Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Министър Гечев: Всеки кмет в България ще получава цялата информация за сечите по места

Министър Гечев: Всеки кмет в България ще получава цялата информация за сечите по места

Събота, 24 Септември 2022

Целта е пълна прозрачност и запазване на българската природа, заяви министърът на земеделието Явор...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти  по време на „Дни на българското месо“

Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти по време на „Дни на българското месо“

Събота, 24 Септември 2022

Инициативата „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България отново събра професионалисти...

Компании, Събития, Анализи

Назначени са двама нови изпълнителни директори на DLG

Петък, 09 Септември 2022

Д-р Лотар Хьовелман назначен за главен изпълнителен директор (CEO) на DLG и Freya von...

Реколта, Пазари, Цени

Министър Явор Гечев обсъди с производители на оранжерийна продукция мерките за подпомагане на сектора

Министър Явор Гечев обсъди с производители на оранжерийна продукция мерките за подпомагане на сектора

Петък, 09 Септември 2022

Министърът на земеделието Явор Гечев обсъди с производители на оранжерийна продукция в Куртово Конаре...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Земеделските производители подават до 16 септември документи по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева

Земеделските производители подават до 16 септември документи по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева

Петък, 02 Септември 2022

До 16 септември включително земеделските производители могат да подават документи по схемата „Помощ в...

Иновации, Обучение, Агросвят

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив

Понеделник, 19 Септември 2022

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив   Модерните специалности следват...


Конкурсът търси своите герои всеки месец

Наши партньори

Времето


Высококачественная декоративная штукатурка по разумной цене. Профикиев.

Месечна агрометеорологична прогноза за месец септември 2022г.

През първата половина от първото десетдневие на септември агрометеорологичните условия ще се задържат неустойчиви, с чести валежи, които ще поддържат добрo нивото на влагозапасите в горните почвени слоеве в по-голямата част от полските райони. Падналите повсеместни валежи през третото десетдневие на август, надвишили на много места в страната 30-40 l/m² (Лом - 44 l/m², Оряхово - 54 l/m², Кнежа- 53 l/m², Пловдив - 36 l/m², Кърджали - 72 l/m², Чирпан - 67 l/m², Ахтопол - 60 l/m²), повишиха почвените влагозапаси в 50см слой. Тези валежи бяха закъснели за част от пролетните култури, отглеждани при неполивни условия, които вследствие дефицита на почвена влага приключиха преждевременно вегетацията си.

През първото и повечето дни от второто десетдневие на септември развитието на късните земеделски култури, преодолели отрицателните последици от лятната суша, ще протича с ускорени темпове, при температури около и над климатичните норми. В началото на септември ще приключат развитието си и среднокъсните хибриди царевица. При късните хибриди ще се наблюдава фаза млечна зрелост, а в средата на месеца – восъчна зрелост.

В началото на второто десетдневие отново се прогнозират валежи и повишен риск за развитие на патогени причиняващи гниене по узрялата и зрееща плодова и гроздова реколта - сиво гниене по гроздето, късно кафяво гниене по плодовете на есенно-зимните сортове овошки.

През месеца периоди с относително сухо време и по-подходящи условия за провеждане на сезонните полски работи: прибиране на слънчогледа и по-ранните хибриди царевица, провеждане на дълбока оран и предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с есенници, сеитбата зимна рапица се очакват през втората половина от първото и през повечето дни от второто десетдневие. До края на второто десетдневие на септември са оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата.

През третото десетдневие на септември се прогнозира лабилизиране на времето, съществено понижение на температурите и обичайните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия. Очакваните валежи през този период ще осигурят влага за нормалното поникване на засетите в агротехнически срок посеви със зимна рапица. Във фаза поникване повреди по рапицата нанасят рапичната стъблена бълха (възрастни индивиди) и рапичната листна оса (лъжегъсеници), което изисква поникналите посеви да се обследват за наличие на тези вредители и при численост над прага на икономическа вредност (ПИВ за рапичната стъблена бълха - 2 бр. бръмбари на m²; ПИВ за рапичната оса 2-3 броя лъжегъсеници на m²) да се извърши своевременно третиране.

До края на септември слани в полските райони не се прогнозират, което ще осигури условия за формиране на допълнителна продукция от зеленчуковите култури от късното полско производство.

 

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.