Уникален тиквеник с дължина 2,88 метра бе приготвен в центъра на Севлиево

Уникален тиквеник с дължина 2,88 метра бе приготвен и изяден в центъра на Севлиево на тазгодишния традиционен Празник на тиквата. За направата на сладкия десерт са използвани 120 кг. тикви, 63 кг. кори, 21 кг. обикновена и 12 кг. пудра захар, 16 кг. орехи, 22 литра олио и половин килограм канела.
Приготвени бяха и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във варов разтвор за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп и индрише.
Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме със 198 см., тази година е 288 см. Не знам след още 10 години дали площадът вече ще е достатъчен да го разположим, коментират майсторките на вкусния тиквеник. Тази година проявите от Празника на тиквата започнаха още на 12 октомври и продължиха до неделя с демонстрация на занаяти, изложби танци, песни и шествия. На организираната изложба за тикви, първа награда спечели 53-килограмова тиква, докарана чак от благоевградско.
Наградата беше връчена от шеф Андре Токев. В Музеят на тиквата пък деца рисуваха своите Тиквени фантазии. За пръв път тази година празникът има и социален елемент. Беше организирана благотворителна томбола, средствата от която ще отидат за купуване на храна, дрехи и обувки на нуждаещи се социално слаби деца и младежи.
За 13-а поредна година в Севлиево се провеждат четиридневни есенни празници на тиквата. Тазгодишното издание беше под наслов „Фиеста по тиквено време"

"Фиеста по тиквено време" стартира в Севлиево

Тринайсетото издание на празника на тиквата, под наслов "Фиеста по тиквено време" стартира днес и ще продължи четири дена, съобщиха от община Севлиево.
Програмата включва творчески ателиета за деца в архитектурно-възрожденския комплекс "Дандолови къщи". Там малчуганите ще могат да творят и да се включат в забавното ателие "Тиквени цветни фантазии", подготвено специално за празника от екипа на Историческия музей в града.
Причудливи тикви, приложни творби и рисунки ще бъдат показани в изложбите "Тиквени фантазии" и "Тиква най-най-...", които ще бъдат експонирани във фоайето на общината, ще се играе и спектакълът "Приказка за тиквата", подготвен от преподаватели и възпитаници на детските градини в общината.
На танцова фиеста на 14 октомври гостуващи изпълнители ще представят ритми от Бразилия, Испания, Индия, България, Русия, Китай, Япония и Америка.Тази година за първи път по време на празничните дни ще се състои благотворителна инициатива в подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение.
На 15 октомври фиестата продължава с пъстро "Тиквено парти", очаквано от любителите на кулинарните тиквени изкушения. Шеф Андре Токев ще награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника ще опитат от над 200-метровия тиквеник, който севлиевските ресторантьори приготвят всяка година.

Екобоза, направена от ръж и лимец представят в Радомир

Празник на бозата ще се проведе в Радомир на 15 октомври. На 12 щанда на възстановения стар пазар ще се предлагат продукти местно производство. Младежи, облечени като бозаджии, ще разнасят вкусното пиво сред хората. За втори път ще се организира състезание по надпиване с боза, като критерият ще бъде не количеството, а бързината.
Местни производители на боза ще покажат продукцията си на празника. Сред които 115-годишната градска потребителна кооперация "Наркооп", която в целия период на съществуването си произвежда предимно боза. Гостите на празника ще могат да опитат и екобоза, направена от ръж и лимец, също от радомирски производители
Всеки, желаещ да се докосне до оригиналния вкус на сладкия елексир, ще има възможност да го направи чрез напитката, приготвена от притежателя на марката "Радомирска боза". Старите майстори правели гъстата течност от просено брашно. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена - от просо и ръж.
Според производителите вкусът се определя от добавките и двата вида ферментация - алкохолна и млечно-кисела

Зам.-министър Цветан Димитров и посланик Дашжамц Батсайхан обсъдиха качеството и безопасността на храната

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Монголия Дашжамц Батсайхан.
Двамата обсъдиха близките политики на двете страни по отношение на качеството и безопасността на храните. Д-р Димитров подчерта, че може да се осъществява обмен на опит в тази област и запозна посланика със структурата на Българската агенция по безопасност на храните.
По време на срещата бе дискутирана и възможността за сътрудничество в сферата на науката и образованието. Зам.-министър Димитров и посланик Батсайхан разговаряха за предстоящата Седма сесия на смесената комисия с Монголия, която ще се проведе в Улан Батор.От своя страна Дашжамц Батсайхан изрази задоволство от добрите контакти между двете държави.

Агенцията по храните констатира неправилно съхранение на храни и такива с изтекъл срок на годност

За последната седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните извършиха близо 1980 проверки в обекти търговската мрежа и заведения за обществено хранене, от които 2051 по текущ официален контрол и 68 по сигнали и жалби на граждани.
Вследствие на инспекциите са издадени 224 Предписания и са съставени 21 Акта за установяване на административно нарушение. 1 обект е с временно преустановена дейност.
Спрени от реализация са 245,32 кг. бисквити, 31,40 кг. хималайска сол и 23 плодови напитки за несъответствия в етикета съгласно Наредба 9. Възбранени и насочени за унищожаване са 40,45 кг. месни заготовки с изтекъл срок на годност, 328,11 кг. говеждо месо, субпродукти и месни заготовки, които са били с неизвестен произход, без идентификационна маркировка и изтекъл срок на годност, 34,82 кг. риба за неправилно съхранение и изтекъл срок на годност и 53 яйца за без маркировка.
Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от ЗХ, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 492 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 10 предписания и 1 Акт

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия