50% от пакетираните храни в Европейския съюз съдържат палмово масло

ЕП поиска до 2020 година 100% от използваното в ЕС палмово масло да има сертификат за произход. Парламентът настоява и да се създаде правно обвързваща нормативна уредба, за да се гарантира, че всички вериги за доставки са проследими обратно до произхода на суровините.
Според анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство през 2016 г. сме изяли 12 хил. тона палмово масло. Палмовото масло представлява около 40% от световната търговия на всички растителни масла.
Проучване на „Активни потребитили” показа, че при 6 от общо 36 изследвани марки сирена са открити немлечни мазнини.
Само по себе си палмовото масло не е вредно, но при обработка – хидрогениране, вече има вреда за човешкия организъм. При обработка се формират съединения, които са канцерогенни – например глицидни мазнини.
50% от пакетираните храни в Европейския съюз съдържат палмово масло. Съгласно проекторезолюция ще бъде предложено налагането на по-строг режим на вноса на палмово масло, а след 2020 година забрана на ползването на палмово масло в биогоривата
60% от дружествата, търгуващи с палмово масло, са поели ангажимент във връзка с инициативи за борба с обезлесяването, досега само 2% са в състояние да проследят търгуваното от тях палмово масло до неговия източник.
През 2016 г. в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. Такива са били количествата и през 2015. Абсолютният пик до момента от над 51 хиляди тона е бил достигнат през 2014 г. За сравнение, през 2000 г. вносът на суровината у нас е бил близо десет пъти по-малко.

Все по-успешно у нас се отглеждат маслинови дръвчета

Производители от Южна България успешно отглеждат маслинови дръвчета в разсадници и се радват на екологично чиста реколта. Растенията, които виреят добре и в нашите климатични условия, се радваха на голям интерес на изложението "Цветна пролет" в Пловдив.
Tази година на изложението посетителите са търсили основно маслинови и цитрусови дръвчета.Те се отглеждат все по-успешно в България и то не само в оранжерии. Дръвчетата успешно презимуват в нашите условия. Подбират се подходящи сортове, като най-важното е да им се осигури слънчево и защитено от вятър място. Такива условия за отглеждане има край Асеновград, Стара Загора, Първомай и Пазарджик, коментират производителите.
Отглеждат се предимно черни маслини. Заради натуралния начин на ферментация и нестипчив, наситен вкус черните маслини се различават от всички други маслини, произвеждани по целия свят. Черните маслини са известни на чуждия пазар под различни имена в зависимост от района, в който са произведени. В България, този вид маслини са известни под името "Амфиса".
Процесът по обработка на маслините включва мариноване със зехтин и оцет и естествена ферментация без никаква химия,но все още се страхуваме да експериментираме с големи площи, защото все пак има риск от измръзване, казват маслинопроизводителите Те са категорични, че маслините, отгледани в България са по-вкусни от вносните.

Рибата в световен план намалява

Рибата в световен план във всички водни басейни намалява, заявиха от Института по рибни ресурси.
За съжаление обаче намалява и популацията на важни видове като черната мида и рапана, които имат важна роля и за екоравновението. Рапанът е на второ място след трицоната по улов по нашите брегове. Добивът е по 4-5 тона годишно. До 35 м дълбочина в района на Албена и Созопол се вадят между 10 и 50 кг в трал. На 40-45 м обаче рапанът липсва.
Изследванията показват, че популацията му е намаляла в сравнение с 2013 г." Най-голямо присъствие на рапан има в района на Балчик и Камчия на север, както и южно - от нос Емине до Созопол. Годишният добив на черната мида по българския бряг е около 300 000 тона. Негативен ефект върху този вид има дънното тралиране. Най-голям улов на този вид аквакултура има в района на „Златни пясъци“ и „Галата“ - 900 кг на дълбочина от 42-45 м.

Български и сръбски пчеларите ще изложат своя продукция от мед и пчелни продукти в Белоградчик

Българските пчелари се срещат със свои колеги от Сърбия в Белоградчик, съобщиха от дружеството на пчеларите.
Пчеларите от двете страни ще обменят опит и ще споделят проблемите, които срещат в работата си. Лектори от службата за съвети в земеделието ще запознаят участниците с източниците на финансиране чрез пчеларските програми, както и с възможностите за реализация на продукцията им.
Целта на срещата е да се популяризира медът не само като продукт на доходен бизнес, но и като неотменна здравословна храна.
Срещата е трета поред и е наречена „Нектариада". Пчеларите ще изложат своя продукция от мед и пчелни продукти, както и пчеларски инвентар.
Дружеството на пчеларите в Белоградчик има 90 членове, които отглеждат над 1000 кошера. Много пчелари има и в общините Видин, Чупрене, Димово, Макреш, Кула, част от които също ще участват в срещата.

Фестивал на цацата ще се проведе в Кранево

Фестивал на цацата ще се проведе в Кранево в средата на юни, съобщи кметът на селото Румен Николов.
Над 30 хиляди души се очаква да посетят събитието. Гледаме да съчетаваме „Фестивала на цацата“ с празника на Кранево, който е на Спасовден. Когато го правим 2 в 1 става по-интересно и с повече посещаемост.  Отбелязваме вече 11 години празника  на Кранево с чевермета и  кебапчета, но през 2016 г. решихме да е с рибена чорба, тъй като самата концепция на фестивала е рибата И тази година ще направим такава чорба,  дори смятаме да завишим двойно нейното количество  от 250 литра до 500, коментира кмета.
Приготвили сме над 6 тона цаца, които ще изпържим. Ще има щандове със скариди и с всякакви други рибни продукти. Посещаемостта е все по-голяма. Наши гости  са поляци, чехи, унгарци и др. Трите вечери сме ги направили с различни раздели. Ще започнем с рок, група „Обратен ефект“ Те ще подгреят сцената заедно с още други по-малки формации. На следващата вечер на сцената за първи път от много време ще се качат неповторимите „Трамвай № 5“ Ути Бъчваров отново ще представи своите кулинарни умения. Ще има много забавни и атрактивни игри, като надбягване с токчета, и разбира се, бира и цаца на корем, каза още Румен Николов.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

Организират Седма търговска мисия за вино и храни в Ла Риоха

Организират Седма търговска мисия за вино и храни в Ла Риоха

Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата, в сътрудничество с Регионалната федерация на бизнеса...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия