Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина с уникални качества, които достойно представят страната ни на международните пазари. Те са изключително атрактивни за взискателния вкус на потребителите“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев в свое изказване по време на Министерска среща на Международната организация по лозата и виното (OIV) в град Бреша, Италия. Срещата се провежда по повод 100-годишнината от създаването на организацията и в нея участват 31 държави от Европа, Азия, Южна Америка, Африка и Нова Зеландия.

Заместник-министър Йоцев, който ръководи българската делегация, припомни по време на официалната сесия, че България се намира на стратегическо място между Азия и Европа, където се пресичат стари и нови пътища на виното, като тук от поколения се предава опитът и традициите на лозари и винари. Той подчерта, че страната ни притежава богат генофонд, в който има стари местни сортове с уникален аромат и вкус и класически, висококачествени и устойчиви на болести и вредители сортове, които правят винената ни листа разнообразна и атрактивна. Заместник-министърът подчерта, че пред българските производители на грозде и винопроизводителите, както и пред европейските им колеги, стоят и много предизвикателства, свързани с въздействието на климатичните промени, навлизането на нови технологии, последиците от пандемията и войната, и промените в пазарите. Това налага подкрепа на тези сектори и устойчиви политики, насочени към пазарна реализация, каквито и Международната организация по лозата и виното насърчава

 

Заместник-министър Йоцев посочи, че предвид на този винен профил, страната ни поддържа през годините изключително активно сътрудничество с Международната организация по лозата и виното (OIV), с която Министерство на земеделието и храните подписа през 2020 г. Меморандум за разбирателство. Тук е мястото да подчертая и важността  от хармонизирането на международните стандарти и разпоредби, подкрепени от OIV, което ще допринесе и за укрепване на конкурентоспособността на България на световния пазар на вино.

Форумът се ръководи от президента на Международната организация по лозата и виното Луиджи Мойо, както и от Генералния директор на организацията д-р Джон Баркър. От българска страна участие вземат и инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното и Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарската камара, като неформален домакин на срещата е

министърът на земеделието, продоволствената сигурност и горите на Италианската република Франческо Лолобриджида.

В рамкити на официалната програма във втория ден от Министерската среща предвижда посещение на Павилиона на Министерство на земеделието на Италия на изложението VinItaly в град Верона.

Събитието се провежда в един от районите на Италия, който се отличава с богатите си традиции във винопроизводството, като на делегатите бяха демонстрирани и добри практики.

 

 

 

Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“

Селскостопанска техника, спад на пазара през първите три месеца на годината

Първото тримесечие на годината бележи сериозен спад в продажбите при всички видове земеделска техника. Тракторите и комбайните са поевтинели съответно с 25% и 56,7%, а тракторите с товарна платформа - с 18,4%. Отрицателен знак и при ремаркетата (- 6,1%) и телескопичните товарачи (- 37,2%). FederUnacoma: свиването на търсенето поради икономически и геополитически фактори е необходим многогодишен план за публични стимули, за да завършим цифровизацията на нашето селско стопанство.

 

Свиването на доходите на земеделските стопанства, затягането на паричната политика, геополитическата несигурност и инфлацията оказват влияние върху представянето на пазара на агромеханизъм през първото тримесечие на годината. Данните за регистрациите - събрани от FederUnacoma (италианската асоциация на производителите) на базата на регистрации, предоставени от Министерството на инфраструктурата и транспорта - показват значителен спад за всички основни категории селскостопански машини за месеците между януари и март. Спрямо същия период на миналата година спад имат както тракторите, които бележат -25%, спирайки се на 3812 продадени бройки (те са били 5083 през 2023 г.), така и комбайните, които отбелязват загуба от 56,7% (26 автомобила, регистрирани през 2024 г. спрямо 60 през 2023 г.). Що се отнася до другите видове машини, тракторите с товарна платформа регистрират спад от 18,4% до 129 броя (158 през 2023 г.), докато селскостопанските ремаркета успяват да ограничат задълженията до 6,1%, като през тримесечието са регистрирани общо 1800 превозни средства (1920 през 2023 г.). При телескопичните товарачи - категория машини, която отбеляза стабилен растеж през последните години - свиването беше по-съществено: в периода между януари и март броят на продадените единици спадна с 37,2%, спирайки на 236, т.е. със 140 по-малко от 376 през 2023 г.

 

ЕК предлага по-високи мита за внос на зърнени продукти от Русия и Беларус

Европейската комисия предложи да се увеличат митата върху вноса в ЕС на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти („зърнено-житни продукти“) от Русия и Беларус, включително пшеница, царевица и слънчогледово брашно. Макар тези мита да са достатъчно високи, за да се противодейства на този внос в ЕС на практика, те не биха засегнали износа за трети държави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Предлагаме налагането на мита върху този руски внос, за да се намали нарастващият риск за нашите пазари и нашите земеделски стопани. Те ще намалят капацитета на Русия да използва ЕС в полза на своята военна машина. Също така поддържаме ангажимента си за запазване на световната продоволствена сигурност, особено за развиващите се страни. Постигаме точния баланс между подкрепата за нашата икономика и селскостопанските общности. Същевременно поддържаме непоколебимата си подкрепа за Украйна.

Увеличените мита ще се прилагат и за Беларус с оглед на тесните политически и икономически връзки на страната с Русия. Освен това, като включи Беларус в новата мярка, ЕС ще попречи на Русия да използва Беларус, за да заобиколи новите мита и да насочи своите стоки към пазара на ЕС.

Транзитът на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус към трети държави не е засегнат от днешното предложение. Това показва, че Европейският съюз остава изцяло ангажиран с насърчаването на продоволствената сигурност в световен мащаб, особено що се отнася до развиващите се страни.

Парижки блясък за българските етерични масла и козметика

Българските аромати и козметика ще посрещнат експерти и търговци на INCOSMETICS
GLOBAL 2024 в столицата на парфюмерийната индустрия - ПАРИЖ
IN-COSMETICS GLOBAL не е просто изложение за козметика - това е водещото глобално
събитие за козметични продукти, етерични масла и суровини за средства за лична
хигиена. Форумът ще се проведе във Франция от 16-ти до 18-ти април 2024 г. в Paris Expo
Porte de Versailles и се подготвя да посрещне над 12 500 специализирани посетители от
цял свят, предлагайки несравними възможности за работа в мрежа, авангардни
продукти и сесии с лектори, които ще посочат бъдещето на индустрията и трендовете за
красота за следващото десетилетие.
Всяка година събитието събира елита на козметичната наука и индустрия, а за
настоящото издание участие са потвърдили повече от 900 водещи доставчици и
производители, сред които са забележителни играчи като BASF, Lubrizol, Ashland,
Symrise, Provital, Vytrus и KSM. Наред с утвърдените имена ще видим обещаващи нови
брандове и нишови доставчици, амбицирани за разширят своя обхват и дистрибуция -
Biocogent LLC, CPC Scientific, Exolab Italia, The Regulatory Company и др.
Парижки блясък за фирмите от България, членове на Българската национална
асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ (БНАЕМПК)
В световната столица на красотата, в града на светлините, в търговското сърце на Париж
ще има едно специално място с българска нотка. Щанд 1X109 в Paris Expo Porte de
Versailles ще привлече вниманието на световните дистрибутори и търговци към
фирмите-членове на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия
и козметика“ (БНАЕМПК), за да проучат силното влияние на страната ни върху пазара с
етерични масла, аромати, козметика. Продуктите си ще представят АПИС АГРО 98 ООД,
АЯЛИ ГРУП ЕООД, ДЕНИТА ООД, ЕТЕРИЧНИ МАСЛА И БИЛКИ ООД, КАТЕКО ООД.
Участието се организира с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и
Държавен фонд „Земеделие“.
На самостоятелни щандове са и фирмите „ГАЛЕН – Н“ ООД, в зала 1 щанд U49 и „ЕНЪО
БОНЧЕВ ПРОДАКШЪН“ ООД – в зала 1, щанд U40.
„Държейки короната на Родината на розата, България е синоним на първокласно
качество, иновация и елегантност. Голямото предизвикателство пред сектора е да има
равноправен достъп до най-големите доставчици на суровини, до производителите на
премиум козметика. Участието ни в IN-COSMETICS GLOBAL 2024 очакваме да затвърди
натрупания успех от дългогодишния труд на нашите членове, като посланици на
България от една страна и от друга – да покаже устойчивостта на българските
производители в динамиката на потребителските предпочитания“, каза Гергана
Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Етерични
масла, парфюмерия и козметика“.
Родните представители отсега планират участие в научните сесии и изключително
популярните технически семинари, които демонстрират задълбочено най-новите
технологии за лична грижа и техните спецификации. Това е истинска работилница за
иновациите в сектора, която е една от задължителните програми в календара на
индустрията. И няма как да е по друг начин - над 90 семинара ще се проведат през трите
дни на изложението в три зали.
Ще Ви очакваме на българското участие в Париж, изложбен център Порт дьо Версай,
на щандове 1X109, 1U40, 1 U49
За допълнителна информация: Гергана Андреева – тел.: 0879163026; e-mail:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Министър Вътев връчи награди за научни постижения в конкурса за иновации на Агра 2024

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев връчи награди за научна дейност и разработки в конкурса за иновации на Международното изложение Агра 2024. Събитието се провежда за 15-и път по инициатива на Международен панаир Пловдив и с подкрепата на Министерството на земеделието. В конкурса тази година участват 35 фирми и 15 научни института с иновативни продукти, научни разработки и технологии.

Министър Вътев връчи диплом за иновативен продукт за три предложения на Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян: краве сирене от порода Симентал в глинена стомна, краве сирене от порода Симентал в глинено гърне с капак и ароматизатор от деривати.

Институтът по тютюна и тютюневите изделия получи диплом за иновативен продукт за Нов сорт едролистен тютюн Виржиния 0842.

 Институтът по полски култури – Чирпан бе отличен за сортовете памук

“Снежина” и “Селена”.

За иновативен продукт бе отличен и Институт по царевицата – Кнежа за два хибрида на царевица: Кнежа 652 и Кнежа 653.

Диплом за иновативен продукт взе Институтът по животновъдни науки – Костинброд за Сурово-сушен колбас от птиче месо, тип "Барсак".

Добруджанският земеделски институт получи отличия за научните разработки слънчогледов хибрид “ДАЛЕНА CLP” и зимна обикновена пшеница сорт “Шибил”.

 

Институтът по зеленчукови култури "Марица" получи диплом за иновативен продукт за Наръчник от технологични инструкции.

Институтът по криобиологии и хранителни технологии взе диплом за иновативен продукт за Био диабетични бисквити “Калия”.

Два продукта на Института по консервиране и качество на храните – Пловдив също бяха отличени като иновативни: плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар и спред със слънчогледов протеин и екстракт от мащерка.

Диплом за иновативен продукт получи и Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” за Устройство за пасивно сортиране на плодове и зеленчуци.

 Институтът по фуражни култури – Плевен бе отличен за технология за отглеждане на техническо сорго (метла) и за още три разработки: технология за семепроизводство на многогодишни житни треви; технология за производство на фураж и семена от пролетен фуражен грах и технология за създаване и използване на ливади и пасища.

Министър Вътев пожела на всички наградени нови постижения, както и да има повече български семена по българските полета и повече български продукти на българската трапеза.

Председател на комисията по иновации на конкурса е с председател заместник-министъра на земеделието и храните Александър Йоцев и заместник-председатели: председателят на ССА проф. Виолета Божанова, ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков, главния директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Петък, 12 Април 2024

За втора поредна година Европейската комисия стартира второто издание на конкурса „Наградите за вдъхновение...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

Четвъртък, 04 Април 2024

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката   Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини...

Компании, Събития, Анализи

От конференция на АББ: Приемането на България в еврозоната ще повлияе положително на българската икономика

От конференция на АББ: Приемането на България в еврозоната ще повлияе положително на българската икономика

Сряда, 17 Април 2024

Присъединяването на България към еврозоната ще повлияе положително на българската икономика и ще бъде...

Реколта, Пазари, Цени

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Събота, 13 Април 2024

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.