Съюзът на пивоварите с кръгова икономика в бранша

Инвестициите в екологични решения в производството на бира е един от водещите приоритети за пивоварната индустрия в цял свят. На фона на глобалното затопляне и климатичните промени все по-високата информираност за устойчивото развитие се превърна в една от най-важните за бранша теми. Това е причината пивоварните компании да възприемат цялостен подход към отговорното производство, въвеждайки програми за кръгова икономика, които обикновено обхващат цялата верига на доставките, както и социално-икономическото въздействие на техния бизнес.

Иновациите и модернизирането на производството благоприятства намаляването на въглеродните емисии, редуциране на използваните в производството ресурси. Разделното събиране на отпадъци може да доведе до понижаване на потреблението на енергия и суровини от 70 до 90%. У нас, всички генерирани отпадъци в предприятията се събират разделно и непрекъснато се търсят възможности за оползотворяване и рециклиране на всеки отделен отпадък. В тази връзка, по данни на Съюза на пивоварите, през миналата година от пуснатите на пазара опаковки от членовете на сдружението са рециклирани приблизително 7 900 тона стъклени бутилки, 1 700 тона PET бутилки и 300 тона хартия. Събрани за рециклиране са и над 2 000 тона отпаковки кенове.

Едни от най-важните екологични решения за устойчивост в пивоварния сектор са свързани с оптимизирането на разхода на вода. Тя е жизненоважна за целия цикъл и интегритет в бирената индустрия – от култивирането на суровините – до пенливата напитка в чашата на консуматорите. С  цел опазване на водните ресурси българските пивовари са постигнали намаление на водата близо три пъти за последните 10 години, като за  производството на един хектолитър пиво днес се използват средно между 3 и 4 хектолитра вода. В същото време, пречистването на водите в трите големи пивоварни компании се извършва чрез анаеробни биологични инсталации, с които се  постига 100% третиране и 90% пречистване на производствените води.

Отново благодарение на инвестициите за енергийна ефективност и оптимизиране на ресурсите с 30 % се намалява използването на електроенергия в производството, като според данни на СПБ при производството на един хектолитър пиво при някои от компаниите през 2020 г. се използват само 22 MJ ток. За последните 2 години, в зависимост от въведените зелени иновации, относителните въглеродни емисии на големите пивоварни компании също са намалени средно с 12 - 14%, а с рециклирането на стъклените бирени бутилки са спестени 2 500 тона СО2.

 

Десето юбилейно издание на Балканския международен винен фестивал

Десетото юбилейно издание на Балканския международен винен фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF) ще предложи на своите посетители близо 1000 вина от България, Гърция, Северна Македония, Словения, Турция, Албания, Румъния и Сърбия. Мащабното събитие ще се проведе под открито небе в специално създаденото “Винено градче” пред НДК от 17 до 19 юни. Най-голямо внимание се очаква да получи Златната шатра с наградените вина от проведения по-рано през юни в Скопие 10-и Балкански международен винен конкурс.

И тази година фестивалът ще проведе кулминацията на конкурсната част – церемонията по награждаване „Балкански винени оскари 2021“ на откритата сцена във Виненото градче. Водещи ще бъдат директорът на BIWCF Галина Нифору и сръбският съдия Игор Лукович. Гостите на място ще бъдат първите, които ще научат кои са носителите на Трофеите в различните категории, на голямата награда – Гранд Трофея, както и на отличието “Най-добра изба на Балканите”.

За музикалния фон в първия ден на Фестивала (17 юни, четвъртък) ще се погрижи саксофонистът Майк Сакс, а посетителите ще могат да опитат деликатеси от различни национални кухни. В останалите дни ще можете да чуете балканска етник музика в изпълнение на Brass Band Vivo Montana и оперна програма благодарение на Фондация Евро Атлантик Арт, чиято мисия е подпомагането на деца и младежи в неравностойно положение, както и на такива със специални образователни потребности, които са с изявен талант в сферата на изкуствата.

