Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово е награден за новия български сорт обикновена зимна пшеница „Гинра“

Селскостопанска академия спечели 4 награди в традиционния конкурс за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2017“. В него участваха общо 44 продукти и разработки, на 32 фирми и научни институти.
Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово е награден за новия български сорт обикновена зимна пшеница „Гинра“. Той съчетава висока устойчивост на болести и голям потенциал за добив, което води до снижаване на себестойността и по-добри икономически резултати.
С награда е отличен и друг сорт на института, сусам сорт „Невена“, който е подходящ за механизирано отглеждане и дава ново бъдеще на сусама в България.
Удостоен с отличие е новият продукт „ Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис“ на Института по изследване и развитие на храните – Пловдив. Той представлява сух кисел с инстантно брашно от екструдирана смес (ябълкови пресовки и пшеничен грис), захар, сухо мляко и канела. Брашното е получено при екструдиране на ябълкови пресовки, отделени при производството на ябълков сок. Използваната технология е практически приложима за всички предприятия от преработвателната индустрия в сферата на хранително-вкусовата промишленост.
Институтът по земеделие – Кюстендил получава приз за създадената „Технология за биологично производство на малини“. Иновацията е разработена за първи път в България. Прилага се при сортовете „Виламат“ и „Люлин“. Използват се екологично чисти методи и средства за контрол на вредителите преди създаване на насажденията. Намалява се пръскането с биофунгициди и инсектициди. Получава се висококачествена биологична плодова продукция полезна за здравето на хората и с висока норма на рентабилност- 234%.
Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светля Янчева връчи четири награди в конкурса за иновации. „Инициативните, предприемчивите и бизнес ориентираните в селското стопанство ще могат да гарантират бъдещето и достойното му място в европейската обща селскостопанска наука", каза тя
Председателят на ССА награди двама участника в конкурса за иновации.
В „Конкурса за иновации” участваха иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство, които  бяха представени за първи път на АГРА и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област.

Доц. Светла Янчева: Внедряването на иновативни решения има ключово значение в земеделския сектор

Внедряването на иновативни решения в производството  и по-пълноценното използване на научните постижения има ключово значение в земеделския сектор, заяви  заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева при откриването на дискусия за предизвикателствата пред земеделците през 2017 г.
По думите й успешен инструмент за това е развитието на публично-частното партньорство, което ще доведе до повишени доходи и разкрити нови работни места.
Според нея през 2017 г. трябва да се отвори прием по мярка 16 „Сътрудничество“ от Програмата за развитие на селските райони, което ще създаде възможности за приложение на нови и модерни технологии в земеделската практика.  
Янчева посочи, че интересът към финансиране по Програмата е изключително висок, като се предвижда през 2017 г. да се приемат проекти по 21 мерки.
Към момента изплатените средства са в размер на 385 млн. лв., а договорените са над 1 млрд. лв. Тя обясни, че ефектът от политиката на стабилно подпомагане на сектора се изразява в нарасналия близо 4 пъти износ след 2006 г., като през последните три години той е  в порядъка между 7 и 8 млрд.

Студенти от Станфордския университет опитаха бира, която свариха по китайска рецепта на 5000 години

Студенти от Станфордския университет опитаха бира, която свариха по китайска рецепта на 5000 години.Древната бира наподобява на сайдер и е изненадващо приятна на вкус, с плодов аромат и цитрусови нюанси.
Анализ показа, че бирата е правена от зърнени култури - просо, ечемик и коикс - вид азиатска трева, плюс малко сладък картоф и корен от лилия. Студентите са възпроизвели бирата, като са сложили във вода семена от червена пшеница, за да покълнат. Това е малцовият процес. След това са стрили покълналите семена, отново са ги сложили във вода и са поставили съда във фурна за един час на 65 градуса Целзий. Готовата смес е стояла една седмица на стайна температура да ферментира.
Курсът, който води проф. Ли Лиу, се нарича "Археология на храната". Изследванията й целят да бъдат опознати древните култури чрез храната и напитките им. Анализът на китайските съдове с бира например разкри, че там ечемикът е отглеждан 1000 години преди тази култура да бъде култивирана в Източна Азия.

Учени създадоха светещи в тъмнината прасета

Изследователи от Южно-Китайския аграрен университет са създали зеленикави прасета, които излъчват зелена светлина в тъмното.
Учените са инжектирали в ембриони флуоресцентен протеин от медузи, в резултат на което прасетата са се родили със специалната способност да светят в тъмното. В същото време учените твърдят, че тази способност на животните е възникнала като страничен ефект в хода на експеримент, който е насочен  към създаване на лекарства за хора страдащи от вродени заболявания.
Зурлите, крачетата и езиците на прасенцата стават зелени под ултравиолетова светлина, което показва, че технологията за отглеждането на трансгенетични прасета вече е в напреднал, функционален стадий на развитие. Китайските специалисти усъвършенствали технологията посредством ядрен трансфер на соматични клетки.

Работещите в Селскостопанската академия категорично не приемат решението на бюджетната комисия

В протестна декларация работещите в Селскостопанската академия заявяват, че не приемат пренебрежението към аграрната наука. Декларацията е срещу решенията на бюджетната комисия в Народното събрание по време на обсъжданията на държавния бюджет на следващата година.
Работещите в Селскостопанската академия категорично не приемат решението на бюджетната комисия да откаже за пореден път отпускането на 8 млн. лв. за едно от най-старите и уважавани научни заведения в България и в света. Те изтъкват, че тези пари са крайно необходими, за да се осигурят и без това унизителните заплати в академията. Освен това са жизнено важни и за оцеляването й през 2017 година.
В декларацията се подчертава, че е крайно време депутатите да прогледнат, че в България има две академии — институции с история, постижения и доказан принос към БВП. Затова щом те имат принос към Брутния вътрешен продукт  трябва и да могат да го използват. В двете академии работи и създава научен продукт интелектуалният елит на България, подчертават работещите в Селскостопанската академия.Те изтъкват, че от 1990 работещи в академията, повече от 60 % са с доходи около средната работна заплата. Това се отнася и за експерти и учени с висше образование.
Работещите в Селскостопанската академия са възмутени от поведението на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Те подчертават, че Стоянова е използвала отсъствието на камери, за да ги посъветва “да си вземат по-добър лобист да им внесе предложението“. Работещите са категорични, че не лобират за заплатите си, а искат и настояват за увеличението им с аргументи откъде и как това може да стане, за да остане наука в България.

Агрополитиката

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII годишна научна конференция „Иновации в аграрната наука за ефективно земеделие” се проведе в Шумен

VIII-та годишна научна конференция с международно участие „Иновации в аграрната...

Пазари, борси, цени

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Реколтата от грозде тази година е много добра - и за белите, и за червените сортове

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат винопроизводителите. Според бранша всички сортове са с...

Хранителна индустрия

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и чипс с вкус на мента са сред новостите на изложението "Ануга"

Kамилско мляко с женшен и веганска риба тон бяха представени на най-голямото в света...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия