България представи космически храни и нови сортове растителни култури на ЕКСПО 2025 в Осака, Япония

Министерството на земеделието и храните и Селскостопанската академия представиха българския иновационен и научен потенциал в селското стопанство по време на тематичната седмица „Необходимости за живот: храна, дрехи и подслон“, която се провежда от 5 до 16 юни в рамките на Международното изложение ЕКСПО 2025 в град Осака, Япония.

Акцент в представянето ни е поставен върху устойчивото земеделие, селекцията на растения и разработването на храни с висока добавена стойност, включително космически храни.

„Иновациите са движеща сила и основен фактор за устойчив растеж и добавена стойност в сектора на селското стопанство и производството на храни. Те са възможност да отговорим на глобалните икономически предизвикателства и да повишим конкурентоспособността на аграрния ни отрасъл. България е малка страна, но притежава значителни постижения в приоритетни области като селекцията на растения и производството на космически храни“, заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева при откриване на  събитието в българския павилион.

Тя посочи, че значението на земеделието нараства със своя глобален принос за опазването на околната среда, осигуряването на заетост, развитието на селските райони и гарантирането на продоволствената сигурност.

„Прогресивната наука и съвременните технологии позволяват да издигнем храната и храненето на друго ниво“, допълни заместник-министърът и подчерта, че във времена на все по-глобализиращ се свят трансформацията на аграрния и на хранителния сектор е ключов фактор за утвърждаване на приобщаващи и устойчиви общества.

В рамките на участието на българската делегация, председателят на ССА проф. Виолета Божанова изнесе презентация за най-новите растителни селекции на Института по зеленчукови култури „Марица“ към ССА. Сред тях са сортовете „Розово сърце“, „Алено сърце“ и „Розов блясък“, които се считат за едни от най-вкусните в света. Те са пример и за съхраняване на традицията в съчетание с възможности за висока продуктивност и устойчивост на болести по растенията. Този резултат се постига чрез иновативни методи за селекция – ДНК генотипиране, пълно фенотипиране, метаболомни анализи.

Бяха демонстрирани и най-новите постижения, свързани с ускоряване на процеса на селекция на растения чрез иновативна методика за дистанционно наблюдение и машинно обучение за полево фенотипиране.

Директорът на Агробиоинститута към ССА  проф. Иван Атанасов представи български космически храни с доказан успех в реални антарктически и други специални мисии. Новите храни са продукт на обединението на най-новите научни постижения на института и високотехнологичните разработки на компанията „Антарта“. Те са израз и на дългосрочното стратегическо намерение за обединяване на качество, безопасност, традиция и иновации в създаването на храни с висока добавена стойност.

Бяха представени и биоактивни продукти под формата на хигроскопичен прах, извлечен чрез съвременна технология за оползотворяване на биомаса и отпадъци от етерично-маслени култури.

Българският павилион на Международното изложение ЕКСПО 2025 – Осака се намира на стратегическо място и е с площ от 376 кв. м. Мотото на националния ни павилион е „Еволюция с природата“ и предава посланието, че прогресът трябва да се движи в хармония с природата. То е в унисон и с основната тема на изложението: „Проектиране на бъдещо общество за живота ни“. ЕКСПО -Осака се провежда от 13 април до 13 октомври 2025 г.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

България приветства предложенията на ЕС за облекчаване работата на фермерите

България приветства предложенията на ЕС за облекчаване работата на фермерите

Вторник, 24 Юни 2025

България оценява положително предложенията в проекта на Регламент на ЕС за облекчаване на работата...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Селскостопанска техника: Италианското производство е намаляло през 2024 г.

Селскостопанска техника: Италианското производство е намаляло през 2024 г.

Събота, 28 Юни 2025

Спадът в износа и негативната тенденция на вътрешния пазар се отразяват в националното производство,...

Реколта, Пазари, Цени

Българските фирми са сред водещите компании в устойчивото и здравословно хранене на Free From Specialty Food & Wine 2025

Българските фирми са сред водещите компании в устойчивото и здравословно хранене на Free From Specialty Food & Wine 2025

Понеделник, 23 Юни 2025

България направи запомнящо се впечатление на едно от иновативните международни събития в хранителната индустрия...

Иновации, Обучение, Агросвят

Университетът в Болоня и FederUnacoma работят заедно за агроиндустриални иновации

Събота, 28 Юни 2025

Рамковото споразумение, официално представено в Болоня по време на годишното общо събрание на Федерацията,...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.