Digital Preview - растенията се превръщат в строителни материали. Избор на дизайн, мотивиран от желанието за контакт с природата

 Използването на растителни материали вместо цимент и синтетични материали се налага все повече.  Приказката за Трите прасенца се основава на лъжа: къща от слама,която съвсем не е крехка и издържа на земетресения. Това твърдение е от университетския професор Мирко Маралди от катедрата по селскостопански хранителни науки и технологии в Statale di Bologna, който изнесе лекция на тема „Изграждане с естествени материали“ по време на EDP, EIMA Digital Preview.

 Той представи изображения на сгради, построени по този начин и обитавани в продължение на няколко години в абсолютен комфорт. "Най-интересното преживяване е може би това в Къщата на Конвенто - обясни Маралди - построена в Еквадор след земетресението през 2006 г. и проектирана от двама италиански архитекти. Наскоро, след земетресението в Акила е  построено Еко село. Сламата е избрана именно защото тя може да поглъща вибрациите при земетресение без щети и в същото време да поддържа висока степен на изолация от околната среда ". След това беше построена сграда от слама, посветена на използването на сламата като строителен материал  от BioHabitat, фондация, създадена през 2016 г. за популяризиране на зелената култура и многофункционалната роля на фермите.

 Като част от EDP, фондацията организира няколко задълбочени срещи и работни срещи по тези въпроси. Друг продукт на растителна основа, считан за отличен строителен материал, е бамбукът, който Италия открива от няколко години, докато в много чужди страни това не е нещо ново. „Продуктът трябва да бъде подложен на някои обработки, които го правят устойчив на различни видове атаки, - обясни Маралди, - но представлява решение, което намалява въздействието върху околната среда и гарантира стабилността на конструкцията“.

Изборът на дизайн от Тулио Зеноне,  мотивиран от желанието за контакт с природата, е  „Изграждане с върба“. "Идеята беше да направя на дъщеря ми беседка, в която тя да може да играе с приятелките си, казва Зеноне. Реших да използвам суровината си, а именно растенията. Реших, че върбата е най-гъвкавата, защото осигурява отлична изолация: през лятото купол, изграден с върба, предлага до три градуса под външната температура, без да се използва климатик . Така куполите на Zanone пристигат на изложението за мебели в Милано и сега са създадени за много различни пространства - детски площадки и увеселителен парк, като Gardaland. Тази структура съществува от пет години.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Приета е Конвергентната програма на Република България за периода 2021-2023 година

Приета е Конвергентната програма на Република България за периода 2021-2023 година

Четвъртък, 13 Май 2021

Със свое решение правителството прие Конвергентната програма на Република България за периода 2021-2023 година....

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Министър Бозуков се срещна с протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора

Министър Бозуков се срещна с протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора

Сряда, 12 Май 2021

Служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков се срещна с...

Компании, Събития, Анализи

Panda Labs открива новатори в сферите на храните и отпадъците

Panda Labs открива новатори в сферите на храните и отпадъците

Сряда, 12 Май 2021

Седемте най-добри отбора от цялата страна ще премерят сили на финала на мастъркласовете, организирани...

Реколта, Пазари, Цени

1 536 кг месни храни  са насочени за унищожаване

1 536 кг месни храни са насочени за унищожаване

Четвъртък, 13 Май 2021

1 536 кг месни храни и 23 кг козунак, негодни за консумация са насочени...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

1124 заявления за закупуване на малки горски имоти са подадени в държавните горски предприятия

1124 заявления за закупуване на малки горски имоти са подадени в държавните горски предприятия

Понеделник, 10 Май 2021

1124 заявления от физически лица, собственици на малки имоти в горски територии, са подадени...

Иновации, Обучение, Агросвят

Panda Labs на WWF гледа към бъдещето на мобилността

Panda Labs на WWF гледа към бъдещето на мобилността

Сряда, 28 Април 2021

Програмата за младежки иновации на WWF полага началото на третия си семестър Времето лети и...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.