Все по-ясно изразените климатични промени сериозно рефлектират върху земеделското производство

Топлото време благоприятства развитието на неприятелите в пшеницата. Повечето от земеделските производители  вече проведоха борбата с житните мухи. Въпреки по-късната сеитба за избягване на проблемите с неприятелите, времето е топло и в момента има нападение от житни мухи.

 Сега на дневен ред е третиране с инсектицид срещу тях.Много са стопаните, избрали да заложат житото за новата реколта на по-късен етап, в края на оптималните агротехнически срокове. Това е породено от горчивия урок от миналата  година -сухата есен  не  позволи на  пшеницата  да  поникне  и  семената  в почвата останаха дълго време без развитие.

Другата причина за избора на по-късна сеитба е фактът, че неприятелите навлизат в по-ранните посеви и нападат новопоникналите пшеници. При късните сеитби вече започва застудяване и това спира развитието на житните мухи.Според синоптиците ще продължава да е топло през ноември, затова трябва да се вземат мерки и да се опазят растенията.

 Все по-ясно изразените климатични промени сериозно рефлектират върху земеделското производство. Изминалата стопанска година беше  сложна.  Може  да  се  каже,  че  почти  през  цялата  година  нямаше  дъжд. Единствените валежи бяха през юли по време на жътвата, но те нямаха стопанско значение.И  при  пшеницата,  и  при  царевицата  и  слънчогледа  добивите  се  оказват  под очакванията  на  фермерите.

 За да отговорят на предизвикателствата на природата, земеделските производители търсят селекция, която да се справи със засушаването. Повечето от тях се ориентират към френски сортове пшеница, които обещават висока братимост и съответно високи добиви.Как ще се развие пшеницата обаче, отново зависи от капризите на природата –дали ще падне дългоочакваният дъжд и дали растенията ще успеят да се закалят преди навлизането на зимата

Bayer предлага на фермерите да плащат за семената според получените добиви

Компаниите,  произвеждащи  семена  и  средства  за  растителна  защита,  могат  да  се споразумеят с фермерите заплащането за този тип продукти да зависи от получените добиви, като постиженията в областта на цифровите технологии правят създаването на подобен модел на взаимоотношения напълно реален.

 Байер вече разработва такъв модел, давайки своите препоръки и гарантирайки крайния резултат. Ако реколтата е по-слаба, фермерите  получават  отстъпка  за  стойността  на  закупените  от  тях  семена,  но  ако надхвърли очакванията, компанията получава своя дял от прираста.

Върху добивите влияят генетичните характеристики на посадъчния материал, както и редица  фактори  като  съдържанието  на  почвата,  органичните  вещества,  наличието  на полезните  микроби,  влажността,  температурата,  хранителните  вещества  и  мерките  за растителна  защита.  Постиженията  в  областта  на  изчислителните  и  комуникационните технологии позволяват събирането и обработването на данни, подавани от датчици, които са  монтирани  върху  селскостопанските  машини.

 С  подходящите  програми  компютрите могат да анализират тези данни и да разработят дори индивидуални селскостопански планове.  Същевременно  събраната  информация  помага  за  оценяването  на производителността на различните сортове семена.Въз основа на данните за времето и почвите, от 2009 г. Climate Corp разработва модел, прогнозиращ ефективността на отделните хибриди царевица.

 През миналата година той е тестван  на  20  хил.  акра,  принадлежащи  на  американски  производител  на  царевица. Хибридите, препоръчани от използвалите модела консултанти, са дали с 6 бушела (152,4 килограма –бел. ред.) по-голям добив от акър, отколкото избраните от фермера. През тази година в експеримента са се включили 17 фермери, отглеждащи царевица върху общо 100 хил. акра в 3 щата от американския Среден Запад, като препоръчаните по модела хибриди са осигурили по 9 бушела (228,6 килограма) по-високи добиви от акър.

Kомпенсират американските фермери за щетите от американско-китайския търговски конфликт

Aмериканското министерство на селското стопанство съобщи, че ще започне втория кръг изплащания на помощи за американските фермери.

Плащанията са втората част от пакет, състоящ се от три транша, на обща стойност 16 милиарда долара, обявен през май, чиято цел е да компенсира фермерите за щетите от американско-китайския търговски конфликт.

Китай наложи мита на ключови американски селскостопански износни стоки, включително соя и свинско миналата година, след като администрацията на Тръмп наложи мита на китайските вносни стоки.

САЩ и Китай се опитват да договорят първия етап от търговското споразумение помежду си, за да се сложи край на напрежението, но не е ясно кога може това да се случи.

Откакто Тръмп започна търговската война с Китай през 2017 г., американските фермери и производители са изправени пред бурни краткосрочни и дългосрочни перспективи за бизнеса си, дори когато президентът твърди, че действията му са благодатни за САЩ с положително въздействие както за фермерите, така и за американските потребители.

 

Турция се утвърждава в топ 3 в света в областта на оранжерийното производство

Турция се утвърждава в топ 3 в света в областта на оранжерийното производство.  Само за 10 години площите с оранжерии са се удвоили и са около 77,2хил.ха.Средният размер на оранжериите е относително малък–4 дка.Само 2% от оранжериите са направени по-модерни и нови технологии,което да дава възможност за прилагане съвременни производствени практики.

Производството на домати в ЕС през 2019година се очаква да се повиши със 7% на годишна база  и да достигне– 17,7 млн.т. Повишение има и при производството за прясна консумация и за преработка.Само Италия и Испания осигуряват 11 млн.т от това производство. Организациите на производителите(ОП) и Асоциациите на организациите на производителите (АОП) в сектор“Плодове и зеленчуци” представляват 50% от всички ОП и АОП.Общият им брой в ЕС надхвърля 42 хил.

През 2018 година 3,4% от обработваемата земя в България е използвана за производство на зеленчуци.За сравнение през 2017г. този процент е 2,2%. Положителното изменение се дължи предимно на увеличението в размера на откритите площи–от  73,8 хил.ха на107,8 хил.ха.Очакванията са през настоящата година общите площи с домати,пипер и краставици да се задържат около 7,75 хил.ха.

Площта на полските домати през 2019 г.се очаква да остане около 3,8 хил.ха,при пипера е възможно леко увеличение до 3,1 хил.ха,а при краставиците се очаква задържане- 0,85 хил.ха. През 2018г.основен дял в оранжерийното производство в страната заемат доматите– близо 48%  Производството на оранжерийни домати постоянно се разширява.Производството на краставици също се възстановява до 59,8 хил.т ,след като през 2017 г.спадна до 39,2 хил.тона.

През 2018 г.за трета поредна година имаме положителен търговски баланс от търговията с преработени плодове  и зеленчуци. Стойностният размер на износа възлиза на 266 млн.лв, а вносът на 260 млн.лв.През 2017 година,положителното салдо е било по-високо, а намалението на производството през 2019 година в сравнение с предходната ще доведе до отрицателно търговско салдо през тази година.

През 2019г.се очаква преработката на домати да остане около 36 хил.т.заради по-слабото производство.В средносрочен план обаче преработката на домати се оценява да нарасне до около 50 хил.т.

Цените на едро на храните бележат ръст с 5,65% за две седмици

 Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 2,67 на сто, до 1.420 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. За две седмици ИТЦ се повиши с 5,65 на сто.

Цената на оранжерийните домати се повиши със 7.5 процента до 2,15 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици скочи със 7,0 на сто, до 2,14 лева за килограм. Картофите поскъпват със 2,9 на сто и се продават по 0,71 лева за килограм. 

Морковите поевтиняват с 0,7 на сто и се търгуват по 0,72 лева за килограм. Зелето поскъпва с 1,8 на сто и се продава по 0,58 лв./кг. Зелените чушки поскъпват с 5,9 на сто и се търгуват по 1,26 лв./кг. Червените чушки се продават средно по 1,60 лева.
Ябълките поскъпват с 5,5 на сто, до 1,16 лв./кг. Лимоните поскъпват с 4,9 процента и се продават по 2,29 лева за килограм. Гроздето поевтинява със 9,1 на сто, до 1,40 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 1,3 на сто и се търгува по 6,27 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 10,88 лв./кг. Олиото поскъпва с 3,1 на сто и се продава по 2,01 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,21 лева. 

Пилешкото замразено месо поскъпва с 0,8 на сто и се търгува по 4,01 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,27 лв./кг. Брашното, тип "500", поскъпва с 1,0 на сто, до 0,97 лева/кг. Цената на ориза се повишава с 2,6 на сто, до 1,95 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕС постигна споразумение за бюджета си за 2020 г.

ЕС постигна споразумение за бюджета си за 2020 г.

Вторник, 19 Ноември 2019

ЕС постигна споразумение за бюджета си за 2020 г.Представители на правителствата на 28-те страни...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

20 деца посетиха животновъдното стопанство на ЗППК “Напредък-Батак” , с. Батак

20 деца посетиха животновъдното стопанство на ЗППК “Напредък-Батак” , с. Батак

Понеделник, 11 Ноември 2019

 20 деца от XI и XII клас на Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко...

Компании, Събития, Анализи

Вицепремиерът Марияна Николова ще участва в международния бизнес форум „Индия-Европа 29“

Вицепремиерът Марияна Николова ще участва в международния бизнес форум „Индия-Европа 29“

Понеделник, 18 Ноември 2019

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова ще участва в Петото издание...

Реколта, Пазари, Цени

Все по-ясно изразените климатични промени сериозно рефлектират върху земеделското производство

Все по-ясно изразените климатични промени сериозно рефлектират върху земеделското производство

Вторник, 19 Ноември 2019

Топлото време благоприятства развитието на неприятелите в пшеницата. Повечето от земеделските производители  вече проведоха...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Над 400 млади фермери получиха 10 млн. лева по ПРСР 2014-2020

Над 400 млади фермери получиха 10 млн. лева по ПРСР 2014-2020

Понеделник, 18 Ноември 2019

ДФ „Земеделие“ - РА изплати близо 10 млн. лв. авансови плащания на 405 на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.