ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни световни образци. Има реномирани производители, които имат реномирани параметри в качеството, заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
Ясно е, че като видиш едно сирене на цена 5 лева,  то няма как да бъде хубаво и да е по БДС.   Трябва да се следи дали един продукт е по българските държавни стандарти. Цените варират около 11 лева за кашкавалите и около 6 лева за сирената като средно базисно качество.  Съществуват български мандри, които произвеждат много хубаво висококачествено сирене, което извеждат на чужди пазари успешно, но и цената е различна, коментира експертът.
Според него пазарът ще се стабилизира около това, което наблюдаваме в момента. Развитие в сектора има, пазар има, възможности има, остава само сериозна работа.

„Фудтех- 2018” представя храни и напитки от най-висок клас

Храни и напитки от най-висок клас  ще представи  „Фудтех- 2018”.  Международната изложба ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив.
Основната част от експозициите са на български производители. Дистрибутори ще презентират марки от Гърция, Италия, Франция, Холандия, Белгия и още много страни. Хитът на "Фудтех 2018"  е сиренето и кашкавалът от магарешко мляко. Телешко месо клас „Премиум"  ще зрее пред очите на клиентите в дизайнерска хладилна витрина на щанда. По време на барбекю  ще се пекат различни видове месо, а презентация ще разкрие особеностите на висококачественото месо.
Производителите на млечни продукти ще се състезават не само в асортимента, но и в гаранциите за качество. Те идват от затворения цикъл, който позволява да се прилага стриктен контрол от фермата до магазина.Фермерски пазар ще допълва вкусната палитра с яйца от пъдпъдък, сладка и сиропи от биоплодове, сушени плодове и зеленчуци, ядки, продукти от овче, биволско, козе и краве мляко, различни видове чай, хляб с квас.
При консервите вече се налага гурме линията. Посетителите ще тестват специалитети, създадени от професионални готвачи специалитети от маслини, билки, чушки, патладжани, готови ястия от зеленчуци. И както повелява традицията, храните се съчетават с първокласни сертифицирани напитки.

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може да се прибира механизирано. 99% от отглеждания сусам в света се прибира ръчно, което повишава себестойността му. Същото важи и за сеитбата, което ограничава площите.
Предлаганите български сортове сусам са с вкусови качества на зърното, превишаващи световните тенденции. Сусамът е изключително здравословна храна, съдържаща разнообразие от полезни хранителни вещества. Широкото разпространение на сусама се дължи на неговите ползи за здравето, както и на приятния му аромат. Сусамът все по-малко се отглежда за добиване на масло, а предимно за производство на тахан и тахан халва.

Винпром Карнобат отбеляза Трифон Зарезан

Винпром Карнобат отбеляза празника  Трифон Зарезан. Екип от опитни агрономи и технолози, заедно с авторитетни учени от Института по лозарство и винарство издириха най-добрите клонове, както на Мавруда, така и на местните Рубин, Димят, Мискет, Мускат Отонел, Тамянка, Памид и Перла, и ги засадиха върху прочутите лозя на крепостта „Маркели"
„Благодаря ви, че отстоявате българщината във всяка точна на света, от където вината и ракиите ви носят награди на страната ни", се обърна към домакините от Винпром Карнобат областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, който заряза карнобатските лозя заедно с кмета на града Георги Димитров и множество гости. България спазва европейските стандарти, но с качеството на вината и ракиите от Винпром Карнобат доказахме, че сме много над тези стандарти", изтъкна  кметът на Карнобат Георги Димитров.
Съвременните проучвания показват, че богатите плодородни почви, обилното слънчево греене и дългата, топла и суха есен, с които са благословени лозята на Карнобат са отлична предпоставка за пълното съзряване на гроздето. Не случайно по тези земи се създават превъзходни червени вина, с голям потенциал за отлежаване в бъчви. Такъв е Маврудът на Chateau Karnobat - плътен и хармоничен, с богат вкус на зрели плодове, малина, къпина и ценни подправки.

Производството на биопродукция в Австрия достига 30%

Производството на биопродукция да достигне 30%”, тази е целта на Австрийската браншова организация
 Според биопроизводителите Общата селскостопанска политика е доста небалансирана защото е насочена едностранно по отношение   на конкурентноспособността и продуктивността като натоварва биопроизводителите. Ето защо тя трябва да се уравновеси, тъй като в момента едва 8% от средствата отиват за агроекология, опазване на климата и сродни мерки.
 Изравняването на производството на така наречените обществени продукти изработени по екологичен начин, при което фермерите се съобразяват със съдържанието на въглеродни емисии в почвата и многообразието на видовете с останалите обществени продукти е възможно и това ще повиши устойчивостта на стопанствата.
В Австрия нараства биопроизводството на птици, докато делът на биологичното свинско месо е само 2% от общото. Причината за това е че разходите за биопроизводителите на свинско месо са много по-високи в сравнение с останалите производства. Освен това съществува голяма разлика в цените, тъй като конвенционалните продукти се предлагат на доста ниски цени.

Пазари, борси, цени

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба

В ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените...

Хранителна индустрия

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

„Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия