Изявление на комисар Кириакиду по време на посещението й в България

По време на посещението си в България комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду отправи следното послание към българските граждани: „Много се радвам, че пристигнах в България за първото ми от много посещения, които ще направя в държавите членки на ЕС, за да обсъдим напредъка по отношение на кампаниите за ваксиниране срещу Covid-19. Посещението ми в България беше с приоритет, за да се запозная лично с напредъка на българската имунизационна кампания и да проверя как можем да окажем допълнителна подкрепа за по-добри резултати. Ваксинирането е най-силното ни средство за борба срещу COVID-19. То е най-ефективното ни оръжие срещу вируса и различните му варианти. Без достатъчно на брой поставени ваксини няма да можем да контролираме разпространението на вируса и да отворим нашите общества и икономики.

Основното ми послание към българските граждани е следното: _Ваксините срещу COVID-19, одобрени в ЕС, са безопасни и ефективни. Те предпазват от тежко протичане на заболяването, престой в болница и загуба на човешки живот. Ваксините работят. Ваксините предпазват. Ваксините намаляват броя на заразените.

Защитата на здравето и безопасността на гражданите на ЕС е наш приоритет. И най-добрият начин да го направим е като се доверим на науката и нашите медицински експерти. България има големи традиции в медицинската наука. И знам, че българските граждани се доверяват на водещите си медицински специалисти. Както казват българските лекари и медиците в целия ЕС и по света, ваксините са безопасни за нас. Пандемията продължава повече от година, всички сме уморени от тази ситуация. Летният сезон идва. Но лятото няма да бъде безопасно, ако не държим вируса под контрол.

Трябва да бъдем откровени и честни. Единственият начин българите и ЕС да се върнат към нормалността, да бъдат предотвратени нови пикове на пандемията и да не се стига до нови затваряния през есента, е като постигнем колективен имунитет чрез имунизация. Всеки един ваксиниран е важен. Всеки час и минута са от значение.

На други места в ЕС ваксинацията напредва с нарастваща скорост – над 55 % от пълнолетните европейци са получили първата си доза, а в България само малко над 15 % са частично защитени. България заслужава да поеме по пътя на възстановяването заедно с останалите държави членки на ЕС.

Но за тази цел най-малко 7 на всеки 10 души трябва да получат ваксина срещу коронавирус сега и по този начин – да помогнат за спиране разпространението на вируса. Така че, посланието ми към всички българи е просто – не се страхувайте, не отлагайте, информирайте се, ваксинирайте се, прегърнете живота!“

Проучване на Евробарометър: Широка подкрепа за ваксинирането срещу COVID-19 в ЕС, но колебание сред някои групи от населението

Проучване на Евробарометър: Широка подкрепа за ваксинирането срещу COVID-19 в ЕС, но колебание сред някои групи от населението

Последното експресно проучване на Евробарометър, проведено в края на май, показва, че три четвърти от населението на ЕС (75 %) считат ваксините срещу COVID-19 за единствения начин за прекратяване на пандемията.

Почти седем от всеки десет анкетирани европейци (69 %) вече са ваксинирани или желаят да бъдат ваксинирани възможно най-скоро, а 79 % възнамеряват да бъдат ваксинирани до края на годината.

Съществуват обаче значителни различия между държавите членки и в зависимост от възрастта на респондентите. Хората на възраст под 45 години се оказват сред по-колебливите.

Средно 70 % мислят, че ЕС играе ключова роля за осигуряването на достъп до ваксини срещу COVID-19 в своята държава.

 

Урсула фон дер Лайен се срещна с премиера Кириакос Мицотакис

Председателят на Европейската комисия е на посещение в Атина за официалното представяне на гръцкия план за възстановяване и устойчивост след пандемията.

 Урсула фон дер Лайен се срещна с премиера Кириакос Мицотакис.Посещението на председателя на Европейската комисия в Атина е знак, че е одобрен гръцкият план  по възстановяване и устойчивост.Гърция е сред първите пет страни, които представиха своите програми.

Финансови специалисти оцениха в медийни коментари, че гръцкият план напълно отговаря на поставените условия: допустимост на проектите, заделяне на 37% за зелен преход и 20% за цифровизация.

Целта на Гърция е да получи 7,8 милиарда евро до края на годината, което създава възможност за нови 200 хиляди работни места, като се очаква до края на месеца Атина да бъде финансирана с първите четири милиарда евро

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ ИНВЕСТИРА 14,7 МЛРД. ЕВРО ПО ЛИНИЯ НА ПРОГРАМАТА „ХОРИЗОНТ ЕВРОПА“ ЗА ПЕРИОДА 2021 – 2022 Г.

Европейската комисия прие основната работна програма  за „Хоризонт Европа“  за периода 2021—2022 г. Работата по описаните в нея цели и конкретни тематични области ще бъде финансирана с общо 14,7 млрд. евро. Тези инвестиции ще ускорят екологичния и цифровия преход, ще допринесат за устойчивото възстановяване от пандемията от коронавирус и ще повишат способността на ЕС да се справя с бъдещи кризи. Чрез стипендии, обучения и обмен те ще помогнат на европейските изследователи да изграждат по-добре свързани и по-ефективни европейски екосистеми за иновации и да създават научноизследователски инфраструктури на световно равнище. Те ще насърчават участието от цяла Европа и от целия свят, като заедно с това ще укрепват Европейското научноизследователско пространство.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: „Тъй като 40 % от бюджета на тази работна програма по „Хоризонт Европа“ са предназначени за повишаване на устойчивостта на Европа, благодарение на нея Европа ще стане по-екологична и по-добре подготвена за цифровата трансформация. Сега програмата „Хоризонт Европа“ е изцяло отворена за бизнеса. Бих искала да насърча изследователите и новаторите от целия Европейски съюз да кандидатстват и да намират решения за подобряване на нашето ежедневие.“

Първите покани за представяне на предложения ще бъдат обявени на 22 юни на създадения от Комисията портал за финансиране и обществени поръчки . Европейските дни на научните изследвания и иновациите , които ще се проведат на 23 и 24 юни, предлагат чудесна възможност програмата „Хоризонт Европа“ да бъде обсъдена сред създателите на политики, изследователите, иноваторите и гражданите. Информационните дни за „Хоризонт Европа“ [6], които са предназначени за потенциалните кандидати, ще се състоят от 28 юни до 9 юли.

Посещение на комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду

На 17 юни (четвъртък) европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду ще бъде на посещение в България.

Тя ще се срещне с президента на Република България Румен Радев и със служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Сред обсъжданите теми ще са стратегията на ЕС за ваксините и разгръщането на националната кампания за имунизиране срещу COVID-19 в България, както и бъдещите действия по предложенията в рамките на Европейския здравен съюз.

След разговорите комисар Кириакиду и министър Кацаров ще посетят заедно мобилен пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад „Александър Батенберг“ в София. После двамата ще отидат в УМБАЛ „Св. Анна“, където ще се срещнат с ваксинационните екипи и ще дадат кратък брифинг за медиите.

 

__

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Изявление на комисар Кириакиду по време на посещението й в България

Изявление на комисар Кириакиду по време на посещението й в България

Thursday, 17 June 2021

По време на посещението си в България комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Friday, 11 June 2021

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра...

Компании, Събития, Анализи

Заместник-министър Неделков ще открие деветия национален събор на овцевъдите

Заместник-министър Неделков ще открие деветия национален събор на овцевъдите

Thursday, 17 June 2021

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков ще открие Националния събор...

Реколта, Пазари, Цени

Предизвикателствата пред онлайн магазините

Предизвикателствата пред онлайн магазините

Wednesday, 16 June 2021

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

Wednesday, 09 June 2021

Остават два дни за подаване на заявления за кампанията за Директни плащания за 2021...

Иновации, Обучение, Агросвят

Мария Габриел: Иновациите, науката и образованието са движеща сила за устойчива екосистема на творческите и културни индустрии

Мария Габриел: Иновациите, науката и образованието са движеща сила за устойчива екосистема на творческите и културни индустрии

Thursday, 17 June 2021

Българският еврокомисар Мария Габриел е на двудневно работно посещение в Португалия, в рамките на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.