Отбелязват Празника на домашната наденица в Кошарица

С фолклорна програма, домашно вино и 140 кг. наденица  отбелязват Празника на домашната наденица в несебърското село Кошарица. Събитието се провежда за осма поредна година.  Идеята е празникът да се популяризира. Идват хора от съседните селища, идват и чуждестранни гости, поясни кметът на селото Павел Павлов.
Домашно приготвената наденица се предоставя от хората в региона. След дегустация комисия определя коя е най-вкусна и се определят наградите, каза Павлов.  Преди това на тази дата в Кошарица се е провеждал селски събор. От 2011 г. съборът се превръща в празник, на който
хората от региона показват и опитват майсторлъшки приготвена домашна наденица.

Президентът Еманюел Макрон поиска френската багета да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО

Френският президент Еманюел Макрон, поиска френската багета да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.
През декември неаполитанската пица беше добавена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Трябва да запазим съвършенството на багетата и умението да я приготвяме и затова тя трябва да бъде включена в списъка на световното културно наследство, каза Макрон.
Багетата е част от ежедневието във Франция и има специална история, допълни държавният глава. При кандидатстването за списъка на ЮНЕСКО Италия описа неаполитанската пица като кулинарно умение, предавано от поколение на поколение. Подчертано бе майсторството и културното значение на пицаря. По думите на Макрон след успеха на италианците, френските пекари се питат защо и тяхната багета не бъде призната.

Aгенцията по храните стартира електронна регистрация на пробите за мляко

Aгенцията по храните стартира електронна регистрация на пробите за мляко. От 22.01.2018 г. стартира „Модул мляко“ като част от Интегрираната Информационна Система ВетИС на БАБХ.
За да се гарантира изпълнението на самоконтрола, задължителните проби за всеки месец ще трябва да се регистрират посредством мобилното приложение на „Модул мляко“. Проби мляко за целите на самоконтрола ще могат да се вземат от всяко лице, на което е издадено удостоверение за преминато обучение с участието на БАБХ и е вписано в списъка на обучените пробовземачи.
 Въвеждането на данни за взетите проби ще се извършва посредством мобилно приложение „Проби мляко“ за работа с мобилно устройство. Приложението е разработено и заплатено от БАБХ и е безплатно за ползване от страна на пробовземачите.
За получаване на достъп до ВетИС на БАБХ и до мобилното приложение за вземане на проби сурово мляко, всеки пробовземач трябва да подаде до директора на съответната  Областна дирекция по безопасност на храните.

Димитър Зоров:Производството и добива на мляко в България е около 1 млн. литра годишно

Средната цена на едро на пакетче масло от 125 грама се продава за 1,84 лв., докато миналата година по същото време същото това пакетче масло е струвало 1,37 лв.  Основната причина за скока  е в увеличените изкупни цени в Европейския съюз, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.
Скокът в цената се определя и от търсенето на пазара - вкусовете на европейците се променят и все повече предпочитат да консумират природни продукти. Една нищожна част от сивата икономика е излязла вече на светло, заради това, че правителството  предприе мерки да бъде обвързано субсидирането на глава животно с доказване на производство на литър мляко.
Според  Асоциацията производството и добива на мляко в България е около 1 млн. литра годишно. Това, което беше декларирано за 2016 г. е около 520-530 хил. тона. Това ще рече, че около 45% е в сивия сектор. Като казваме сив сектор това са малки стопанства, които си предлагат директно млякото по пазарите. В световен мащаб интересът към този бранш намалява.
 Цената на маслото при нас е увеличена, но е увеличена с 45%, докато в ЕС повишението е 84%  Най-добрият ефект за потребители, за производители и за всички останали е когато има конкуренция, но не и сива конкуренция, нелоялна. Около 50% от млякото стига официално до мандрите. Къде се губят останалите 50% е другият въпрос, който и ние си задаваме.

Световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата годинa

Световен лидер по производство на качествен зехтин  е  Испания,следвана от Гърция и  Италия.Първи в света и през тази година са испанците с 1,15 млрд. кг произведен зехтин. Близо половината продукция в света идва от Испания.
 Въпреки ниските реколти от маслини в Южна Европа световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата година благодарение на Турция и Тунис, които тичат по петите на традиционните лидери.  В Тунис производството  е почти двойно повече от предишната година. Личен рекорд отбелязва и турският зехтин, чието производство наближава 180 млн. кг. След Турция са Мароко и Алжир. Истинска изненада е Аржентина, която регистрира над 37 млн. кг зехтин, или със 74% повече от преди. След нея са Йордания и Египет.
Що се отнася до класацията в Европа, Испания, Италия и Гърция са следвани от Португалия и Франция. 47 италиански марки са признати като висококачествени на европейско ниво. Всички те издържат  през тази година изпита за вкусови и обонятелни характеристики. А според изискванията в Европа зехтинът трябва да ухае на окосена трева, на вкус да е горчиво-пикантен и да съдържа висок процент полифеноли и антиоксиданти, важни за здравето.
Най добрите марки зехтин се правят от зелената маслина. Производството на маслинено олио е един от основните поминъци в Андалусия, а славата му се носи из целия свят.
RESERVA PIKUAL  е най -добрият зехтин Той заема първо място в дегустация Evooleum. Зехтинът е яркозелен на цвят и много ароматен. След него се нарежда NOBLEZA DEL SUR – произвежда се в Хаен, извлечен е от кралски сортове маслини и производството е ограничено поради недостиг на този вид маслини. Зехтинът е най- хранителното и здравословно, което го е превърнало в много търсен лукс в света.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от...

Хранителна индустрия

Производителите на мляко и млечни продукти привеждат дейността си в съответствие с новите изискванията

Производителите на мляко и млечни продукти привеждат дейността си в съответствие с новите изискванията

Министерството на земеделието и храните предприе редица инициативи и мерки, имащи за цел от...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия