Интер Експо Център организира 16-то издание на Интерфуд и Дринк

Интер Експо Център организира 16-то издание на Интерфуд и Дринк на 11 ноември. Изложението се превръща в синоним на успешни бизнес възможности в хранителния бранш в България.
Добре познато в Югоизточна Европа, изложението се радва на нарастващ интерес от страна на български и чуждестранни фирми, бизнес делегации, търговски мисии и колективни чуждестранни участия. Интерфуд и Дринк е предпочитана среда за споделяне на опит и иновативни подходи в производствените процеси. Изложбата е модерна бизнес платформа за участие в конференции, конкурси, презентации, семинари, делови срещи и др.
В рамките на специализирана ЗОНА “ДИЕТА & ФИТНЕС” за седми път ще се представят предимствата на традиционни и нови продукти за здравословно хранене и спортен режим.
Профилът на ИНТЕРФУД И ДРИНК включва храни - захарни и шоколадови изделия, растителни масла, маслини и продукти от маслини, консервирани храни и полуфабрикати, мармалади, подправки, сушени плодове, ядки, варива, деликатеси, сладолед, пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни, мед и пчелни продукти и др.
Паралелно с ИНТЕРФУД & ДРИНК в шестте зали на Интер Експо Център ще се проведат международните изложения МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и СИХРЕ.

12,5 тона сладолед, за производството, за който е използван яйчен прах с фипронил ще бъдат пуснати в продажба

Тези 12,5 тона сладолед, за производството, за който е използван яйчен прах с фипронил, може и да бъдат пуснати в продажба, ако се докаже, че количеството фипронил в него е под 0,005, заяви д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните.
Има регламент от 2014 година, според който ако в готов продукт или в суровина количеството на фипронил е под 0,005, той не е опасен за потребителя. Производителят на сладоледа трябва за собствена сметка да направи анализ на този готов продукт и ако резултатът е под тази граница, ние ще освободим стоката за свободна реализация. Тъй като все още нямаме този резултат, стоката стои под възбрана, съобщи д-р Камен Николов.
В Европа няма нито един случай на пострадали потребители. Световната здравна организация определя този инсектицид като умерено токсичен. За него няма нито долна, нито горна граница за токсичност, каза д-р Николов и подчерта, че рискът за потребителите е малък.

365 кандидати са одобрени да доставят плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти за учебната 2017/2018 г.

Общо 365 кандидати са одобрени от Фонд „Земеделие” да доставят плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти за учебната 2017/2018 г. В периода 15 май – 15 юни 2017 г. са подадени 395 заявления като 30 не са одобрени.
По схема „Училищен плод“ документи са подали 231 заявители. След административна проверка са обработени 229 заявления, като 2 от тях все още са в процес на обработка. Одобрени са 215 заявители, обхващащи 3 259 учебни заведения и 447 672 деца. 14 заявителя са получили отказ поради неспазване изискванията на Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“.
По схема „Училищно мляко“ са подадени 164 заявления. След административна проверка са обработени 163 от тях, а още едно е в процес на разглеждане. Вече са одобрени 150 доставчици на мляко и млечни продукти, които ще обслужват 3 018 учебни заведения и 466 434 деца. Отказ са получили 13 заявителя поради неспазване изискванията на наредбата.
ДФ „Земеделие“ обръща внимание на всички одобрени заявители, че на основание, чл. 15, ал. 7 от Наредбата в срок до 10 дни след издаване на акта за одобрение, всички изпълнители могат да извършат промяна на предоставените графици за доставка, като искането се предоставя в съответната областна дирекция на фонда.
За всички незаявени или неполучили одобрение учебни заведения, ще бъде отворен допълнителен прием на заявления за одобрение на заявители в периода от 11 до 21 септември 2017 г.

Делът на руските хранителни продукти в супермаркетите се повишава

Делът на руските хранителни продукти в супермаркетите от 64% се е повишил на 77% Това е резултат от наложените санкции заради присъединяването на Крим и проблемите с Украйна.
Три четвърти от сиренето в руските магазини е родно производство. За сравнение: през 2013 година този дял е бил два пъти по-нисък.Въпреки увеличените количества, качеството на хранителните продукти остава далеч под очакванията. Агенцията за защита на потребителите планира сега стратегия за повишаване на качеството на руските продукти до 2030 година.
Руснаците произвеждат своето сирене "Едамер" и "Гауда" по холандска рецепта. За индустрията е добре даже и десет години да остане ембаргото, каза руският аграрен министър. Производителите все още не са достатъчно конкурентоспособни, но при отмяна на ембаргото върху чуждестранни продукти, пазарът ще бъде наводнен. Затова пък качеството на руските продукти може да се повиши, а цените им да спаднат.

Агенцията по храните възбрани и насочи за унищожаване 993 кг. храни

Агенцията по храните съставени 92 Акта и издаде 250 предписания. Възбранени и насочени за унищожаване са 933 килограма храни. Над 200 кг. хранителни продукти от животински произход, без етикети от производител и с изтекъл срок на годност, 90 кг месни и млечни продукти за неправилно съхранение, 270 кг орехи заради липса на документи за произход и годност, над 300 кг термично обработени заготовки, които са без маркировка.
Инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна са затворили 13 обекти. Основните причини са неправилно съхранение на храни, съвместно съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация и несъответствия в сграден фонд и оборудване.
На територията на ОДБХ – Бургас е затворен един обект със заповед за спиране на експлоатация за неправилно съхранение на храни, липса на електричество и несъответствия в предлаганият асортимент посочен в издаденото удостоверение за регистрация.
Най-чести нарушения, които инспекторите установяват са несъответствия на сграден фонд и оборудване, липса на регистрация, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, нарушения по поддържане на Системите за управление на безопасността на храните СУБХ (неактулизирани по отношение на нормативната уредба, нередовно водене на записи за входящ контрол, неизпълнение на мониторингови програми за контрол на хигиена и готов продукт), неправилно етикетиране на храните и други.
През месец юли са извършени 14 000 проверки от отделите “Контрол на храните” при ОДБХ по планов официален контрол (на база оценка на риска) на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за обществено хранене в страната. Съставени са 208 акта и са издадени 776 Преписания.
Общият брой затворени обекти с временно преустановена дейност са 19, от които 9 на територията на гр. Варна, 4 на територията на гр. Добрич, 3 на територията на гр. Шумен, 2 на територията на гр. София и един на територията на гр. София-област. Причините за издаване на Заповеди за спиране дейността на обектите са относно груби ремонтни дейности по време на работа, лошо хигиенно състояние, неправилно съхранение на различни групи храни и липса на регистрация.

Пазари, борси, цени

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас

1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях...

Хранителна индустрия

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Агенцията по храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия