Хранително-вкусова промишленост - фирмени нови продукти и технологии

Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни, произведени в България. При млечните продукти стойностите достигат над 90%, а 99% от хлебната индустрия е благодарение на родните производители, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на честването на Деня на хранителната промишленост.
Отт 2009 г. земеделската и хранителната промишленост имат положително външно търговско салдо, което нараства с всяка изминала година.  През 2016 г. 1,2 млрд евро повече храни и земеделски продукти са изнесени от страната, отколкото са внесени. Наблюдава увеличение на предлагането на храни вътре в страната, като това е трайна тенденция, която показва, че българският бизнес в хранителната индустрия започва да има устойчив положителен тренд.
Нашите храни са достатъчно качествени и са предпочитани от производителите в Европа.Над 75% от износа на храни и земеделски суровини е насочен към страните в Европейския съюз, каза  Димитров.
Той връчи награди на отличените в конкурса „Хранително-вкусова промишленост-фирмени нови продукти и технологии“.

Агенцията по храните възбрани и насочи за унищожаване храни и безалкохолни напитки

БАБХ възбрани и насочи за унищожаване 14 кг. храни от животински произход месни продукти и птичи заготовки, които са били без етикети, 19 л. безалкохолни напитки с изтекъл срок на годност. Спрени от продажба са 73 л. прясно мляко с несъответствие по  Наредба 9/2011 г.
Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите на Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние на обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност и пропуски в етикетирането. Установени са служители с лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 144 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 6 предписания и са съставени 3 Акта.

Над 200 изложители участваха в „ Дните на царибродската шушеница”

Производители на различни месни и млечни специалитети от Сърбия и България участваха в “Дните на царибродската шушеница”
Тазгодишния Царибродски фестивал, който се организира от 2014 г.,  е най-мащабният - 200 изложители и над 20 000 посетители. На щандовете, освен именита шушеница - пушено свинско месо, с уникален вкус, подготвено по традиционна рецепта имаше и други видове месни и млечни продукти, плодови и зеленчукови специалитети, вина и специални ракии, като прословутата дюлева.
На фестивала бяха раздадени отличия за най-блага ракия, най-добра царибродска шушеница и най-добре подреден щанд. Хората от двете съседни държави се насладиха на автентичната атмосфера в малкото крайгранично градче, което с тази и други прояви показва богатото и разнообразно културно наследство и туристическия потенциал на региона.

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията за DRY AGING  беше един от акцентите на тазгодишното издание на „Месомания”
Месото от предварително подбрани животни се полага в камера за зреене за период от 14 до 60 дни, при които достига до различни етапи на зреене и подобрява вкусовите си качества. Фермерското зряло месо е наситено с аминокиселини и колаген, което го прави нежно, крехко и лесно за храносмилане и усвояване от организма.
За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението. "Луканковият меч" е един от новите продукти, създаден от екип технолози, провокирани от историческото минало на Тракийския регион. Продуктът е произведен от едро кълцано свинско месо с класически подправки, характерни за района на Беломорска Тракия.
Панагюрската луканка e традиционен месен продукт, отличаващ се със специфична рецептура, метод на сушене и пресоване, форма, аромат, вкус и консистенция. За приготвянето му се използва говеждо и свинско месо, което се смила и смесва с ароматен букет от подправки.
Деликатесен шпек е нов, висококачествен продукт, пушен на буково дърво, с цели парченца месо, отговарящ на високите потребителски изисквания. Майсторлъшкият вкус на продукта се дължи на умелата комбинация от свинско месо и ароматния микс от натурални подправки.
 Интересен продукт е и домашна луканка с орехи - ядките допълват традиционния вкус със своята хрупкавост. Сред експонатите бе  и едни от любимите на потребителите продукти телешка луканка, неврокопска луканка, бански старец, домашен неврокопски суджук и много други.
Месомания  показа и сушена кървавица, като един от най-харесваните традиционни колбаси. Прави се от свинско месо и много праз, по автентична рецепта от Пиринския регион. Изсушена и  готова за консумация перфектно се комбинира с чаша червено вино.

3а 11-та поредна година Хрищени отбелязаха Празника на райската ябълка

3а 11-та поредна година в старозагорското село Хрищени отбелязаха Празника на райската ябълка. Плодът се е превърнал в символ на селото.  "За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени!" е  девизът на селото, който и тази година събра малки и големи.
Две изложби  бяха подредени в празничния ден. На открито  бяха изложени ръчно изработени композиции, аранжирани с райски ябълки, плодове и зеленчуци, които се отглеждат в селото. На базар "Произведено в Хрищени" местни домакини и домашни майстори  предлагат сладка и ракии от райска ябълка, както и от други плодове, лютеница по местна рецепта и художествени изделия от дърво. Организиран бе конкурс за най-едър плод и зеленчук и най-пивка ракия от райска ябълка.
Първите 16 дръвчета райска ябълка са донесени през 30-те години на миналия век от местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис Трети. Днес райската ябълка направи селото известно с празника си, който е единствен по рода си в нашата страна.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия