Програмата за развитие на селските райони - сериозна подкрепа за развитието на земеделието

Модернизацията и конкурентоспособността на селскостопанския сектор у нас са от изключително значение за икономиката ни. Те са възможни и благодарение на Програмата за развитие на селските райони. С нейна помощ много хора от бранша инвестираха и продължават да влагат сериозни средства в съвременните си стопанства и се справят успешно. ПРСР е с голям обхват и чрез реализираните проекти се увеличи броят на българските фирми в аграрния сектор. Те се развиват и се утвърждават в условията на голяма конкуренция и пазарна икономика.
Победителите в традиционния конкурс „Еврофермер на годината“, организиран от списание „Агробизнесът“ ежегодно, са убедени в просперитета на аграрния отрасъл у нас. Те отбелязват, че напредъкът в голяма степен се дължи и на многобройните възможности на Програмата за развитие на селските райони. Тя позволява в страната по най­добрия начин да се прави модерно земеделие. Ето какво мислят победителите в конкурса Еврофермер на годината 2019:

Людмил Работов:

Европроектите са възможност за надграждане на постигнатото и за опазване на земята, която е най-голямото ни богатство

Людмил Работов беше пръв в класацията „Еврофермер на годината“. Той оглавява семейната фирма и стопанисва около 8500 декара земя в Пловдивска област. Сее основно рапица, слънчоглед, пшеница, ечемик. Отглежда също така 500 дка зимен грах и люцерна.
„Кандидатствах по Програмата за развитие на селските райони с проект за закупуването на техника. Тогава нямах необходимите машини за обработваемите площи и тя бе шанс да се оборудвам с нужното за оптимизиране на производствения процес. Максимално допустимото финансиране беше 400 хиляди лева, съответно подпомагането - 200 хиляди лева. Взех модерен трактор, 4-метрова сеялка за слята повърхност, 24-метрова пръскачка. Това беше първата стъпка към модернизацията на стопанството, която се оказа изключително успешна крачка към съвременно земеделие и прилагането на добрите земеделски практики. Новата техника ни позволява успешно в оптимални срокове да извършваме всички необходими агротехнически мероприятия. Назначих допълнително двама човека на постоянен трудов договор и те все още работят при мен. Имам още закупена техника, но основно на лизинг – два трактора - малък и голям, комбайн и необходимия прикачен инвентар. Проектът наистина се оказа много необходим и изпълнен в точното време за бъдещата икономическа стабилност на фирмата. Тази инвестиция бе доста голям стимул за създаването на едно рентабилно, успешно и модерно стопанство, каквото е нашето в момента“, поясни Людмил Работов.
Той е убеден, че хората от бранша трябва да са уверени в себе си и в работата си. Младите фермери е редно да знаят, че без участие в оперативните програми, без допълнително подпомагане от Европейския съюз, не може да се прави добро, съвременно, успешно земеделие, отговарящо на всички добри практики и стандарти. Проектите са възможност за надграждане на постигнатото и за опазването на земята, която е изключително богатство. Работов е на мнение, че конкурсът „Еврофермер на годината“, е много нужен на всички хора от сектора. Те полагат огромни усилия, за да постигат по-добри резултати, от тях в голяма степен зависи прехраната на всички. А екипът на сп. „Агробизнесът“ целогодишно информира за техните постижения и за тях самите, за новостите в сектора у нас и в чужбина, за ставащото в земеделската общност.

Илия Проданов:

С помощта на ПРСР успяхме да внедрим редица добри практики в производството

Илия Проданов е първи в категорията „Млад еврофермер на годината“. Той е част от семейна фирма, която гледа 12 хиляди декара в Бургаско. Занимава се със зърнопроизводството. Сее традиционните за страната култури – пшеница, ечемик, рапица, царевица, нахут. По-рядко са нивите със слънчоглед. С проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, стопанството е модернизирано тотално. Доставени са съвременни селскостопански машини и прикачен инвентар.
„Благодарение на успешно реализиран проект по Програмата за развитие на селските райони успяхме да се снабдим с комбайн, три трактора, сеялки, три плуга. Така изцяло оборудвахме машинния парк. Назначихме допълнително хора, но не колкото ми се искаше. Успяхме да внедрим редица добри практики в производството. Новите машини ни позволяват да спазваме всички агротехнически срокове, навигационните им системи са шанс за адекватни решения и интелигентно управление, с контрол и информираност. С модернизацията редуцирахме разходите, започнахме да използваме по-малко торове и препарати, а това е от значение за околната среда. Природните дадености в нашата страна са повече от добри, но ако не се грижим за тях, ние ще загубим. Точно те осигуряват уникалния български вкус на висококачествените агропродукти. Ние, земеделските стопани, сме изправени пред много предизвикателства, които трябва да бъдат преодолявани с гъвкав подход в работа. И ние го правим, благодарение и на Програмата за развитие на селските райони“, смята Илия Проданов.
Младият фермер е категоричен, че с присъединяването на страната ни към Европейския съюз се създадоха условия за сериозно финансовото подпомагане на сектора. Точно то е предпоставката за повишената конкурентоспособност на бранша. Днес родните земеделски производители по нищо не отстъпват на западните си колеги, дори в някои аспекти ги изпреварват. А за това допринася също сп. „Агробизнесът“, което непрекъснато информира за всичко актуално в сектора – за инициативи, предприемаческа решителност, мерки, комбинация на държавните финансови инструменти с механизмите, предлагани от европейските фондове. Проданов е убеден, че конкурсът „Еврофермер на годината“, който се провежда дълги години, има своето изключително място в ежедневието на земеделските производители. Той е запазената територия, където се казват хубавите неща, които се случват в сферата на селското стопанство, повод е стопаните да се видят, да обменят идеи, да разкажат за добрите си практики. Конкурсът е и начин да се популяризира дейността на бранша, която заема основен дял в родната икономика.

Ивияна Митова:

Еврофондовете са шанс за икономически растеж

Ивияна Митова е първа в категорията „Евробизнесдама на годината“. Митова е финансист на зърнопроизводствената фирма „Агроелит“-Търговище. Дружеството е едно от водещите в селскостопанския сектор у нас, създадено е в началото на 90-те години на миналия век. Обработва около 100 хиляди декара земя в областта. По Програмата за развитие на селските райони преди няколко години успяват да осъвременят автопарка.
„Имахме възможност да кандидатстваме по Програмата за развитие на селските райони с проект за закупуване на техника. Той бе одобрен и успяхме да доставим нови, модерни трактори и съвременен прикачен инвентар. Така започнахме да внедряваме нови технологии, за да сме по-ефективни. Въведохме щадящи околната среда методи на производство. Торенето, пръскането, всички агротехнически мероприятия са извършвани в срок. Оптимизирахме разходите, увеличихме производителността на фирмата. Назначихме хора. Точно с механизаторите в началото срещнахме малко трудности, които лесно преодоляхме. Хората не бяха достатъчно квалифицирани за машините от най-ново поколение, но се справиха след като изкараха необходимите курсове. Програмата в онзи период бе от голяма полза за нас, тъй като пое половината от средствата, необходими за новите машини. Беше огромна помощ, защото цените на техниката растат ежегодно, но не с такива темпове се покачва цената на зърното. Финансирането ни осигури възможност за по-смели и по-модерни решения. Земеделието е сектор, който е много необходим на всички. И в него е от значение да оцелеем, да сме на повърхността, да успяваме, а не да печелим на всяка цена. Убедена съм, че ако се върнем в годините назад, пак ще кандидатстваме за финансиране с такъв проект. Еврофондовете са шанс за икономически растеж“, изтъква Ивияна Митова.
Сега земеделието, което вече прави фирмата, е на съвсем различно равнище, световно. За да се развива непрекъснато и да отстоява завоюваното, възможностите за европейско финансиране трябва да бъде използвани винаги, е категоричното мнение на Митова. Тя приветства всяка инициатива за популяризиране на хората от селскостопанския сектор, които постигат всичко с труд, много нужен и още по-полезен за цялото общество. Затова конкурсът „Еврофермер на годината“ е от изключително значение за бранша. В надпреварата се отличават постиженията на земеделските производители и моралните награди са важни за тях. Тази година тя протече по различен начин – само онлайн, породен от извънредното положение. Но Митова не губи надежда, че по-късно през годината сп. „Агробизнесът“ ще събере стопаните, за да връчи купите. А те ще споделят идеи, ще дискутират добри практики. Хората от бранша се знаят и подобни срещи не са излишни, а необходимост, обобщава Ивияна Митова.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите получават SMS за доказване на обвързаната подкрепа

Животновъдите получават SMS за доказване на обвързаната подкрепа

Петък, 18 Септември 2020

Всички животновъди, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г....

Компании, Събития, Анализи

Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента

Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента

Събота, 19 Септември 2020

Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите...

Реколта, Пазари, Цени

Въвеждат по-строги мерки за етикетирането и предлагането на храни с имитиращи продукти

Въвеждат по-строги мерки за етикетирането и предлагането на храни с имитиращи продукти

Петък, 18 Септември 2020

 Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

На 21 септември приключва приемът на заявления по мерките COVID 1 и COVID2

На 21 септември приключва приемът на заявления по мерките COVID 1 и COVID2

Събота, 19 Септември 2020

До 21 септември ДФ „Земеделие“ приема документи по извънредните мерки COVID 1 и COVID2....

Иновации, Обучение, Агросвят

Уебинар на тема „Какво трябва да знаете, преди да започнете търговски обмен с Япония“

Уебинар на тема „Какво трябва да знаете, преди да започнете търговски обмен с Япония“

Неделя, 13 Септември 2020

На 15 септември 2020г. информационното бюро на EU-Japan EPA ще проведе уебинар на тема...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.