Забраниха опасни белгийски бисквити

Опасни белгийски бисквити с аромат на ябълка могат да се купят както у нас на пазара, така и в Полша, Унгария , Литва и Франция, съобщава Европейската система за бързо оповестяване за опасни храни.
Белгийските бисквити са „Белкорн” и са опасни за здравето, а експерти препоръчват да не се дават на деца. Опасността е сериозна, поради високо съдържание на акриламид в тях. Данните сочат, че в „Белкорн” акриламидът е десет пъти завишен. Използването на акриламид за различни технически цели е известно от много години, както и неговите токсикологични свойства са добре установени. Той е класифициран от Международната агенция по изучаване на рака като вероятен канцероген.
Акриламид се образува в реакцията на Maillard от редуциращи захари, като глюкоза и фруктоза, и аминокиселината аспарагин. Днес е добре известно, че технологичните условия, като време, температура и субстрат, повлияват значително образуването на акриламид. Температури над 120оС благоприятстват този процес. При тестени продукти са наблюдавани нива на акриламид до 2000 mg/kg. Най-високи нива са открити в продукти, приготвени с амониев хидроген карбонат (набухвател), като е установено, че той силно спомага образуването на акриламид в сладки тестени продукти. Акриламид се образува в храни буквално от супи до ядки, вкл. печени и пържени катофи, зърнени, кафе, крекери, маслини, хляб, аспержи и много други. Той се образува при печене, грил, пържене, независимо дали е в домашни или индустриални условия.

Вече се работи по казуса за двоен стандарт при храните в Западна и Източна Европа

Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова вече работи по казуса за двоен стандарт при храните в Западна и Източна Европа,  заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
 Tой посочи, че при една пета от изследваните храни има разминавания на равнище обявено съдържание между продаваното у нас и това от Западна Европа.Пред колегите си от ЕС Порожанов ще постави  темата за високите цени на хранителните продукти: „Има значително по-високи цени, като за детските храни са значително по-високи - от 90-100%.
 Ще бъде направена още една проба за качеството на продуктите в Европа и у нас, за да видим дали това е било инцидент или има практика едни и същи храни да бъдат продавани по-скъпо на българския пазар, добави Румен Порожанов

Некоректно етикетирани и неправилно съхранени храни са най-честите нарушения при проверки на Агенцията по храните

Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните извършиха 2213 проверки по официален контрол в обекти на търговска мрежа и обществено хранене през изминалия месец на територията на цялата страна.
Най- честите нарушения, които констатираха са некоректно етикетирани храни, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите и други.
В резултат на установените нарушения, проверяващите съставиха 42 Акта и  издадоха 172 Предписания. Два обекта с временно преустановена дейност, а 200 килограма храни са възбранени или бракувани.

Обществен съвет ще координира действията около проверките за двоен стандарт в качеството на храните

Обществен съвет ще координира бъдещите действия около проверките за двоен стандарт в качеството на храните, продавани в България и в западните страни, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
Наблюдението на цените и етикетите на различни продукти ще се прави редовно Подборът на групите храни и конкретните артикули ще се определят съвместно от обществения съвет, съставен от представители на Федерацията на потребителите и БАБХ.  Необходими  са координирани действия и в рамките на Европейския съюз.
 Директива от FDA (US Food and drug administration) показва допустим марш на грешка в съдържанието на хранителния продукт и изписаното на етикета, който е от 20%.
Разминаването в изследваните храни у нас и тези в Европа е по-малко от 20%, като най-голямата разлика има в съдържанието на мляко в един от продуктите.

6 хиляди галона кисело мляко „Тримона” всеки месец потегля от Ню Йорк към магазините в 40 щата

Ново високо призвание получи българското кисело мляко „Тримона”, произвеждано в САЩ. То е сред най-добрите продукти на Световното изложение в Ню Йорк.
Зад киселото мляко „Тримона” стои пловдивчанинът  Атанас Вълев, който  един ден се захваща с производството на кисело мляко.  Според него най-доброто кисело мляко е това, в което нищо не е добавено и от което нищо не е отнето, каквото е нашето.
Така нашата гордост – прословутата бактерия Lactobacillus bulgaricus, която се използва при производството на българското кисело мляко и разнася славата на България по света, се развива прекрасно и в околностите на Ню Йорк.
На американския пазар има няколко кисели млека, подобни на нашето, но не се наричат „български”, въпреки че при производството им се ползват същите 4-5 бактерии, както при българското, включително Lactobacillus bulgaricus. Уникалността е в подбора.
Месечно около 6 хиляди галона кисело мляко „Тримона” потегля от Ню Йорк към магазините в 40 щата, главно по Източното и Западното крайбрежие.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия