Био и фермерските продукти са акценти на експозицията за храни в Интер Експо Център

Посетителите на изложенията за храни в Интер Експо Център дегустират  бели, топени и пушени сирена, висококачествени продукти на родни фирми и вносни храни от Италия, Франция, Германия и Великобритания.
Био и фермерските продукти са акценти на експозицията. През тази година е обособена специализирана зона за сертифицирани биохрани, както и такава за диети и фитнес, в които посетителите могат да открият здравословни храни и напитки. В залите на Интер Експо Център се организира и специален Форум - „Българските биопродукти по време на българското председателство на съвета на ЕС".
"Луканковият меч" е сред новите продукти, а създателите му са провокирани от историческото минало на Тракийския регион. Продуктът е произведен от едро кълцано свинско месо с класически подправки, характерни за района на Беломорска Тракия. Други изкушения са деликатесен шпек, пушен на буково дърво, с цели парченца месо, бабек и луканка с орехи, бански старец и др. и др. Всеки изложител е дошъл с най-доброто, което прави.

Правителството предлага промени в Закона за марките и географските означения

Два закона се синхронизират с европейската нормативна уредба. Правителството предлага промени в Закона за марките и географските означения.
Те са изготвени във връзка с постъпило запитване от Европейската комисия за поддържането на национална закрила на географските означения за земеделски продукти и храни. Поправките целят привеждане на действащия закон в съответствие с изискванията на европейското законодателство и по-конкретно с разпоредбите на регламента относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни.
Съгласно разпоредбите на документа, държавите членки нямат право да предоставят национална закрила на географски означения за земеделски продукти и храни. С влизането на закона регистрацията на географските означения за земеделските продукти и храни, направена по реда на закона, се прекратява.

Всяка година БАБХ изготвя Национална мониторингова програма за контрол на остатъци от ветеринарномедицински продукти

През 2017 година са изпитани общо 290 броя проби за наличие на антибактериални субстанции. Не са констатирани несъответстващи проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход, съобщават от Агенцията по храните.
БАБХ счита, че взима всички законово установени мерки и предлаганите на пазара храни от животински произход са безопасни за консумация и не представляват риск за здравето на потребителите.
До края на месец септември 2017 година са извършени следните изпитвания за остатъци от антибактериални субстанции. Изследвано е месо от едри преживни животни, от свине, от дребни преживни животни, от коне, месо от домашни птици, от зайци. Изследвано е също мляко, яйца, мед и аквакултури.
 Изготвя се програма съгласно разпоредбите на законодателството, одобрява се от Министъра на земеделието и се съгласува с Европейската комисия. В тази програма са включени изпитвания на различни видове суровини и храни от животински произход за антибактериални субстанции - антибиотици, сулфонамиди и кинолони, уточнчват от Агенцията по храните.

Фермите в България злоупотребяват с употребата на антибиотици

Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с лекарства  и се застраховат,  като дават дори на здравите животни малки дози антибиотици.Това показва седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата.
Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас.Фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни.
 У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски – 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте – от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада.
Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества. Храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от „Активни потребители.

Около 50 тона е новата реколта от фасул, произведена в Смилян и съседните селища

Около 50 тона е новата реколта от фасул, произведена в Смилян и съседните селища от горното поречие на Арда Традиционният Празник на смилянския фасул събра хиляди гости и туристи в родопското село. с Празникът се организира за 15-а година, а организатори са кметството в Смилян, Община Смолян и местното читалище "Проф. д-р Асен Златаров".
Смилянският боб е една от малкото български храни, защитени с патент, а уникалният вкус е пословичен и популярен не само в България, но и по света, посочи заместник-кметът на Смолян Венера Аръчкова.  Кулинарният конкурс бе разделен в категории за професионални и непрофесионални готвачи. Първо място при професионалистите спечели ресторант "Родопчанка"- Смолян, а при любителите кулинари- Магдалена Ловчалиева.
Антон Тодоров получи наградите за най-млад производител и за най-атрактивен щанд. Общо 47 пана от фасулени зърна се включиха в състезанието за художествено произведени от колоритния боб. Къкрещите казани с боб чорба, с която Смилян почерпи гостите, бяха приготвени от 250 кг фасул, дарен от местните производители.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени

Засилват контрола върху биохрани и продукти с нови нормативни промени. Основните промени са в...

Хранителна индустрия

Отпада модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

Отпада модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството

Заместник-министърът на земеделието  и храните Вергиния Кръстева и екипът й проведоха среща с представители...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия