Уебинар на тема „Какво трябва да знаете, преди да започнете търговски обмен с Япония“

На 15 септември 2020г. информационното бюро на EU-Japan EPA ще проведе уебинар на тема „Какво трябва да знаете, преди да започнете търговски обмен с Япония“.

Уебинарът е насочен към компании в Европейския съюз (ЕС), които искат да се подготвят, от административна гледна точка, преди да започнат експорт към Япония.

 Уебинарът е насочен и към малки и средни предприятия (МСП), които дори да имат предишен опит с експортирането към държави, които са част от споразумението за свободна търговия (FTA). Семинарът ще предостави специфична информация за фирмите, които планират да търгуват с Япония, тъй като споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония (EU-Japan EPA) е много по-различно от останалите търговски споразумения, сключени от ЕС.

 Семинарът ще разясни с какво да се започне при проучването на бизнеса в Япония и ще наблегне върху главните разлики спрямо предишни споразумения. В допълнение, уебинарът ще анализира най-добрия и лесен начин за приложение на EU-Japan EPA и ще предостави достъп до полезна и достоверна информация.

 

Проектите за иновациите могат да допринесат за "зеления" преход

Oчаква се на 18 септември да бъде отворена покана за проекти по линия на Европейския иновационен съвет за 1 млрд. евро в десет области от енергетиката до гражданско участие.

 Целта е да се покаже как иновациите са в центъра на "Зелената сделка" и проектите за иновациите могат да допринесат за "зеления" преход. Процесът по кандидатстване ще стане при максимална прозрачност, заяви еврокомисар  Мария Габриел.
Тя участва в кръгла маса на тема "Политиката на ЕС за развитието на иновациите в програмен период 2021-2027 г. и мястото на България в този процес", организирана от Българската търговско-промишлена палата, Съвета по иновации и Enteprise Europe Network.
Габриел посочи, че Европа все още не успява резултатите от върховите си постижения в науката да трансформира в общоевропейска политика за иновациите, която да позволи те да се превърнат в продукти и услуги в полза на гражданите на Европа и икономиката й. Инвестициите в ЕС в рисков капитал са четири пъти по-ниски спрямо наши конкуренти, изтъкна Габриел. По думите й вече е належащо да се говори за общоевропейско иновационно пространство.
По отношение на Европейския иновационен съвет /ЕИС/, Габриел каза, че бюджетът на съвета, който е предвиден на този етап, е 10 млрд. евро. Съветът ще работи с две програми, които са изцяло насочени към стартъпи и малките и средните предприятия /МСП/. Тя напомни, че 70 на сто от бюджета на ЕИС е за МСП. Досега са подпомогнати над 5000 предприятия в Европа, като привлечените от тези дружества инвестиции са над 4,3 млрд. евро. Само за една година ЕИС ни дава заявка, че има нужда от бързо финансиране и от европейска подкрепа в рисковия етап, който частният инвеститор не иска да поеме, заяви Габриел.
Тя напомни, че в рамките на Съвета е създаден фонд за капиталови инвестиции от половин милион до 15 млн. евро. За първи път ЕК осъществява преки капиталови инвестиции в дружества, като делът на собствеността се очаква да е между 10 и 25 на сто в стартиращите предприятия, изтъкна еврокомисарят.
Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи по време на форума, че темата за дигитализацията не е чужда на палатата. Сред примерите той посочи проект, който е пред приключване и предвижда свързването на всички бази данни, които са под контрола на палатата или свързани с нея организации. Предвижда се през доброволния регистър на работодателската организация, който е и на английски език, да има достъп до информация за продуктите на фирмите, вписани в него, а техните изделия и услуги ще бъдат илюстрирани и със снимков материал. Така ние се стремим да внесем допълнителна сигурност на пазара, каза Цветан Симеонов.

Световен успех за български стартъп Организацията на Обединените Нации (ООН) се довери на стартираща компания от София

Българският стартъп TheVirtual.Show ще направи 75 годишна среща на ООН възможна, благодарение на софтуетната си платформа за виртуализация на събития.

За първи път в 75 годишната история на ООН най-важното събитие - Генералната Асамблея и съпътстващите ги срещи и дискусии на най-високо ниво ще се проведат виртуално.

“За по-малко от година ние създадохме платформа, която няма аналог в света и за нас е чест, че Организацията на Обединените Нации ни избра, за да предоставим решение за едно от най-важните и влиятелни глобални събития и виртуално пространство за дискусия за бъдещето на Планетата и човешкия вид” каза съ-основателя и идеолог на платформата, д-р Пламен Русев. Наред с множеството инициативи и инвестиции в технологични компании по света,  д-р Русев е инвеститор в технологични компании, основател и изпълнителен председател на Webit и посланик на добра воля по дигиталните въпроси на Р. България.

Международната медия Forbes вече определи платформата TheVirtual.Shown като една от най-иновативните платформи за виртуални събития в света.

“Комуникацията и бизнесът все повече ще избират виртуалната среда, защото е по-лесно - не изисква толкова много планиране, ресурси за командировки и отсъствие от офиса и дома; много по-щадящо природата - без замърсяване на околната среда в резултат на пътувания и съпътстващия CO2 от транспортните средства; стотици пъти по бързо и ефективно - защото позволява пълното бизнес снаряжение и максимално използване на дигиталните ресурси и ноу-хау на компанията.” споделя очакванията си за бъдещето д-р Русев.

Именно поради това той създава концепцията на бъдещия победител и логичен избор на ООН и кани друг изявен технологичен предприемач от България - основателя на най-бързо развиващата се технологична компания в ЦИЕ - Булпрос, Ивайло Славов да създадат новата компания заедно с третия съдружник в компанията - Андрей Пешев.

Днес (само няколко месеца по-късно) TheVirtual.Show е сред световните лидери в новия пазарен сегмент на виртуалните събития, които замениха форумите, изложенията и конфeрентния бизнес.

Пламен Русев обяснява светкавичния успех на TheVirtual.Show и с факта, че Webit е бил първия клиент и така светът научава много бързо за платформата. По този начин най-голямата световна общност от иноватори Webit се превръща в ракета носител за новия бизнес и хиляди събития и организации научават за уникалните възможности, които предоставя българския стартъп. “За пореден път изграждането на добро име, доверие и множество партньорства през годините се оказа най-печелившата ни инвестиция!” споделя д-р Русев.

Промяната в начина на правене на бизнес срещи и събития е факт. Наред с това се променят и спецификата на работното място, учебния процес и много други. Българската платформа има за цел да предостави решения за всички тези нови предизвикателства и има технологичния и ресурсен капацитет, за да го направи. 

 

 

 

 

 

Уебинар "Decision lessons from a pandemic"

Уебинар "Decision lessons from a pandemic"  ще проведе на 17 септември БТПП, Дирекция Международно сътрудничество и международни организации
С началото на новия бизнес сезон БТПП организира уебинар за ръководители на компании и предприемачи, които трябва да адаптират бизнеса и решенията си спрямо националната и глобална икономическа среда на фона на пандемия.

Лекторът д-р Емре Сойер ще представи ценни примери и  прозрения. Той ще насочи вниманието към правилните уроци,необходими  за подобряване на управленските решения в бизнеса. Ще бъдат представени практически похвати, които могат да бъдат използвани директно, за да се засили лидерството вътре в организациите.

 Д-р Емре Сойер има внушителен опит и проучвания в сферата на науката, свързана с поведението на хората. Той основава SOYER Decision Advisory, води срещи, обучения и проекти, подкрепящи стратегическото вземане на решения в бизнеса. Работи в сътрудничество с международни бизнес училища ( INSEAD, TUM, SDA Bocconi, St. Gallen, Cass London) и компании от различни сектори (Google, Amazon, Microsoft, ING, BBVA, EY, Pfizer, Turkish Airlines, TBWA). 

Емре Сойер управлява и няколко социални проекта, свързани с дългосрочното ефективно вземане на решения. Той е съавтор на книгата The Myth of Experience и пише за Harvard Business Review и MIT Sloan Management Review.

 

Кръгла маса на тема: „Политиката на ЕС за развитието на иновациите в Програмен период 2021-2027 г.

Темата на кръглата маса, в която специално участие ще вземе българският еврокомисар Мария Габриел, е: „Политиката на ЕС за развитието на иновациите в Програмен период 2021-2027 г. и мястото на Република България в този процес“. Сред поканените на събитието са представители на държавната администрация, бизнеса и индустрията, членове на Българската търговско-промишлената палата, членове на УС на БТПП, на Съвета по иновации, Съвета на браншовите организации, Клуба на смесените палати и представители на стартъп екосистемата у нас.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите получават SMS за доказване на обвързаната подкрепа

Животновъдите получават SMS за доказване на обвързаната подкрепа

Петък, 18 Септември 2020

Всички животновъди, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г....

Компании, Събития, Анализи

Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента

Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента

Събота, 19 Септември 2020

Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите...

Реколта, Пазари, Цени

Въвеждат по-строги мерки за етикетирането и предлагането на храни с имитиращи продукти

Въвеждат по-строги мерки за етикетирането и предлагането на храни с имитиращи продукти

Петък, 18 Септември 2020

 Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

На 21 септември приключва приемът на заявления по мерките COVID 1 и COVID2

На 21 септември приключва приемът на заявления по мерките COVID 1 и COVID2

Събота, 19 Септември 2020

До 21 септември ДФ „Земеделие“ приема документи по извънредните мерки COVID 1 и COVID2....

Иновации, Обучение, Агросвят

Уебинар на тема „Какво трябва да знаете, преди да започнете търговски обмен с Япония“

Уебинар на тема „Какво трябва да знаете, преди да започнете търговски обмен с Япония“

Неделя, 13 Септември 2020

На 15 септември 2020г. информационното бюро на EU-Japan EPA ще проведе уебинар на тема...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.