Aгенцията по храните стартира електронна регистрация на пробите за мляко

Aгенцията по храните стартира електронна регистрация на пробите за мляко. От 22.01.2018 г. стартира „Модул мляко“ като част от Интегрираната Информационна Система ВетИС на БАБХ.
За да се гарантира изпълнението на самоконтрола, задължителните проби за всеки месец ще трябва да се регистрират посредством мобилното приложение на „Модул мляко“. Проби мляко за целите на самоконтрола ще могат да се вземат от всяко лице, на което е издадено удостоверение за преминато обучение с участието на БАБХ и е вписано в списъка на обучените пробовземачи.
 Въвеждането на данни за взетите проби ще се извършва посредством мобилно приложение „Проби мляко“ за работа с мобилно устройство. Приложението е разработено и заплатено от БАБХ и е безплатно за ползване от страна на пробовземачите.
За получаване на достъп до ВетИС на БАБХ и до мобилното приложение за вземане на проби сурово мляко, всеки пробовземач трябва да подаде до директора на съответната  Областна дирекция по безопасност на храните.

Димитър Зоров:Производството и добива на мляко в България е около 1 млн. литра годишно

Средната цена на едро на пакетче масло от 125 грама се продава за 1,84 лв., докато миналата година по същото време същото това пакетче масло е струвало 1,37 лв.  Основната причина за скока  е в увеличените изкупни цени в Европейския съюз, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.
Скокът в цената се определя и от търсенето на пазара - вкусовете на европейците се променят и все повече предпочитат да консумират природни продукти. Една нищожна част от сивата икономика е излязла вече на светло, заради това, че правителството  предприе мерки да бъде обвързано субсидирането на глава животно с доказване на производство на литър мляко.
Според  Асоциацията производството и добива на мляко в България е около 1 млн. литра годишно. Това, което беше декларирано за 2016 г. е около 520-530 хил. тона. Това ще рече, че около 45% е в сивия сектор. Като казваме сив сектор това са малки стопанства, които си предлагат директно млякото по пазарите. В световен мащаб интересът към този бранш намалява.
 Цената на маслото при нас е увеличена, но е увеличена с 45%, докато в ЕС повишението е 84%  Най-добрият ефект за потребители, за производители и за всички останали е когато има конкуренция, но не и сива конкуренция, нелоялна. Около 50% от млякото стига официално до мандрите. Къде се губят останалите 50% е другият въпрос, който и ние си задаваме.

Световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата годинa

Световен лидер по производство на качествен зехтин  е  Испания,следвана от Гърция и  Италия.Първи в света и през тази година са испанците с 1,15 млрд. кг произведен зехтин. Близо половината продукция в света идва от Испания.
 Въпреки ниските реколти от маслини в Южна Европа световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата година благодарение на Турция и Тунис, които тичат по петите на традиционните лидери.  В Тунис производството  е почти двойно повече от предишната година. Личен рекорд отбелязва и турският зехтин, чието производство наближава 180 млн. кг. След Турция са Мароко и Алжир. Истинска изненада е Аржентина, която регистрира над 37 млн. кг зехтин, или със 74% повече от преди. След нея са Йордания и Египет.
Що се отнася до класацията в Европа, Испания, Италия и Гърция са следвани от Португалия и Франция. 47 италиански марки са признати като висококачествени на европейско ниво. Всички те издържат  през тази година изпита за вкусови и обонятелни характеристики. А според изискванията в Европа зехтинът трябва да ухае на окосена трева, на вкус да е горчиво-пикантен и да съдържа висок процент полифеноли и антиоксиданти, важни за здравето.
Най добрите марки зехтин се правят от зелената маслина. Производството на маслинено олио е един от основните поминъци в Андалусия, а славата му се носи из целия свят.
RESERVA PIKUAL  е най -добрият зехтин Той заема първо място в дегустация Evooleum. Зехтинът е яркозелен на цвят и много ароматен. След него се нарежда NOBLEZA DEL SUR – произвежда се в Хаен, извлечен е от кралски сортове маслини и производството е ограничено поради недостиг на този вид маслини. Зехтинът е най- хранителното и здравословно, което го е превърнало в много търсен лукс в света.

InteliFresh събира на едно място представители на търговските вериги и международни търговци на пресни плодове и зеленчуци

InteliFresh ще събере на едно място на 16 януари в Стара Загора представители на търговските вериги, международни търговци на пресни плодове и зеленчуци, лидери в хладилния транспорт, застраховането, спедицията и организацията на износа, финансисти и успешни фермери с практически опит.
InteliFresh  се посвещава на производството и реализацията на пресни плодове и зеленчуци. Изискванията и стандартите на търговските вериги у нас и в чужбина, условията и необходимите документи за осъществяване на износ, потенциалът, който крият близки и по-далечни външни пазари, са сред темите, залегнали в програмата на форума.
 Присъстващите производители ще имат възможност за осъществяване на директен контакт с търговците и за сключване на сделки за предстоящия сезон. Инициативата има за цел както създаване на предпоставки за скъсяване веригата на доставка, така и постигане на справедливи цени за фермерите, но чрез ангажименти и от двете страни – коректни търговски взаимоотношения и висококачествена продукция, покриваща определените стандарти и изисквания.

Румен Порожанов: Токът е компонент от себестойността на даден продукт, но поскъпването на храните няма да е драстично

Винаги, когато има повишаване на цената на тока има прогнози за поскъпване на цените на храните. Токът е компонент  от себестойността на даден продукт, но поскъпването няма да е драстично. В момента имаме стабилизирани цени в животновъдството, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
В производството се получават субсидии, с които производителите се подпомагат, така че повишаването не трябва да е високо. Имаме унищожени към 400 тона негодни храни.  По отношение на храните с двоен стандарт, Порожанов заяви, че стартира  единна методология, която  ще бъде одобрена от ЕС и  ще се направи мащабно изследване.
Според него проблемът  идва от цените  на различните съставки в храните. Има различни продукти между Австрия и Германия. Без единно европейско законодателство няма да можем да отстраним проблема, смята земеделският министър.   Първите сесии на Съвета на ЕС ще бъдат посветени  на обща селскостопанска политика и на  ветеринарната медицина,  каза още  министърът.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия