Екип учени представиха експериментална разработка на бира с добавяне на боровинки и арония

Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха експериментална разработка на бира с добавяне на боровинки и арония, с които антиоксидантите в пивото могат да бъдат повишени с 34 - 55%.
Според авторите на иновативното изследване доц. Силвия Милева, проф. Габриела Маринова и гл. ас.  Ива Томова, влагането на подходящи плодове е работещ подход за подобряване на хранителните качества на пивото и добра възможност за получаване на нови асортименти бири.

Плодовете са добре известни със своите ползи за здравето. Те съдържат голямо разнообразие от полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и др. Сред плодовете с най-висок антиоксидантен капацитет са боровинките и черната арония. Стотици научни проучвания потвърждават, че заради естествените си съставки, бирата също е ценен източник на витамини, специфични антиоксиданти, минерали, растителни фибри. Учените са установили, че кехлибарената напитка съдържа над 900 съединения и биологично активни вещества, които са предмет на все повече изследвания.
 Пивото има голям потенциал като напитка с положително функционално действие. Основното предизвикателство за научния ни колектив беше намирането на подходящ технологичен подход, който не само да подобри антиоксидантния капацитет на пивото, но да се получи краен продукт с безупречни дегустационни характеристики.Научният доклад с резултатите и заключенията от изследването са представени на Деветата Национална конференция по хранене на Българското дружество по хранене и диететика.

14-то издание на традиционния празник на тиквата ще се проведе в Севлиево

Карвинг на открито, оранжев кът и празничен турнир по стрийтбол са  част от забавленията  на 14-то издание на традиционния празник на тиквата в Севлиево. Тридневният фест започва на 12 октомври.
Най-голямата тиква, победител в конкурса под наслов "Тиква най- най-", тази година ще бъде отличена с щедра награда. Фирмите, спонсори на празника, ще връчат на стопанина, отгледал гигантската тиква, парична сума в размер на 1000 лева. Стопаните могат да премерят сили и в други категории - за най-малка тиква, за най-красива, най-нестандартна и най-дълга тиква, където също има парични награди. Тиквите ще бъдат подредени в изложба на площада
 Ще има ателиета, конкурси, кулинарни изложби, концерти, а тиквеникът рекордьор, който ще е с дължина над 200 метра, тази година ще бъде приготвен със съдействието на телевизионния водещ Ути Бъчваров.

20% ДДС плащаш, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб

Данъкът върху храните в България е един от най-високите. България е една от трите държави, в които е без значение дали си купуваме кола, телевизор или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.
 За сравнение данъкът, с който облагат храните си в Люксембург - една от най-богатите държавите членки на ЕС, е едва 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В съседна Румъния, с която традиционно се сравняваме, процентите са 9. Доскоро толкова бяха и в Гърция, но заради кризата в момента временно са повишени. Намалена ставка нямат като нас Дания и Словакия. В Словакия обаче и така ДДС-то пак е по-ниско отколкото у нас - 19%.
Не може да плащаш 20% ДДС, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб", коментират от КТ "Подкрепа".

Новата Царица на виното е 19 годишната Бояна Ацева

Комплекс за винен и СПА туризъм „Старосел” бе домакин на празниците, свързани с началото на гроздобера
На пищно събитие, с което бе отпразнувано началото на беритбата на грозде бе избрана вестителката на плодородието и добрия урожай. Празникът започна с изпълнение на състава за автентичен фолклор „Гергьовска китка” при Народно читалище „Васил Левски 1900” от с.Войнягово, създаден през 1957г. Те се представиха в традиционни носии, на повече от 150 години. Виното – плод на знание и опит, направено с любов и дръзновение, оставено в дар от траките беше на почит в този ден, в който от антични времена дедите ни празнуват плодовете на лозята бе в центъра на празниците, отбелязани в Старосел. За да уважи празника на виното и плодородието, специално от близкото населено място - Стрелча, пристигна кметът Стойно Чачов в компанията на красивата си съпруга Дони Чачова, която почете празника, като се премени в Северняшка народна носия.
В рамките на събитието, седемте претендентки за титлата Царица на виното се представиха в три кръга. В първи кръг те обраха овациите на публиката в Храма на виното, където гости и посетители на събитието се насладиха на спектакъл, съчетаващ по атрактивен начин автентичната обстановка на храма с феерия от музика, светлина и танц. Във впечатляващ мултимедиен 3D филм, пред гостите оживя древната „Легенда за лозата“. Видео-разказът разкри пътя на Бога на виното – Дионис до земята на плодородието. Музиката във филма е дело на формацията за етно-фюжън Булгара.
Във втория тур девойките дефилираха пред публика и гости в автентични носии от Добруджа, Родопите, Пиринска, Тракийска, Северняшка, Странджанска и Шопска области. Появата на всяка от тях бе предшествана от артистично представяне на всяка област със съответния народен танц, в изпълнение на танцова формация „Етноритъм”. Третият кръг бе посветен на модерното звучене на фолклора, като израз на съхранените традиции, запазили нашата идентичност до днешни дни. Претендентките за титлата се представиха в рокли с марка МЕМЕ МОРЕ, вдъхновени от любовта към България, преклонението пред историята и силата на българския дух, възхищението от културното и етнографското ни наследство. Косите на всички кандидатки за Царица на виното, бяха стилизирани от топ-стилиста на Christian Of Roma Емилия Балталиева. За лице на марката бе избрана 18-годишната Соня Цветанова. Соня получи козметичен комплект за коса, а на всички участнички в конкурса бе подарен последният брой на фризьорската библия – сп. YOU.
Красотата и финеса на чаровната седморка затрудни работата на журито. Председателят на комисията Евгения Калканджиева и членовете Ива Екимова – ПР експерт, най-успешният млад рали състезател Григор Григоров, художникът Георги Попов и Таня Стоилова - представител на Christian Of Roma, единодушно се спряха на 19 годишната Бояна Ацева. Бояна е на 19 години, завършила е езикова гимназия, а в момента учи право в НБУ. Стройната си фигура поддържа с класически балет. Управителят на Комплекс за винен и СПА туризъм „Старосел” Теодора Тренева, връчи лентата и венеца символ на плодородието и гроздобера на победителката.
Водещата Мария Сапунджиева, дирижира спектакъла посветен на плодородието, а в самия му финал новата Царица на виното, закичена с венец, заплетен от първата лозова клонка, зарязана от Трифон Зарезан, оплетена с омайни билки, брани рано в зори по Еньовден, свежи есени цветя и плодове намачка гроздето в автентична каменна вана, намираща се в сърцето на комплекса.
В празника участие взе и групата за модерни интерпретации на известни фолклорни песни „Арт Войс Център“. Съпътстващите събития бяха посветени на изобилието в региона. Био-базар, алея на занаятите, конкурс за най-добра обредна питка и представяне на традиционни народни носии от Добруджа, Родопите, Пирински, Тракийски и Шопски региони, бяха само част от честванията на древния култ към виното и бог Дионис.
https://www.facebook.com/WineandSpaComplexSTAROSEL/

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

„Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната храна от България, Франция, Гърция и Турция в  Ивайловград. Стотиците кулинарни изкушения по щандовете на изложителите, разположени в центъра на южния град, представляваха съчетание от най-доброто в местната кулинарна традиция със забележителната дълбочина на българската обредност и фолклор.
Жури, водено от най-популярния български готвач Андре Токев, имаше за задача да определи победителите в няколко основни категории – за цялостно представяне, за традиционно ястие, за обредно тестено изделие, награда „С вкус и мирис на южни плодове“ и много други.
Двучасовата обиколка по щандовете срещна с журито с многообразието на южната кулинария – гювечът от речна риба, охлювите с ориз, традиционната за региона кокошка с булгур се допълваха от разнообразни разядки, зелници и баници, сладка от смокини и бадеми, сладкиши от нар и фурми, популярният в този край сусамов тахан. Майсторското чеверме, ароматната смокинева ракия, ястията на гостите от Франция, Гърция и Турция създаваха допълнително усещане за колорит и интернационален по дух празник.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия