Въвеждат по-ефективна система за контрол на храните

По-ефективна система за контрол в областта на храните и правилата за безопасност на фуражите, ветеринарните и фитосанитарните изисквания, биологичното производство и правилата за защитените географски указания поискаха европейските депутати по време на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.
 Целта е да  се подобри проследяването на произхода на храните, да намалят измамите и да се възстанови доверието на потребителите в хранителните вериги
 Необходимо е да се осигури по-ефективна система за контрол в областта на храните и правилата за безопасност на фуражите, ветеринарните и фитосанитарните изисквания, биологичното производство и правилата за защитените географски указания.
Промените бяха провокирани от нарушения на пазара. Проверки ще бъдат извършвани във всички сектори без предупреждение на базата на основан на риска подход.

ИАРА забранява улова на бяла риба

От 15 март, се забранява уловът на бяла риба, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
Целта е създаване на условия за нормално възпроизводство на зимно и пролетно размножаващите се риби и в съответствие със Закона за рибарство и аквакултури. Забраната е в сила 60 дни – до 15 май. Забраната за улов на попчета в Черно море с мрежени уреди влиза в сила на 15 април и също ще продължи до 15 май.
При случаен улов на забранени видове през забранителния период те трябва да бъдат връщани обратно независимо от тяхното състояние, припомнят от ИАРА.

Момчил Неков:Кой в Европа ни третира като втора ръка европейци ?

Второто качество храни представлява корпоративен расизъм срещу България и той трябва да спре, заяви евродепутатът Момчил Неков.
Европейският съюз е единен пазар, в който има еднакви задължения за всички производители. Призовавам Българската агенция по безопасност на храните за приключване на анализите в кратки срокове, за да стане ясно кой в Европа ни третира като втора ръка европейци, каза Неков.
Неслучайно преди две години стартирах кампанията „Да защитим българския вкус“, чиято цел е запазването и популяризирането на традиционните български храни и продукти, както и тяхната защита чрез европейските механизми за географски означения. Чрез кампанията се опитвам да помогна българските продукти да се търсят, купуват и произвеждат повече.

Николай Роснев е новият заместник-изпълнителен директор на БАБХ

По предложение на министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, за заместник-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните е назначен инж. aгр. Николай Роснев. Той заема мястото на освободения инж. агр. Антон Величков.
Инж. Николай Роснев е завършил специалността „Растителна защита“ във Висшия селскостопански институт „Васил Коларов” -  Пловдив, сега Аграрен университет. Има специализации по биологична и интегрирана борба, както и по фитосанитарен контрол и растителното здраве.
Започва своята кариера в Централна лаборатория по карантина на растенията,  бил е граничен фитосанитарен инспектор на ГКПП Калотина и Драгоман. От 2002 г. до 2013 г. е началник отдел „Фитосанитарен контрол”, а от май 2013 г. - декември 2013  г. е заместник -изпълнителен директор на БАБХ. След това продължава да работи в Агенцията в областта на фитосанитарния контрол.

Големите компании въвеждат цветно кодиране на хранителната информация

The Coca-Cola Company, Mars, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo и Unilever ще въведат цветно кодиране на хранителната информация, популярно още като светофарно изобразяване, съобщиха от Асоциация Активни потребители.
Това означава, че когато съдържанието на даден хранителен елемент, например мазнини, надвишава препоръчителната дневна доза, то стойността ще бъде оцветявана в жълто или червено спрямо количеството. Когато то е по-ниско, ще бъде оцветявано в зелено.
Асоциацията смята, че този подход трябва да бъде възприет в целия Европейски съюз, но идеята не е събрала достатъчно подкрепа в Европейския парламент.
 Компаниите отчитат и положителен ефект от изискванията, като фактът, че подробната информация за техните продукти ще ги отличи сред конкурентните на пазара, а клиентите им ще се ориентират по-лесно какъв клас продукт консумират срещу цената, която заплащат за него.

Агрополитиката

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година

Земеделският сектор става все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието и...

Пазари, борси, цени

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

10% от стойността на всяка закуска е електрическа енергия

Поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса прогнозират...

Хранителна индустрия

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в Ямбол

„Белла България“ направи дарение на Тракийския университет в град Ямбол.  Студентите във факултета по...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия