Заместник-министър Бурджев: Продоволствената сигурност е ключов въпрос за възстановяването на световната икономика след кризата с Ковид-19

"Продоволствената сигурност е ключов въпрос и за възстановяването на световната икономика след кризата с Ковид-19, продължила повече от две години.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев, по време на 33-та сесия Европейската регионална конференция на Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО), която се провежда в хибриден формат в гр. Лодз, Полша.

По време на дискусията  „Последици върху световната продоволствена сигурност и селското стопанство, включително световните цени на храните, произтичащи от агресията  в Украйна“, аграрният заместник-министър Бурджев подчерта, че във връзка с войната в Украйна, България продължава да изразява своята загриженост за съществуващите рискове относно продоволствената сигурност и ограничаването на достъпа до храни в глобален план. „Агресията в Украйна в съчетание с устойчивата тенденция за запазване на високи нива на производствените разходи поставя сериозни предизвикателства пред българското земеделие и рибарство“, каза той като допълни още, че в момента особено важни са глобалните усилия за изграждане на по-устойчиви хранителни системи, особено в контекста на продължаващата криза и последвалото нарушение на веригите за доставки, както и предвид пандемията от Covid-19.

Заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев подчерта, че Европейският съюз (ЕС) трябва да продължи с усилията си в посока на преодоляване на възможните отрицателни последици от продоволствената несигурност и повишаващите се цени на храните върху вече съществуващи хуманитарни и хранителни кризи в глобален мащаб.

„Проблем пред износа на пшеница от Украйна представляват блокираните украински пристанища, както и повредената железопътна инфраструктура“, заяви още заместник-министър Бурджев, като уточни, че  в много трети страни, зависещи от доставките от Украйна и Русия, тази ситуация създава риск от хуманитарна криза, поради което е наложително ЕС да продължи с усилията си за облекчаване на настоящата ситуация.

Аграрният заместник-министър обобщи, че по отношение на европейския контекст считаме, че е изключително важно да продължат усилията за мобилизиране на всички налични инструменти за подкрепа на европейските земеделските производители за обезпечаване на производството на достатъчно храни на достъпни цени за всички граждани на ЕС. „В настоящата тежка ситуация, усилията на ФАО и другите агенции базирани в Рим, както и на държавите членки трябва да бъдат фокусирани в посока гарантиране на продоволствената сигурност, която е първостепенен приоритет в  настоящия стратегически дневен ред.“, заключи заместник-министър Бурджев.


Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Мисия на ЕК оценява изградения капацитет у нас за прилагането на класификацията на кланични трупове на говеда

Мисия на ЕК оценява изградения капацитет у нас за прилагането на класификацията на кланични трупове на говеда

Вторник, 29 Ноември 2022

Заместник-министър Крум Неделков приветства участниците в одита, който се провежда периодично във всички страни-членки Мисия...

Компании, Събития, Анализи

Благодарим ви, че направихте Interpoma 2022 успешна!

Благодарим ви, че направихте Interpoma 2022 успешна!

Петък, 25 Ноември 2022

Израел, САЩ, Полша, Австралия - светът на ябълките се събра тук, в Болцано. Благодарение...

Реколта, Пазари, Цени

Заместник-министър Георги Събев: България и Китай продължават да насърчават двустранната търговия със селскостопански и хранителни продукти

Петък, 04 Ноември 2022

България и Китай продължават да насърчават двустранната търговия със селскостопански и хранителни продукти. Това...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Заместник-министър Джиков: Държавата трябва да подпомага участието на производителите в международни изложения

Заместник-министър Джиков: Държавата трябва да подпомага участието на производителите в международни изложения

Четвъртък, 24 Ноември 2022

Държавата трябва да подпомага участието на земеделските производители в международни изложения, защото много от...

Иновации, Обучение, Агросвят

ОД „Земеделие“ Бургас получи етикет „Ефективен CAF потребител“

ОД „Земеделие“ Бургас получи етикет „Ефективен CAF потребител“

Вторник, 29 Ноември 2022

Областна дирекция „Земеделие“ Бургас получи етикет „Ефективен CAF потребител“ от Института по публична администрация....


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.