Грийнпийс: Система, основана върху многообразието, а не върху монокултурни полета ще реши проблема с недостиг на храна

Вместо да подкрепят скъпи експерименти,  който отклонява вниманието от вече работещи методи, световните учени трябва да се фокусират върху земеделие, което да устои на климатичните промени в световен мащаб, заявиха от Грийнпийс.
Можем да се справим с проблеми като недохранването чрез по-разнообразна диета, равнопоставен достъп до храна и преминаването към устойчиво спрямо климата екологично земеделие. Ние водим кампания за промяна на парадигмата на индустриалното земеделие - за преход към система за екологично производство на храна, коментират еколозите.
Хранителна система, основана върху многообразието, а не върху безкрайни монокултурни полета с посеви и широкоразпространена употреба на химикали ще реши проблема с недостиг на храна. Това е  моделът, който работи в синхрон с природата, вместо срещу нея. Този агроекологичен модел е подкрепен от независими учени, фермери, общности и потребители по цял свят.
Съвременните интелигентни технологии за растителна селекция, които не принадлежат на генното инженерство, са част от решението. Селекцията с помощта на маркери е технология, която дава възможност да се идентифицират култури с полезни характеристики - като например увеличено съдържание на витамин или минерал, устойчивост на климата, или устойчивост срещу болести по растенията. Това се случва на полето, за да се решат спешно кризи в селското стопанство и производството на храни; с много по-голяма ефективност от това, което генното инженерство ни е показало досега; с по-ниски разходи, както икономически, така и за околната среда.
Смислената и етична наука ясно показва, че налагането на генно-модифицирани храни, като бързо решение за хората, които са най-силно застрашени от изменението на климата, би било безотговорно. Това решение не работи.
Сушите и тайфуни във Филипините не чакат - и филипински фермери нямат време да чакат „златната кокошка“. На разположение има безопасни и ефективни възможности, с които да се помогне на фермерите да изхранват своите общности. Правителствата и филантропската общност могат да подкрепят тези усилия.

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия