Нови технологии за стабилен доход в растениевъдството

Доходността на растениевъдния сектор зависи пряко от количеството и качеството на реколтата. Всеки регион има своите предимства, но и слабости, които понижават точното планиране на готовата продукция. Ситуацията се влошава допълнително от глобалните климатични промени. Все по-често ставаме свидетели на проливни дъждове, продължителни суши и т.н. Изход от ситуацията има –затова поглеждаме с надежда към агроиновациите.За  да  получават  фермерите  добра  реколта  и  да  се  радват  на  балансирано  производство  през годините, те имат нужда от съвременни технологии и методика на работа.

Ето кои са шестте основни направления, в чиято посока може да се върви.1. Локално прогнозиране на времето Полетата може да се намират на десетки километри едно от друго, а всяка дейност на свой ред изисква определени климатични условия. Да се използват данните от националните метеорологични служби е съвсем недостатъчно. Поради това находчиви компании, като IBM и The Weather Company, разработват услуги за прогнозиране на рисковете за отглежданите култури.

  1. Рекултивация на земяЗа да се понижи негативното въздействие на климатичните условия върху реколтата, може да се използват автономни напоителни системи. Системата на израелската компания Galcon позволява на земеделските стопанства да управляват широка мрежа  от тръбопроводи  и  клапани, контролирайки разхода на вода, периодичността на напояване и т.н. Ако тя бъде използвана едновременно с почвени датчици за измерване на влажността и програма за проследяване на съдържанието на вода в почвата, точността на планиране на поливането ще нарасне. Същевременно разходите за вода ще намалеят с десетки проценти.
  2. Използване на нови сортовеВ световен план  всяка  година  се  появяват  нови  вредители  или  заболявания.  Старите  сортове земеделски  култури  стават  неустойчиви  на  тях  и  това  води  до  загуба  на  до  50%  от  реколтата. Използването на нови сортове е начин за справяне с проблема.
  3. Прецизно земеделиеНивите често са нееднородни като височина, наклон, наситеност на хранителни вещества, наличие на грунтови води и други фактори, които влияят на формирането на реколтата. Използването на спътникови снимки и данни  от  безпилотни  летателни  апарати  във  видимия  и  инфрачервения  спектър  дава възможност за създаването на точни карти на границите на земеделските земи, определянето на техния релеф, анализ на развитието на посевите и биомасата, ефективността на използваните продукти за растителна защита, торове и др.
  4. Привличане на квалифицирани кадри Внедряването на технологии за прецизно земеделие спомага за събирането на повече данни за земеделските земи и плодородието на почвите, повишаване на добива и производството на екологично безопасна продукция. Те обаче изискват квалифицирани работници, които разполагат със знания за ресурсо-и енергоспестяващите технологии.6. Агрозастраховане Рисковете в земеделския сектор не са малко. В последно време канадската аграрна застрахователна компания Palliser Insurance използва данни от снимки от дронове, за да оценява нивото на щетите по нивите.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира ново самолетно заснемане на част от територията на страната за обновяване на цифровата ортофотокарта

Стартира ново самолетно заснемане на част от територията на страната за обновяване на цифровата ортофотокарта

Петък, 11 Юни 2021

Министерство на земеделието, храните и горите ще стартира предвиденото за  2021 г. самолетно заснемане...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Петък, 11 Юни 2021

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра...

Компании, Събития, Анализи

УС на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор Васил Грудев

УС на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор Васил Грудев

Четвъртък, 10 Юни 2021

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор на Разплащателната агенция Васил Грудев....

Реколта, Пазари, Цени

Съюзът на пивоварите с кръгова икономика в бранша

Съюзът на пивоварите с кръгова икономика в бранша

Неделя, 13 Юни 2021

Инвестициите в екологични решения в производството на бира е един от водещите приоритети за...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

Сряда, 09 Юни 2021

Остават два дни за подаване на заявления за кампанията за Директни плащания за 2021...

Иновации, Обучение, Агросвят

Генералният директор на ФАО д-р QU Dongyu: иновациите са област, в която САЩ могат да играят ключова роля в подкрепата на ФАО

Генералният директор на ФАО д-р QU Dongyu: иновациите са област, в която САЩ могат да играят ключова роля в подкрепата на ФАО

Неделя, 30 Май 2021

 Генералният директор на ФАО Dongyu и Томас Дж. Вилсак, секретар на Министерството на земеделието...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.