Евродепутатите представят нови мерки за спиране на изпирането на пари

 

  • Хармонизирани политики срещу изпирането на пари в целия ЕС
  • Висококачествени регистри на действителните собственици
  • По-силен надзор от страна на ЕС и споделяне на информация между държавите членки

Взаимносвързани регистри на действителните собственици, превантивна политика за съставяне на черен списък и ефективни санкции са сред предложените инструменти от евродепутатите за спиране на изпирането на пари.

В резолюция приета в петък с 534 гласа „за“, 25 „против“ и 122 „въздържал се“, евродепутатите приветстваха Плана за действие на Комисията за ефективна борба срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма и подчертаха най-належащите промени, необходими за постигане на ефикасна рамка на ЕС.

Евродепутатите изразяват съжаление за неправилното и неравномерно прилагане на правилата за борба с изпирането на пари/борбата с тероризма в държавите членки и призовават за подход на нулева толерантност и започването на производства за установяване на нарушения срещу държавите членки, които изостават при транспонирането на правилата в националното законодателство. Съдебните и правоприлагащите органи в държавите членки трябва да си сътрудничат повече и да споделят информация помежду си, казват те.

Парламентът приветства факта, че предложението му за създаване на механизъм за координация и подкрепа за звената за финансово разузнаване (ЗФР) беше възприето от Комисията. То ще предостави на държавите членки достъп до съответната информация и подкрепа за работата по трансгранични случаи.

Евродепутатите искат Комисията да се справи с продължаващата липса на качествени данни, за да идентифицира действителните собственици като създаде взаимносвързани и висококачествени регистри в ЕС с високи стандарти за защита на данните. Те също така искат да разширят обхвата на надзорните субекти, за да включат нови и революционни пазарни сектори, като криптоактивите. Членовете на ЕП отново заявяват, че юрисдикциите, които не оказват съдействие и третите страни с висок риск трябва да бъдат незабавно включени в черен списък, като същевременно създадат ясни критерии и сътрудничество с тези държави предприемащи реформи.

Евродепутатите призовават да бъде приложено взаимното признаване на заповедите за обезпечаване и конфискация. Това би улеснило възстановяването на трансгранични престъпни активи от престъпна дейност и би дало възможност за бързо трансгранично сътрудничество. В допълнение, те искат Европейската централна банка да бъде упълномощена да отнема лицензите на всички банки, извършващи дейност в еврозоната, които нарушават задълженията в областта на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, независимо от оценката на националните органи за борба с изпирането на пари.

В резолюцията евродепутатите припомнят престъпления свързани с корупцията и прането на пари като Луанда Ликс, както и други скандали, като Cum Ex, Досиетата от Панама, Люкс Лийкс и Досиетата от рая, които многократно разклатиха доверието на гражданите в честните и прозрачни финансови и данъчни системи.

И накрая, те подчертават ценния принос на международната разследваща журналистика и лицата, подаващи сигнали за нередности за разкриването на евентуални престъпления. Те призовават властите да идентифицират лицата, подбудили убийството на Дафне Каруана Галиция, и да разследват тези, срещу които все още има висящи сериозни обвинения за изпиране на пари.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира ново самолетно заснемане на част от територията на страната за обновяване на цифровата ортофотокарта

Стартира ново самолетно заснемане на част от територията на страната за обновяване на цифровата ортофотокарта

Петък, 11 Юни 2021

Министерство на земеделието, храните и горите ще стартира предвиденото за  2021 г. самолетно заснемане...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Петък, 11 Юни 2021

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра...

Компании, Събития, Анализи

УС на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор Васил Грудев

УС на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор Васил Грудев

Четвъртък, 10 Юни 2021

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор на Разплащателната агенция Васил Грудев....

Реколта, Пазари, Цени

Съюзът на пивоварите с кръгова икономика в бранша

Съюзът на пивоварите с кръгова икономика в бранша

Неделя, 13 Юни 2021

Инвестициите в екологични решения в производството на бира е един от водещите приоритети за...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

Сряда, 09 Юни 2021

Остават два дни за подаване на заявления за кампанията за Директни плащания за 2021...

Иновации, Обучение, Агросвят

Генералният директор на ФАО д-р QU Dongyu: иновациите са област, в която САЩ могат да играят ключова роля в подкрепата на ФАО

Генералният директор на ФАО д-р QU Dongyu: иновациите са област, в която САЩ могат да играят ключова роля в подкрепата на ФАО

Неделя, 30 Май 2021

 Генералният директор на ФАО Dongyu и Томас Дж. Вилсак, секретар на Министерството на земеделието...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.