Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet

Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet. В началото тази култура, слабо позната от фермерите в Шер, Ниевр и Йон, в посочените области се е развила за сметка на рапицата. През последните две години последната се сблъсква с проблеми при покълването поради сухи условия и трудности при борбата с вредителите.Следователно трябваше да се намери подходяща култура. Ключовият критерий беше прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, за по-добра борба с плевелите при житните култури, като същевременно се ограничава господството на царевицата и слънчогледа. В този контекст като култура за ротация соргото е предпочетено пред зимния лен.

За фермерите предимствата на соргото са многобройни – освен факта, че позволява прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, то е лятна култура с по-ниска потребност от вода (въпреки че също може да страда при силна липса на вода), слабо чувствителна към вредители и неизискваща никаква специална инвестиция. „Ниската инвестиция на оперативни разходи го прави евтина култура. Никаква допълнителна инвестиция не е необходима за сеитбата и прибирането на реколтата“, уточняват от Soufflet. Придружаването на земеделските производители, които тепърва се запознават със соргото, все пак е от съществено значение, тъй като трябва да им се помогне да контролират датите на сеитба „Те са склонни да сеят твърде рано“ и да овладеят добре борбата с плевелите през лятото. Soufflet разработва инструменти и услуги за популяризиране на добрите практики (флаш, експерименти, полеви съвети и т.н.)

 Що се отнася до логистиката, тъй като соргото се прибира през есента, едновременно с други култури Soufflet е избрал да посвети определени места на сушенето, за да оптимизира инсталациите и да не използва места за смесена употреба за слънчоглед или царевица. Критериите за събиране са влажност, СТ (специфично тегло), примеси, натрошени зърна.

По-голямата част от соргото, произведено в Soufflet, в момента се използва за храна за животни. Храната за птици, което представлява нишов пазар с отделни спецификации, се развива добре. В бъдеще Soufflet се надява, че с помощта на генетиката ще се появят още по-ранни хибриди с още по-висока производителност, за да се завладеят нови пазари (бяло сорго).

Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet. В началото тази култура, слабо позната от фермерите в Шер, Ниевр и Йон, в посочените области сее развила за сметка на рапицата. През последните две години последната се сблъсква с проблеми при покълването поради сухи условия и трудности при борбата с вредителите.Следователно трябваше да се намери подходяща култура. Ключовият критерий беше прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, за по-добра борба с плевелите при житните култури, като същевременно се ограничава господството на царевицата и слънчогледа. В този контекст като култура за ротация соргото е предпочетено пред зимния лен.

Соргото е евтина култура За фермерите предимствата на соргото са многобройни – освен факта, че позволява прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, то е лятна култура с по-ниска потребност от вода (въпреки че също може да страда при силна липса на вода), слабо чувствителна към вредители и неизискваща никаква специална инвестиция. „Ниската инвестиция на оперативни разходи го прави евтина култура. Никаква допълнителна инвестиция не е необходима за сеитбата и прибирането на реколтата“, уточняват от Soufflet. Придружаването на земеделските производители, които тепърва се запознават със соргото, все пак е от съществено значение, тъй като трябва да им се помогне да контролират датите на сеитба „Те са склонни да сеят твърде рано“ и да овладеят добре борбата с плевелите през лятото. Soufflet разработва инструменти и услуги за популяризиране на добрите практики (флаш, експерименти, полеви съвети и т.н.)

Що се отнася до логистиката, тъй като соргото се прибира през есента, едновременно с други култури Soufflet е избрал да посвети определени места на сушенето, за да оптимизира инсталациите и да не използва места за смесена употреба за слънчоглед или царевица. Критериите за събиране са влажност, СТ (специфично тегло), примеси, натрошени зърна.

По-голямата част от соргото, произведено в Soufflet, в момента се използва за храна за животни. Храната за птици, което представлява нишов пазар с отделни спецификации, се развива добре. В бъдеще Soufflet се надява, че с помощта на генетиката ще се появят още по-ранни хибриди с още по-висока производителност, за да се завладеят нови пазари (бяло сорго).

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира ново самолетно заснемане на част от територията на страната за обновяване на цифровата ортофотокарта

Стартира ново самолетно заснемане на част от територията на страната за обновяване на цифровата ортофотокарта

Петък, 11 Юни 2021

Министерство на земеделието, храните и горите ще стартира предвиденото за  2021 г. самолетно заснемане...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Петък, 11 Юни 2021

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра...

Компании, Събития, Анализи

УС на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор Васил Грудев

УС на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор Васил Грудев

Четвъртък, 10 Юни 2021

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор на Разплащателната агенция Васил Грудев....

Реколта, Пазари, Цени

Съюзът на пивоварите с кръгова икономика в бранша

Съюзът на пивоварите с кръгова икономика в бранша

Неделя, 13 Юни 2021

Инвестициите в екологични решения в производството на бира е един от водещите приоритети за...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

Сряда, 09 Юни 2021

Остават два дни за подаване на заявления за кампанията за Директни плащания за 2021...

Иновации, Обучение, Агросвят

Генералният директор на ФАО д-р QU Dongyu: иновациите са област, в която САЩ могат да играят ключова роля в подкрепата на ФАО

Генералният директор на ФАО д-р QU Dongyu: иновациите са област, в която САЩ могат да играят ключова роля в подкрепата на ФАО

Неделя, 30 Май 2021

 Генералният директор на ФАО Dongyu и Томас Дж. Вилсак, секретар на Министерството на земеделието...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.