Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) намира търга на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh за скандален

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) намира търга на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh за скандален. Председателят на УС на БСК и председател на АОБР за 2022 г., по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпрати писмо до президента и министър-председателя, в което настоява Министерският съвет и кризисният щаб да преустановят хаоса и да започнат да вземат национално отговорни решения. Вижте по-долу пълния му текст:

изх. № 01-00-3/12.08.2022 г.                                                                   

ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ;

Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Относно: Скандален търг на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Продължават скандалните действия при осигуряването на природния газ.

„Булгаргаз“ обявява търг с начална цена от 380 лв./MWh! Индустрията, топлофикациите и домакинствата изнемогват посред лято при цени от порядъка на 300 лв., а „Булгаргаз“ купува за септември на 380 лева.

Такива цени не могат да се компенсират от по-евтиния азерски газ. Тези цени ще затрият българското производство, ще доведат до фалит топлофикациите и ще оставят българите на тъмно, студено и без работа на прага на зимата.

Ако вземахме заявените количества от „Газпром експорт“, при настоящите цени на холандския газов хъб TTF (206-207 EUR/MWh), цената им за септември би била от порядъка на 131 USD/MWh или под 250 лв./MWh. Вместо това, ние търсим газ неизвестно от къде на цени 1,5 пъти по-високи!

Подобни действия са безотговорни към националния интерес, обричат българските производства – от малката хлебопекарна до знакови предприятия. Поставят под въпрос топлото и светлото на българина и рискуват стабилността на цялата енергетика.

Политици и брокери се упражняват ежедневно в публичното пространство, че нямаме нужда от газ, че пазарът бил свободен и прочее. Газът е „футболът“ днес – всички разбират от него. До онзи ден ни обещаваха четири пъти по-евтин газ. И в август е два пъти по-скъп спрямо април. А зимата идва утре.

Докога ще се държим като най-богатата държава в ЕС?

Настояваме подобни скандални действия да бъдат прекратени, а Министерският съвет и кризисният щаб да преустановят хаоса и да започнат да вземат национално отговорни решения.

В противен случай, щетите, нанесени на икономиката и гражданите, ще са необратими.

Искаме достатъчни количества и поносими цени!

С УВАЖЕНИЕ,

ДОБРИ МИТРЕВ,
Председател на УС на БСК и председател на АОБР за 2022 г.,
по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

 

Moderna обяви, че ще открие завод за производство на mRNA ваксини в австралийския град Мелбърн - първият в южното полукълбо

Производителят на ваксини за Covid-19 Moderna обяви, че ще открие завод за производство на mRNA ваксини в австралийския град Мелбърн - първият в южното полукълбо. Проектът ще бъде базиран в един от най-големите австралийски университети - Монаш, и ще произвежда 100 милиона дози ваксини годишно срещу Covid-19, грип и други вирусни заболявания.

  Moderna е поискала спешно разрешение за втора бустерна доза за всички възрасти Компанията Moderna обяви, че е поискала от регулаторния орган по лекарствата в САЩ спешно разрешение за поставянето на втори бустер

  Ваксината Spikevax на Moderna е част от нов клас ваксини, разработени по време на пандемията Covid-19, като се използва авангардна технология, наречена месинджър РНК (mRNA). Тези ваксини могат да бъдат разработени бързо и използват молекула, която да научи организма да идентифицира и да се бори с патоген като Covid-19, за разлика от традиционните инжекции, които съдържат малка част от бактерия или вирус.

 

Работодателските организации проведоха среща с новия служебен министър на финансите

Работодателските организации проведоха среща с новия служебен министър на финансите - Росица Велкова-Желева, в рамките на която бяха представени най-важните приоритети на министерството, по които ще се работи в следващите два месеца Като задачи с първостепенно значение министърът на финансите посочи осигуряването на средства за провеждане на изборите, събираемост на приходите и гарантиране на ликвидност, за да се осигури изпълнението на бюджета за 2022 г.  Министерството ще подготви и базов бюджет за 2023, който да послужи на следващия редовен кабинет за по-бързото изработване на проектобюджета за следващата година.

Като голям напредък министърът определи и заявката за първо плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), която вече е във финален етап на подготовка.  От министерството очакват, че в началото на ноември 2022 г. ще постъпи и първото плащане по Плана, след като премине двумесечния срок за оценка.

Министър Велкова побърза да успокои бизнеса, че се предвижда от 15 август да започнат да се изплащат компенсациите за небитовите потребители на ел. енергия за месец юли. Компенсациите се очаква да продължат да бъдат изплащани до края на настоящата година.

Сред другите приоритети на Министерството на финансите са подготовката на второ искане за плащане по НПВУ, подготовка за членство в ОИСР и влизане в Еврозоната, като за целта министерството се ангажира да продължи с плана за въвеждане на еврото.

От своя страна работодателските организации запознаха министъра с основните проблеми пред компаниите и бизнеса в България. Единодушното мнение на представителите на бизнеса е, че предприятията се нуждаят от сигурност и предвидимост при доставките на газ, електричество и други енергийни продукти, които се използват от индустрията. По темата за запазване на данъчната система в България министерството и работодателите изразиха единодушие да не се променя нормативната уредба, освен в частта на транспониране на европейски директиви.

 

 

Цените на хранителните стоки са се повишили

Цените на хранителните стоки на едро в страната са се повишили тази седмица, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. На по-висока цена се е търгувало олиото. Краве сиренето вече трайно остава над нивата от 10 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се продава за над 15 лева за килограм.

 Поевтиняло е обаче, пилешкото месо, както и брашното тип "500". Поскъпнали са пък захарта, оризът и яйцата. Повишили са се и цените на повечето плодове на пазара - ябълките, лимоните, прасковите и кайсиите. Поскъпнали са оранжерийните краставици и картофите. Само за храна на човек са нужни 483,60 лв.

Темата за цената на природния газ и парното продължава да е гореща. Причината - рекордното поскъпване на синьото гориво може да доведе до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода.От Aсоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат двойно увеличение на тарифите за топлинна енергия от 1 януари.

 В същото време производители предупредиха, че цената на хляба пак тръгва нагоре - с 8 до 10 процента, заради газа. Нулевото ДДС не можело да компенсира шоковото поскъпване на синьото гориво. Повишената с рекордните 60 процента цена на природния газ ще доведе до сериозни сътресения в бизнеса.

 Хлебопроизводители са категорични, че поскъпването на газа неминуемо ще се отрази на цената на хляба. Прогнозите на брашна са, че и много фирми ще се откажат да работят, заради невъзможността да покрият разходите си.  Рекордно скъпият природен газ ще доведе до оттегляне на хлебопроизводители от пазара – смятат от бранша. А алтернативата за работа на ток не е по джоба на всеки производител. Очакванията, че до края на годината някои фирми ще затворят, са реални, смята Мариана Кукушева от Националната асоциация на хлебопроизводителите

Министър Гечев: Рибарите в Несебър вече имат място за продажба на техния улов

Рибарите в Несебър имат своето място за първична продажба на техния улов. Това отбеляза министърът на земеделието Явор Гечев по време на официалното откриване на изцяло модернизираното рибарско пристанище „Северна буна-Несебър”. Домакин на събитието бе кметът на общината Николай Димитров, а в него участва и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

„Когато гледаш това съоръжение как прави симбиозата между стария град, модерните решения и екологията, крайният ефект е наистина впечатляващ”, допълни аграрният министър. Той препоръча на общината в Несебър тази модернизация в рибарския сектор да бъде основата за надграждане през следващия финансов период на Програмата за морско дело и рибарство. Към риболовците земеделският министър се обърна с пожелание Св. Николай Чудотворец да ги пази, винаги да се връщат на пристанището безопасно и с пълни трюмове.

Министър Гечев коментира пред журналисти въпроса за осигуряването на дървата за огрев. Той увери, че се работи активно за гарантирането им на приоритетните групи. „Аз поставих този въпрос, преди да има проблем, защото искам да фиксирам вниманието“, уточни Явор Гечев и коментира още, че няма да си крием главата в пясъка, а ще се управлява при 100% честност от страна на Министерството на земеделието. Министърът разясни, че предстои следващата седмица да се проведе среща с преработвателите, а вече са водени  разговори с Министерството на труда и социалната политика, за да се идентифицират и приоритизират най-уязвимите групи. Той уточни, че нуждите от дървесина са се покачили заради високите цени на горивата. „С баланса, който се стремим да направим, се надяваме, че никой няма да остане на студено през зимата“, подчерта земеделският министър.

„Проведени са и срещи с Министерство на правосъдието, за да се проверят възможностите лица, лишени от свобода, да се включат в добиването на дървесина в държавните предприятия“, информира министърът. По думите му проблемът при дърводобива е, че това не е най-привлекателната професия, няма достатъчно механизация, както и достатъчно работна ръка. „Занимаваме се и с логистични въпроси. Досега дървата отиваха в големи складове по области, ние правим реорганизация към по-малки складове във всяка община, което е по-бързо и по-добре. Оптимизираме напълно системата с работещи решения“, посочи министър Явор Гечев.

Относно Програмата за развитие на селските райони земеделският министър обясни, че има известно забавяне, като слабото звено е договорирането и са натрупани голям брой проекти. „Имах среща с ръководството на ДФ „Земеделие“ и скоро ще имаме цялостен план и преструктуриране“, съобщи министърът. Според него има много работа по системите, които трябва да се прилагат догодина, която все още не е започната.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Нараства безпокойството на Европейския съюз заради процъфтяващата търговия на Турция с Русия

Нараства безпокойството на Европейския съюз заради процъфтяващата търговия на Турция с Русия

Вторник, 16 Август 2022

По данни на Турския статистически институт и министерството на търговията на Турция стойността на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Кръстосаните проверки за Кампания 2022 приключиха, застъпените площи са рекордно малко

Кръстосаните проверки за Кампания 2022 приключиха, застъпените площи са рекордно малко

Понеделник, 08 Август 2022

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) приключи месец по-рано кръстосаните проверки...

Компании, Събития, Анализи

Международна конференция „EXPLORE USA”

Международна конференция „EXPLORE USA”

Сряда, 10 Август 2022

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Посолството на САЩ в София...

Реколта, Пазари, Цени

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) намира търга на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh за скандален

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) намира търга на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh за скандален

Вторник, 16 Август 2022

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) намира търга на „Булгаргаз“ с начална цена...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 15 август пчеларите могат да подават заявление за плащане по Пчеларската програма за 2022 г.

До 15 август пчеларите могат да подават заявление за плащане по Пчеларската програма за 2022 г.

Сряда, 10 Август 2022

Пчеларите, изпълнили договорите си по Националната програма по пчеларство (НПП), могат да подават заявления...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.