Евродепутатите одобряват призива на гражданите на ЕС за постепенно прекратяване на отглеждането на животни в клетки

 

  • Съществуват алтернативи на отглеждането на животни в клетки и те следва да бъдат насърчавани
  • Забраната трябва да се основава на оценка на въздействието и индивидуален подход за всеки отделен вид
  • Трябва да бъде въведен преходен период и подходяща подкрепа за фермерите и животновъдите
  • Трябва да бъде въведено задължение за пълно съответствие на законодателството за внос на животински продукти с правилата на ЕС за забрана на отглеждане на животни в клетки

Отглеждането на животни в клетки може да бъде преустановено в Европейския съюз до 2027 г., заявяват членовете на ЕП.

В отговор на Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, евродепутатите поискаха от Европейската комисия да представи законодателни предложения за забрана на използването на клетки в животновъдството в ЕС, евентуално до 2027 г., като бъде гарантиран подходящ преходен период и след извършването на солидна научна оценка на въздействието. Резолюцията беше приета с 558 гласа „за“, 37 гласа „против“ и 85 „въздържал се“.

Според членовете на ЕП съществуват алтернативи на отглеждането на животни в клетки и те се прилагат успешно в редица държави членки. Тези алтернативни системи следва да бъдат допълнително подобрени и насърчавани в държавите членки, но за да се гарантират еднакви условия на конкуренция за земеделските стопани в целия Европейски съюз, евродепутатите считат, че е необходимо въвеждането на общоевропейско законодателство в тази сфера.

Индивидуален подход за всеки отделен вид и подходящо финансиран преход

Постепенното прекратяване на използването на клетки в животновъдството трябва да се основава на индивидуален подход за всеки отделен вид, който да отчита характеристиките на различните животни и да гарантира, че са въведени системи за отглеждане, които отговарят на техните специфични нужди, заявяват евродепутатите. Преди извършването на законодателни промени трябва да бъде въведен достатъчно дълъг преходен период и подходяща подкрепа за земеделските стопани и животновъдите. Това може да включва услуги за консултации и обучение, стимули и финансови програми, като целта е да бъде избегната загубата на конкурентното предимство на фермерите, както и преместването на селскостопанската продукция на места, където стандартите за хуманно отношение към животните са по-ниски от тези в ЕС.

Членовете на ЕП призовават също така за по-всеобхватна политика в областта на хранително-вкусовата промишленост в подкрепа на прехода към по-устойчива продоволствена система, но също така и за предотвратяване на оттеглянето на малките и средните стопанства от животновъдството и за спиране на по-нататъшната концентрация на сектора в ръцете на няколко големи стопанства.

Еднакви стандарти за всички вносни продукти

Според Парламента една справедлива търговска политика, която гарантира еднакви условия на конкуренция, е предпоставка за по-високи европейски стандарти. Ето защо Европейската комисия и държавите членки следва да се съсредоточат в по-голяма степен върху въвеждането на ефективен контрол и митнически проверки, за да се гарантира, че вносните продукти при хранително-вкусовата промишленост отговарят на стандартите на ЕС за хуманно отношение към животните.

Членовете на ЕП настояват всички животински продукти, внасяни в ЕС, да бъдат произведени при пълно спазване на съответното европейско законодателство, включително използването на системи за отглеждане на животни без клетки. За тази цел съществуващите търговски споразумения трябва да бъдат преразгледани, за да се гарантира, че са спазени европейските стандарти за хуманно отношение към животните и качество на продуктите. Евродепутатите също така призовават Европейската комисия да насърчава хуманното отношение към животните в международен план.

Забрана на ненужното принудително хранене на патици и гъски

Евродепутатите също така призовават Комисията да излезе с предложение за забрана на жестокото и ненужно насилствено хранене на патици и гъски за производство на „foie gras“ (гъши или патешки черен дроб).

Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“ беше регистрирана в Европейската комисия на 5 септември 2018 г. Към момента на внасянето ѝ инициативата беше събрала подкрепа от почти 1,4 милиона поддръжници от целия ЕС, като изискваният праг за подписите беше достигнат в 18 държави членки. Членовете на ЕП обсъдиха гражданската инициатива заедно с нейните организатори, комисари и представители на други органи на ЕС по време на публично изслушване на 15 април.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Изявление на комисар Кириакиду по време на посещението й в България

Изявление на комисар Кириакиду по време на посещението й в България

Thursday, 17 June 2021

По време на посещението си в България комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Friday, 11 June 2021

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра...

Компании, Събития, Анализи

Заместник-министър Неделков ще открие деветия национален събор на овцевъдите

Заместник-министър Неделков ще открие деветия национален събор на овцевъдите

Thursday, 17 June 2021

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков ще открие Националния събор...

Реколта, Пазари, Цени

Предизвикателствата пред онлайн магазините

Предизвикателствата пред онлайн магазините

Wednesday, 16 June 2021

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

Wednesday, 09 June 2021

Остават два дни за подаване на заявления за кампанията за Директни плащания за 2021...

Иновации, Обучение, Агросвят

Мария Габриел: Иновациите, науката и образованието са движеща сила за устойчива екосистема на творческите и културни индустрии

Мария Габриел: Иновациите, науката и образованието са движеща сила за устойчива екосистема на творческите и културни индустрии

Thursday, 17 June 2021

Българският еврокомисар Мария Габриел е на двудневно работно посещение в Португалия, в рамките на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.