В България на човек се падат по 75 литра за година

В България се произвеждат са 5 млн. хектолитра бира, като на човек се падат по около 75 литра за година, съобщиха от Съюза на пивоварите.
 В Германия съдържанието на бира е регламентирано със закон – ечемичен малц, хмел, вода, пивоварни дрожди. Законът за чистотата на пивото от 1516 г. е първият стандарт в хранителната индустрия.У нас най-общо се използват същите суровини, като обаче само 40% от малца и под 20% от хмела са от България, но държавният стандарт от 1981 г. позволява и използването например на царевичен грис, за да се разшири вкусовият асортимент.
 Именно с царевичен грис, ориз, може да се направи изцяло безглутенова бира. Царевичният грис е един от най-добрите заместители на малца, твърдят  специалисти по технология на бирата. Според тях  едно пиво трябва да има минимум 3 см пяна, която да задържи от 3 до 5 минути. Именно по слабата пяна може да познаеш българското пиво, като в него често има немалциран ечемик.
Производители са обвинявани, че стабилизират бирата със спирт, за да бъде тя по-трайна.  От Съюза на пивоварите обясниха, че през 1964 г. в България е влязъл първият пастьоризатор, който позволява пивото от 10 дни срок на годност да стане с до 9 месеца. Преди пък 3 г. една от най-големите иновации е била  как чрез филтрация да се направи достатъчно дълъг срок на годност.

Темата за двойния стандарт на храните ще бъде представена на Съвета на министрите

Темата за двойния стандарт на храните ще бъде представена на Съвета на министрите на 17-18 юли. Информацията ще бъде внесена от Словакия и ще бъде подкрепена от страните от Вишеградската четворка, които участват в процеса по изследване.
Изследвани  са 31 вида продукти от пет категории, закупени съответно в България, Австрия и Германия.  Установени са разлики по отношение на съдържанието на предлаганите стоки у нас и на Запад. 16 от тях са със значително по-високи цени от тези в България.
Най-фрапантна е разликата в закупени две детски пюрета - едното с 90% по-висока цена, а другото със 107%. Това е изключително неприемливо, тъй като  пюретата са и с констатирано различно съдържание. По-високи са цените при млечните продукти - определени сирена и при шоколадови продукти.
Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов ще покани представители на Комисията за защита на потребителите, заедно с федерациите за защита на потребителите, за да бъде обсъдена темата с по-високите цени и да се види какво може да се предприеме.

Новият Закон за храните предвижда при продажбата на охладено неопаковано месо да се поставят етикети

Новият  закон за храните е пуснат за обществено обсъждане.
С  него се въвежда съкратен срок от 5 работни дни за регистрация на обект за производство, преработка или дистрибуция на храни.
При търговия с храни по интернет или доставка на пици по домовете също ще трябва да се направи регистрация като се опишат и автомобилите, с които ще се превозва храната.  Налаганите глоби са от 2000 лв. до 4000 лв.
С новия закон се въвежда стимул фирмите бързо да плащат наложените им санкции. При плащане на наложената глоба в 7-дневен срок от издаване на наказателното постановление лицето дължи само 70% от размера на глобата, пише в проекта. Така реално фирмата ще получи 30% отстъпка за бързо плащане на наложената глоба.
Законът предвижда при продажбата на охладено неопаковано месо в магазините да се поставят етикети с информация кога е заклано животното и срок на годност на месото.В проекта на закон обаче не е предвидено подобна информация да се дава при продажбата на охладена риба и при търговия с други неопаковани храни като например сирене.
В новия закон се посочва, че аптеките, които продават детски храни, хранителни добавки, диетични или храни за специални медицински цели, също ще подлежат на контрол като обикновените магазини за хранителни стоки.

Mлякото, произведено в България в голяма степен не отговаря на евро стандарта

Проверки показаха, че млякото,  произведено в България в голяма степен не отговаря на евро стандарта, който обаче е задължителен за продукцията на фермерите – 1 128 са невалидните проби. Това е 1/3-та от продукцията и представлява много тревожен факт. До началото на м. Юни, в двете лаборатории, оторизирани за събиране на пробите в София и Хасково, са предоставени 3 308 проби.
 По силата на  Наредба 2, която определя специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, фермерите са длъжни да дават  всеки месец или двукранто в месеца проби от продукцията си. Пробите са за да бъде установено дали млякото отговаря на европейските стандарти за съдържание.  
В един милилитър краве мляко е допустимо да има максимум 100 000 общ брой микроорганизми  и до 400 000 общ брой соматични телесни клетки За овчето, кравето и за биволското мляко се изисква максималният брой микроорганизми да не е повече от 1,5 милиона.
Млякото се изследва и за наличието на инхибитори, за точка на замръзването и за маслено съдържание.
В южна България при половината от извършените ревизии  пробите са се оказали извън евро нормата. В Софийската лаборатория положението е още по-фрапантно. От извършени от инспекторите 105 контроли, 78 са с несъответствие. Лабораторията е приела 940 млечни проби, като 439 са под чертата.
Необходимо е да се завиши хигиената и да се овладее правилното взимане на млечните проби, съветват специалисти от агенцията по храните. Това ще редуцира броя от невалидни проби, а в същото време ще подобри качеството на суровината.
Вече се провеждат обучителни семинари, инициирани от млекопреработватели, които ще съдействат на фермерите да постигнат по-високото качество, от което се нуждаят.
Предстоят проверките в малките стопанства, които са  с 1 до 9 крави.

Агенцията по храните конфискува животни без ветеринарномедицински свидетелства

Aгенцията по храните конфискува 15 животни. Без ветеринарномедицински свидетелства за произход  са една крава и четиринадесет телета. Констатираното е изключително сериозно погазване на ветеринарномедицинското законодателство на Р България, както и това на ЕС.

Не са извършвани мероприятия по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България – по-конкретно не са били ваксинирани за син език, Заразен нодуларен дерматит, антракс, не са взимани и кръвни проби за изследване и за други опасни за човешкото здраве болести.

Няма данни дали животните са изследвани за бруцелоза и туберкулоза – други особено опасни болести, предавани на хората. Не са били представени и задължителните записи за лекуване на животните и карентните срокове след евентуални лечения – най-важната мярка за овладяване на антимикробната резистентност при животни и хора.

Животните са били потенциално опасни за здравето на животните и хората.
С цел предотвратяване на опасността от разпространяване на заразни болести в страната, както и защита здравето на консуматорите, съгласно действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина (съгласно чл. 139а и чл. 139б от Закона за ветеринарномедицинската дейност) животните са умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж.

Агенцията ще продължи безкомпромисно да изпълнява своите задължения с цел осигуряване на нормална бизнес среда за отглеждане на животни, както и за гарантиране правото на консуматорите на безопасна храна и опазването им от зоонози и антимикробна резистентност.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия