Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet

Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet. В началото тази култура, слабо позната от фермерите в Шер, Ниевр и Йон, в посочените области се е развила за сметка на рапицата. През последните две години последната се сблъсква с проблеми при покълването поради сухи условия и трудности при борбата с вредителите.Следователно трябваше да се намери подходяща култура. Ключовият критерий беше прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, за по-добра борба с плевелите при житните култури, като същевременно се ограничава господството на царевицата и слънчогледа. В този контекст като култура за ротация соргото е предпочетено пред зимния лен.

За фермерите предимствата на соргото са многобройни – освен факта, че позволява прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, то е лятна култура с по-ниска потребност от вода (въпреки че също може да страда при силна липса на вода), слабо чувствителна към вредители и неизискваща никаква специална инвестиция. „Ниската инвестиция на оперативни разходи го прави евтина култура. Никаква допълнителна инвестиция не е необходима за сеитбата и прибирането на реколтата“, уточняват от Soufflet. Придружаването на земеделските производители, които тепърва се запознават със соргото, все пак е от съществено значение, тъй като трябва да им се помогне да контролират датите на сеитба „Те са склонни да сеят твърде рано“ и да овладеят добре борбата с плевелите през лятото. Soufflet разработва инструменти и услуги за популяризиране на добрите практики (флаш, експерименти, полеви съвети и т.н.)

 Що се отнася до логистиката, тъй като соргото се прибира през есента, едновременно с други култури Soufflet е избрал да посвети определени места на сушенето, за да оптимизира инсталациите и да не използва места за смесена употреба за слънчоглед или царевица. Критериите за събиране са влажност, СТ (специфично тегло), примеси, натрошени зърна.

По-голямата част от соргото, произведено в Soufflet, в момента се използва за храна за животни. Храната за птици, което представлява нишов пазар с отделни спецификации, се развива добре. В бъдеще Soufflet се надява, че с помощта на генетиката ще се появят още по-ранни хибриди с още по-висока производителност, за да се завладеят нови пазари (бяло сорго).

Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet. В началото тази култура, слабо позната от фермерите в Шер, Ниевр и Йон, в посочените области сее развила за сметка на рапицата. През последните две години последната се сблъсква с проблеми при покълването поради сухи условия и трудности при борбата с вредителите.Следователно трябваше да се намери подходяща култура. Ключовият критерий беше прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, за по-добра борба с плевелите при житните култури, като същевременно се ограничава господството на царевицата и слънчогледа. В този контекст като култура за ротация соргото е предпочетено пред зимния лен.

Соргото е евтина култура За фермерите предимствата на соргото са многобройни – освен факта, че позволява прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, то е лятна култура с по-ниска потребност от вода (въпреки че също може да страда при силна липса на вода), слабо чувствителна към вредители и неизискваща никаква специална инвестиция. „Ниската инвестиция на оперативни разходи го прави евтина култура. Никаква допълнителна инвестиция не е необходима за сеитбата и прибирането на реколтата“, уточняват от Soufflet. Придружаването на земеделските производители, които тепърва се запознават със соргото, все пак е от съществено значение, тъй като трябва да им се помогне да контролират датите на сеитба „Те са склонни да сеят твърде рано“ и да овладеят добре борбата с плевелите през лятото. Soufflet разработва инструменти и услуги за популяризиране на добрите практики (флаш, експерименти, полеви съвети и т.н.)

Що се отнася до логистиката, тъй като соргото се прибира през есента, едновременно с други култури Soufflet е избрал да посвети определени места на сушенето, за да оптимизира инсталациите и да не използва места за смесена употреба за слънчоглед или царевица. Критериите за събиране са влажност, СТ (специфично тегло), примеси, натрошени зърна.

По-голямата част от соргото, произведено в Soufflet, в момента се използва за храна за животни. Храната за птици, което представлява нишов пазар с отделни спецификации, се развива добре. В бъдеще Soufflet се надява, че с помощта на генетиката ще се появят още по-ранни хибриди с още по-висока производителност, за да се завладеят нови пазари (бяло сорго).

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

С Т А Н О В И Щ Е: До г-жа Десислава Танева Министър на земеделието, храните и горите

С Т А Н О В И Щ Е: До г-жа Десислава Танева Министър на земеделието, храните и горите

Понеделник, 10 Август 2020

  От Светлана Боянова – Председател на Управителния съвет на Сдружение с нестопанска цел...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Свиневъдният бранш ще получи 15 млн. лв. държавна помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине за 2020 г.

Свиневъдният бранш ще получи 15 млн. лв. държавна помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине за 2020 г.

Четвъртък, 30 Юли 2020

 Свиневъдният бранш ще получи 15 млн. лв. по държавна помощ „Помощ за реализиране на...

Компании, Събития, Анализи

Анализ на почвено-климатичните условие за отглеждане на слънчоглед у нас изработи Институтът по аграрна икономика

Анализ на почвено-климатичните условие за отглеждане на слънчоглед у нас изработи Институтът по аграрна икономика

Понеделник, 10 Август 2020

Институтът по аграрна икономика  към Селскостопанска академия показва потенциала на географско-информационните системи (ГИС, изработването...

Реколта, Пазари, Цени

 Coca-Cola Co отчете спад с 28% на тримесечните си приходи

Coca-Cola Co отчете спад с 28% на тримесечните си приходи

Понеделник, 10 Август 2020

Coca-Cola Co отчете спад с 28% на тримесечните си приходи, тъй като продажбите на...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

От 19 август започва прием по подмерки COVID 1 и COVID 2

От 19 август започва прием по подмерки COVID 1 и COVID 2

Понеделник, 10 Август 2020

ДФ „Земеделие“ отваря от 19 август до 21 септември 2020 г. прием на заявления...

Иновации, Обучение, Агросвят

Фондът за иновации на ЕК ще финансира мащабни проекти в сферата на нисковъглеродните технологии

Фондът за иновации на ЕК ще финансира мащабни проекти в сферата на нисковъглеродните технологии

Неделя, 09 Август 2020

Фондът за иновации на Европейската комисия обяви началото на първи етап за набиране на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.