“Организирането на Балканския международен винен фестивал винаги е истинско предизвикателство, което трае с месеци. Десетото му издание обаче ще бъде истински празник! Щастлива съм, че BIWCF е вече запазена марка на качественото вино и балканската култура. Очаквам с нетърпение да разбера кои ще са наградените вина в конкурса в Скопие, които ще намерят място в Златната шатра във виненото градче!”, споделя Галина Нифору, директор на BIWCF.

 

Агоп Каспарян е новият управител на „Система за агропазарна информация” ЕООД

Агоп Каспарян е назначен за управител на „Система за агропазарна информация” ЕООД, до провеждането на конкурс за длъжността. Това се случи, след като досегашният титуляр на дружеството Мирослава Наумова подаде молба за освобождаване с мотив– здравословни причини. Молбата й бе удовлетворена от министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков.

Агоп Каспарянe професионалист с дългогодишен експертен опит в сферата на икономиката, финансите, информационните технологии и маркетинга. Притежава магистърска степен по „Макроикономика“ от Университета за национално и световно стопанство.

 

 

 

Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло

 Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло за козметичната и фармацевтичната си индустрия. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и извънредния и пълномощен посланик на Аржентина Н. Пр. Алфредо Атанасоф.

 „Гордеем се с високото качество на розовото ни масло и търсим външни пазари за реализацията му. Ще се радвам, ако успеем съвместно да подпомогнем розопроизводителите и преработвателите в страната“, категоричен бе земеделският министър проф. д-р Христо Бозуков. По думите му и други страни са започнали производство на розово масло, но използват нашето като подобрител за качеството.

 От страна на Аржентина бе поискано сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника. „Страната ни развива технология за директна сеитба. 39% от съораженията в България са аржентинско производство“, каза Н. Пр. Алфредо Атанасоф.  Той обясни, че на тазгодишното изложение „БАТА АГРО“ в Стара Загора  са били представени шест аржентински щанда. Според него се наблюдава добро присъствие на вносителите на селскостопански машини на нашия пазар. „Вярвам, че по този начин България  може да повиши значително нивата на продукцията си“, допълни аржентинският посланик.

 По време на срещата, заместник-министър Георги Събев подчерта интереса на Селскостопанска академия и научните институти в нейната структура за установяване на контакт с Националния институт за селскостопански технологии (INTA) в Аржентина за осъществяване на сътрудничество и съвместна работа.  „Климатичните условия на двете страни са сходни, така че можем обменим  опит и добри практики“, допълни той.

 В рамките на разговора бе обсъдена и темата за обмен на опит между български и аржентински специалисти в областта на противоградовата защита. Аржентина има дългогодишен в използването на самолети и генератори за борба с градушките, а към момента двама аржентински специалиста участват в пилотния проект за самолетен способ и обучават български пилоти.

Мариела Йорданова: Да се намали употребата на торове, препарати и семена е възможна мисия

От Сортови семена – Разград представиха своите виждания за “по-зелено” земеделие в контекста на Зелената сделка и новата Обща селскостопанска политика за намалена употреба на торове и пестициди

“Ние фермерите искаме достъп до иновации, партньорство със земеделската наука, формули и препоръки как да работим така, че да замърсяваме минимално околната среда, като това не нарушава нашата рентабилност в зърнопроизводството”. Това заяви Мариела Йорданова, зърнопроизводител и  изпълнителен директор на “Сортови семена” - Разград в Деня на пшеницата 2021, който се проведе в опитните полета на компанията в Кубрат. Събитието събра над 150 земеделци и премина под мотото: “Да правим отговорно земеделие!”.

Освен че представиха над 50 сорта българска и чуждестранна селекция, включително и сръбска - пшеница, ечемик и тритикале, организаторите на събитието представиха своите виждания за “по-зелено” земеделие в контекста на Зелената сделка и новата Обща селскостопанска политика за намалена употреба на торове и пестициди.
“Високите изисквания на Зелената сделка не могат да се постигнат с безпринципна забрана на активни вещества, препарати и технологии без да има заместващи такива”, категорична е Мариела Йорданова. Една от възможностите, според нея е прилагане в производството на променливи норми на сеитба, торене и препарати за растителна защита.

