредба са предвидени средства за защита на българските производители от нелоялни търговски практики от страна на търговците на дребно, поради което не е необходимо въвеждането на допълнителни мерки за ограничаване на конкуренцията.
Ще се ограничи свободното движение на стоки, създавайки риск от връщане назад във времето към дефицит на плодове и зеленчуци извън сезона, който беше характерен за периода преди либерализиране на външната търговия, пише в становището.

XXVII Национално състезание за бармани ще се проеведе на 19 и 20 април в София

XXVII  Национално състезание за бармани ще се проведе на 19 и 20 април в София, съобщиха от Асоциацията на барманите в България. Националното Първенство на БАБ ще  излъчи двама бармани ,който ще представят България на световното първенство по барманство в Копенхаген.
 Участниците трябва да се регистрират и да изпратят рецептите си съгласно определените от организатора условия.  В деня на състезанието кандидатите трябва да използват същата рецепта, с която са заявили участието си. В противен случай може да бъдат дисквалифицирани от състезанията.
България е  единствената страна, която от 2010 г. насам всяка година печели медали на Световното първенство на барманите в резултат от наложените високи професионални стандарти, коментира президентът на Българската асоциация на барманите Пенчо Пенчев.
 През 2015 г. Българинът Васил Колев спечели за трети път световното първенство за бармани. Той спечели в най-оспорваната категория "Изборът на бармана" срещу представителите на още единадесет страни. Колев поставя рекорд в историята на Международната асоциация на барманите, тъй като никой друг не е успявал да спечели три световни титли. Българинът  триумфира и през 2011 година в Полша, а  през 2012 година в Китай.
Коктейлът, който донесе най-престижното световно отличие за бармани , се казва „Розови сълзи“. В него има домашно направена съставка, която допълва букета от вкусове и съдържа нашенска мащерка.
Коктейлът „Розови сълзи“:
30 мл Джим Бим Хъни
15 мл Реал джинджифил
20 мл ликьор Монин праскова
100 мл фреш портокал
12 капки Де Кайпър Класик битер
20 мл домашно направена съставка от 500 мл Монин дъвка, 600 мл вода, 8 гр. мащерка, 5 гр. джинджифил, 1 гр карамфил, 1 пръчица канела, розов грейпфрут обелен

Пазари, борси, цени

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените...

Хранителна индустрия

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

„Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия