ЕK одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните

Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел.
При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като храна с традиционно специфичен характер, България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост.  „Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.
Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.

Проф. Байкова: В България съществуват двойни стандарти за хранителните продукти

В България съществуват двойни стандарти за хранителните продукти. Те се произвеждат с повече нискокачествени суровини и Е-та за нашия пазар, отколкото за износ, а това не бива да се случва, заяви експертът по здравословно хранене проф. Донка Байкова.
Заедно с Богомил Николов от „Активни потребители“ тя участва в експеримент. Двамата познаха кой шоколад е за износ и кой за България. Не откриха обаче разлика при колбасите. Водещата на „Чети етикета“ Биляна Гавазова каза, че единият е купен от Германия, а другият - от родния пазар. Двата шоколада обаче се различават по цвят.
Проф. Байкова обясни, че българският е с по-малко какао и по-различни мазнини. Те полепват по лигавицата, добави тя. Преди дни започнаха проверките за двойни стандарти в качеството на храните у нас и в Западна Европа. Ще се изследват шоколади, безалкохолни напитки, млечни, месни продукти и детски храни. България се присъедини към искането на Чехия, Словакия, Унгария и Полша да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Като недопустима дискриминация беше определена практиката за влагане на повече сол, мазнини и изкуствени подсладители в продуктите за държавите от Източна Европа.
Експерти от Агенцията по храните ще пътуват за Германия и Австрия, където ще вземат 32 проби от продукти, които се продават и у нас. Показателите, по които ще бъдат изследвани тези продукти са: определяне съдържанието на протеин, мазнини, водното съдържание, съдържанието на натриев хлорид и мастно-киселинния състав. Сравнява се етикета със съдържанието – и най-вече дали има подвеждане на потребителите. Цялото изследване включва няколко основни показатели, които отнемат няколко дни и в крайна сметка трябва да се удостовери съвсем точно какво ядем – менте или оригинал.

България участва активно в световната търговия и се изправя пред нови предизвикателства

България  е част от европейското семейство, която  участва активно в световната търговия и се изправя пред нови предизвикателства, които можем да преодолеем като обединим усилията си и заедно работим за осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи, заяви доц. Тодорка Янковска при откриването на Деветото издание на семинара “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“.
Акцент бе поставен върху модернизирането на образователните процеси в унисон с изискванията на бизнеса. Проф.  Бойко Ликов директор на центъра за оценка на риска към агенцията по храните открои значението на анализирането на рисковете по цялата хранителна верига като важна предпоставка за гарантиране на безопасността на храните.
Инициативата е на Университета по хранителни технологии, Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска по хранителната верига.Организаторите на събитието подчертаха, че интересът за участие се е увеличил с 15%, както от страна на студентите, така и от страна на бизнес професионалистите, което показва необходимост от допълнително професионално обучение в сферата на качеството и анализа на храни, напитки и фуражи.

Седми национален конкурс „Златен киликс” ще се проведе в Казанлък

Седмият национален конкурс за розе „Златен Киликс”  ще събере в Казанлък изявени винени съдии, сомелиери и дизайнери на 3 и 4 юни.
Виненият салон на изложението представя над 50 български винопроизводители и био продукти. Заедно с високо оценените на международната сцена български розета по време на събитието ще бъдат представени и най-модерните иновации с натурално розово масло и плодови акценти.
Мотото на фестивала е „Виното е необятен свят за откриване. Виното е пътешествие безкрай” Събитието се провежда  под патронажа на кмета на град Казанлък, като официално събитие от 114-годишния Празник на Розата и инициативата Купувам българско

Започва сравнителна проверка на основни храни, които се консумират в България

Започва сравнителна проверка на основни храни, които се консумират в България. Сравнението ще се прави с проби от две други държави-членки на ЕС. Идеята е да се види какво е качеството у нас и в други европейски държави и дали тук то е по-ниско.  
Ще се изследват шоколадови изделия, безалхкохолни напитки, месни и млечни продукти и детски храни. Компаниите производители са от Швейцария, Дания, Холандия, Франция.
Пробите от хранителните продукти ще се вземат до 30 юни, а след това ще се прави анализ по определени показатели. Те са определени от Българската агенция по безопасност на храните . Показателите са уточнени в рамките на работна група, създадена още в средата на март тази година.
Няколко държави от Източна Европа, сред които и България, подеха кампания да се сложи край на разликата в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа. От хранителната индустрия твърдят, че различията в съставките на някои стоки се дължат на особеностите на националните вкусове в държавите-членки на ЕС.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия