Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet

Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet. В началото тази култура, слабо позната от фермерите в Шер, Ниевр и Йон, в посочените области се е развила за сметка на рапицата. През последните две години последната се сблъсква с проблеми при покълването поради сухи условия и трудности при борбата с вредителите.Следователно трябваше да се намери подходяща култура. Ключовият критерий беше прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, за по-добра борба с плевелите при житните култури, като същевременно се ограничава господството на царевицата и слънчогледа. В този контекст като култура за ротация соргото е предпочетено пред зимния лен.

За фермерите предимствата на соргото са многобройни – освен факта, че позволява прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, то е лятна култура с по-ниска потребност от вода (въпреки че също може да страда при силна липса на вода), слабо чувствителна към вредители и неизискваща никаква специална инвестиция. „Ниската инвестиция на оперативни разходи го прави евтина култура. Никаква допълнителна инвестиция не е необходима за сеитбата и прибирането на реколтата“, уточняват от Soufflet. Придружаването на земеделските производители, които тепърва се запознават със соргото, все пак е от съществено значение, тъй като трябва да им се помогне да контролират датите на сеитба „Те са склонни да сеят твърде рано“ и да овладеят добре борбата с плевелите през лятото. Soufflet разработва инструменти и услуги за популяризиране на добрите практики (флаш, експерименти, полеви съвети и т.н.)

 Що се отнася до логистиката, тъй като соргото се прибира през есента, едновременно с други култури Soufflet е избрал да посвети определени места на сушенето, за да оптимизира инсталациите и да не използва места за смесена употреба за слънчоглед или царевица. Критериите за събиране са влажност, СТ (специфично тегло), примеси, натрошени зърна.

По-голямата част от соргото, произведено в Soufflet, в момента се използва за храна за животни. Храната за птици, което представлява нишов пазар с отделни спецификации, се развива добре. В бъдеще Soufflet се надява, че с помощта на генетиката ще се появят още по-ранни хибриди с още по-висока производителност, за да се завладеят нови пазари (бяло сорго).

Соргото се характеризира с голям напредък в областите на дейност на Soufflet. В началото тази култура, слабо позната от фермерите в Шер, Ниевр и Йон, в посочените области сее развила за сметка на рапицата. През последните две години последната се сблъсква с проблеми при покълването поради сухи условия и трудности при борбата с вредителите.Следователно трябваше да се намери подходяща култура. Ключовият критерий беше прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, за по-добра борба с плевелите при житните култури, като същевременно се ограничава господството на царевицата и слънчогледа. В този контекст като култура за ротация соргото е предпочетено пред зимния лен.

Соргото е евтина култура За фермерите предимствата на соргото са многобройни – освен факта, че позволява прекъсване на цикъла на развитие на плевелите, то е лятна култура с по-ниска потребност от вода (въпреки че също може да страда при силна липса на вода), слабо чувствителна към вредители и неизискваща никаква специална инвестиция. „Ниската инвестиция на оперативни разходи го прави евтина култура. Никаква допълнителна инвестиция не е необходима за сеитбата и прибирането на реколтата“, уточняват от Soufflet. Придружаването на земеделските производители, които тепърва се запознават със соргото, все пак е от съществено значение, тъй като трябва да им се помогне да контролират датите на сеитба „Те са склонни да сеят твърде рано“ и да овладеят добре борбата с плевелите през лятото. Soufflet разработва инструменти и услуги за популяризиране на добрите практики (флаш, експерименти, полеви съвети и т.н.)

Що се отнася до логистиката, тъй като соргото се прибира през есента, едновременно с други култури Soufflet е избрал да посвети определени места на сушенето, за да оптимизира инсталациите и да не използва места за смесена употреба за слънчоглед или царевица. Критериите за събиране са влажност, СТ (специфично тегло), примеси, натрошени зърна.

По-голямата част от соргото, произведено в Soufflet, в момента се използва за храна за животни. Храната за птици, което представлява нишов пазар с отделни спецификации, се развива добре. В бъдеще Soufflet се надява, че с помощта на генетиката ще се появят още по-ранни хибриди с още по-висока производителност, за да се завладеят нови пазари (бяло сорго).

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов с изявление за медиите

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов с изявление за медиите

Събота, 11 Юли 2020

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов с изявление за медиите в Министерския съвет. "За мен...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Нови технологии за стабилен доход в растениевъдството

Нови технологии за стабилен доход в растениевъдството

Петък, 03 Юли 2020

Доходността на растениевъдния сектор зависи пряко от количеството и качеството на реколтата. Всеки регион...

Реколта, Пазари, Цени

 България трябва да прибере 5 млн. тона пшеница

България трябва да прибере 5 млн. тона пшеница

Петък, 10 Юли 2020

 Категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2020

Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2020

Четвъртък, 09 Юли 2020

 ДФ „Земеделие“ уведомява всички кандидати за подпомагане по схемите и мерките на директните плащания,...

Иновации, Обучение, Агросвят

Иновативен проект за качеството на въздуха в София ще получи финансиране от ЕС

Иновативен проект за качеството на въздуха в София ще получи финансиране от ЕС

Сряда, 08 Юли 2020

Европейската комисия и Френският регионален съвет на О дьо Франс,като управляващ орган на „Иновативни...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.