“Торовете ще внасяме променливо след картиране и анализ на почвите в полетата. Така няма да предозираме, повтаряме и няма да вредим на здравето на почвата и водите. ПРЗ ще внасяме след обследвания и анализи поле по поле, сорт по сорт, когато е необходимо. Няма да налагаме матрици и да се поддаваме на PR-a на растителнозащитните компании. За целта обаче трябва да получим възможност за инвестиции в модерна техника”, посочи Йорданова.

По отношение на семената от екипа на “Сортови семена” препоръчват на фермерите сеитбени норми в зависимост от репродуктивната способност на сорта, датите на сеитба, потенциала на сорта, технологията на отглеждане:
“Мина времето, когато казваме, че сеитбата на пшеница се прави с 25, 29 или 30 кг./дка. Брой кълняеми семена на кв.метър в зависимост от това какъв е сортът, каква е абсолютната му маса, каква е възможността за пролетно братене, дали се прави семепроизводство или зърнопроизводство, са факторите, с които трябва да се съобразяваме”, посочи тя.

Йорданова изрази надежда, че изискването за употреба на сертифицирани семена, заедно с диверсификацията на културите и сеитбооборота ще бъдат част от зелените изисквания за следващия период на Общата селскостопанска политика.

“Когато се спази целият процес на семепроизводство с всички стадии на заготовка, обеззаразяване, апробация, сертификация, семената се превръщат в бариера срещу болести, които се разпространяват със семето, срещу почвени патогени, бариера са и срещу плевели, които нанасят много икономически щети. С употребата на сертифицирани семена се намалява и употребата на препарати за растителна защита в последствие”, обясни Йорданова.

Думите ѝ подкрепи и Петко Василев, председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България:  “Аз съм много благодарен не само на Мариела, но и на други наши водещи семепроизводители, че прокламират важността да се използват сертифицирани семена. Важно е първо в контекста на т.нар. Зелена сделка, тъй като в нея е заложено намаленото използване на пестициди. В тази връзка чрез използването на сертифицирани семена се елиминират редица от предпоставките за проблеми в един посев и съответно нуждата от използване на големи количества пестициди”.

 Да се намали употребата на торове, препарати и семена е възможна мисия, смята Мариела Йорданова. “Твърде амбициозно” обаче е изискването на Зелената сделка за 50% намалено потребление на торове в земеделското производство до 2030 г., смята тя. 

 В Деня на пшеницата организаторите разиграха и томбола, в която петима късметлии спечелиха по 1 тон семена за есенната кампания, предоставени от Сортови семена.  

 В края на събитието се проведе и ритуал за наричане за здраве и богата жътвена кампания. 

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира ново самолетно заснемане на част от територията на страната за обновяване на цифровата ортофотокарта

Стартира ново самолетно заснемане на част от територията на страната за обновяване на цифровата ортофотокарта

Петък, 11 Юни 2021

Министерство на земеделието, храните и горите ще стартира предвиденото за  2021 г. самолетно заснемане...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Петък, 11 Юни 2021

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра...

Компании, Събития, Анализи

УС на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор Васил Грудев

УС на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор Васил Грудев

Четвъртък, 10 Юни 2021

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ освободи изпълнителния директор на Разплащателната агенция Васил Грудев....

Реколта, Пазари, Цени

Съюзът на пивоварите с кръгова икономика в бранша

Съюзът на пивоварите с кръгова икономика в бранша

Неделя, 13 Юни 2021

Инвестициите в екологични решения в производството на бира е един от водещите приоритети за...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

Сряда, 09 Юни 2021

Остават два дни за подаване на заявления за кампанията за Директни плащания за 2021...

Иновации, Обучение, Агросвят

Генералният директор на ФАО д-р QU Dongyu: иновациите са област, в която САЩ могат да играят ключова роля в подкрепата на ФАО

Генералният директор на ФАО д-р QU Dongyu: иновациите са област, в която САЩ могат да играят ключова роля в подкрепата на ФАО

Неделя, 30 Май 2021

 Генералният директор на ФАО Dongyu и Томас Дж. Вилсак, секретар на Министерството на земеделието...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.