Експортът на прошуто е скочил с 18%

Тайванското правителство обяви, че вдига ембаргото за внос на свинско месо от Италия. След дълги преговори, прегледи в селските стопанства и фабрики, както и научни и технически проверки, Тайван призна превъзходното качество на италианските продукти.
Италианският експорт на прясно и замразено свинско е нараснал с 43 процента до сравнително скромните 75 хиляди тона. Те са били насочени предимно към Япония, Хон Конг, Унгария и Румъния. Експортът на прошуто е скочил с 18% до 20 хиляди тона. Производителите определят климата като водещ фактор за нежния аромат и великолепния вкус на прошутото. Лекият бриз от Апенините, примесен с уханията на борови и маслинови дръвчета, оставя своя отпечатък в процеса на сушене. Друг изключително важен фактор според ценителите е начинът на хранене на самите прасета и старата традиция на осоляване, сушене и отлежаване на месото.
Прасетата, от които се прави прошуто ди Парма, се селектират и отглеждат само в 11 региона в Северна и Средна Италия и произхождат от вида Large White Landance и Duroc. Хранят се с царевица, ечемик и суроватка - остатъчен продукт от производството на пармиджано.

„Вила Ямбол“ спечели пет отличия – четири сребърни и един златен на Vinalies Internationales 2018

„Вила Ямбол“ спечели пет отличия – четири сребърни и единственият златен за страната ни на Vinalies Internationales 2018 в Париж.
Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха над 3500 проби от всички краища на света. След края на индивидуалните слепи дегустации, председателят на журито обобщава направените коментари и при нужда поставя началото на дебат, за да се постигне консенсус.
Сребърни медали за „Вила Ямбол“ получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат.  Със сребро се прибира и млада ракия, произведена от „Вила Ямбол“, без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат. Избата управлява над 10 000 дка собствени лозови масиви и е успешна на 20 пазара от целия свят.

България е нарушила европейското законодателство, поддържайки свои хранителни продукти в регистър по Лисабонската спогодба

След присъединяването на България към ЕС, всички български хранителни продукти с географски означения е можело да бъдат защитавани единствено съобразно европейското законодателство и схеми. България обаче близо десетилетие е поддържала паралелен регистър, поради това че е страна по т.нар. Лисабонска спогодба за закрила на наименованията за произход и тяхната международна регистрация. Това е нарушение на европейското законодателство. Това заяви евродепутатът Момчил Неков на среща с министъра на икономиката Емил Караниколов и Румен Порожанов във връзка с казуса за защита на българското кисело мляко.
В момента срещу страната ни се готви наказателна процедура. Каква е формулата, по която се изчисляват глобите, какъв ще е евентуалният им размер и има ли заведена такава процедура срещу други държави-членки, които поддържат свои продукти в регистър по Лисабонската спогодба и не са ги защитили, като географски означения, предстои да разберем.
При разговори и с министъра на икономиката, и с министъра на земеделието е договорено и постигнато единно мнение, че по въпроса трябва да се действа бързо и да защитим българските традиционни продукти. Евродепутатът се ангажира с подкрепа и съдействие по казуса на европейско ниво. Към момента Гърция е защитила над 100 продукта по европейската схема, включително гръцкото сирене „Фета“, а ние имаме само 2 защитени продукта – българското розово масло и горнооряховски суджук.

„Белла България“ се срещна с бъдещите специалисти в хранителната индустрия

„Белла България“ представи възможностите за професионален старт и кариерно развитие в хранителната компания на „Кариерен бизнес форум“
Целта на кариерния форум беше да срещне бъдещите специалисти в хранителната индустрия, настоящите студенти от Университета по хранителни технологии и ученици от специализираните гимназии, подготвящи кадри за отрасъла, с представителите на бизнеса и да даде възможност за пряк контакт и договаряния.
„Белла България“ предложи целогодишно стажове и практикуми в сферата на производството на храни. Хранителната компания подпомага младите хора в професионалната им ориентация. Освен че стават част от реална работна среда, в компанията стажантите се обучават под менторството на висококвалифицирани експерти с международен опит, участват в различни корпортивни проекти, преминават през множество вътрешни обучения. В края на стажа си, в зависимост от показаните резултати и свободни позиции, стажантите получават и предложение за работа.
Специализирана програма за помощ на млади ХВП специалисти улеснява достъпа им до реалната производствена среда. Студентите имат възможност да се срещнат и разговарят с водещи R&D експертите,  експерти в сферата на технологиите и иновациите в хранителната индустрия, да се докоснат до най-модерните производствени практики и ноу-хау, което им помага да получат по-пълна представа за естеството на бизнес процесите.

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни световни образци. Има реномирани производители, които имат реномирани параметри в качеството, заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
Ясно е, че като видиш едно сирене на цена 5 лева,  то няма как да бъде хубаво и да е по БДС.   Трябва да се следи дали един продукт е по българските държавни стандарти. Цените варират около 11 лева за кашкавалите и около 6 лева за сирената като средно базисно качество.  Съществуват български мандри, които произвеждат много хубаво висококачествено сирене, което извеждат на чужди пазари успешно, но и цената е различна, коментира експертът.
Според него пазарът ще се стабилизира около това, което наблюдаваме в момента. Развитие в сектора има, пазар има, възможности има, остава само сериозна работа.

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия