Мариела Йорданова: Да се намали употребата на торове, препарати и семена е възможна мисия

От Сортови семена – Разград представиха своите виждания за “по-зелено” земеделие в контекста на Зелената сделка и новата Обща селскостопанска политика за намалена употреба на торове и пестициди

“Ние фермерите искаме достъп до иновации, партньорство със земеделската наука, формули и препоръки как да работим така, че да замърсяваме минимално околната среда, като това не нарушава нашата рентабилност в зърнопроизводството”. Това заяви Мариела Йорданова, зърнопроизводител и  изпълнителен директор на “Сортови семена” - Разград в Деня на пшеницата 2021, който се проведе в опитните полета на компанията в Кубрат. Събитието събра над 150 земеделци и премина под мотото: “Да правим отговорно земеделие!”.

Освен че представиха над 50 сорта българска и чуждестранна селекция, включително и сръбска - пшеница, ечемик и тритикале, организаторите на събитието представиха своите виждания за “по-зелено” земеделие в контекста на Зелената сделка и новата Обща селскостопанска политика за намалена употреба на торове и пестициди.
“Високите изисквания на Зелената сделка не могат да се постигнат с безпринципна забрана на активни вещества, препарати и технологии без да има заместващи такива”, категорична е Мариела Йорданова. Една от възможностите, според нея е прилагане в производството на променливи норми на сеитба, торене и препарати за растителна защита.

“Торовете ще внасяме променливо след картиране и анализ на почвите в полетата. Така няма да предозираме, повтаряме и няма да вредим на здравето на почвата и водите. ПРЗ ще внасяме след обследвания и анализи поле по поле, сорт по сорт, когато е необходимо. Няма да налагаме матрици и да се поддаваме на PR-a на растителнозащитните компании. За целта обаче трябва да получим възможност за инвестиции в модерна техника”, посочи Йорданова.

По отношение на семената от екипа на “Сортови семена” препоръчват на фермерите сеитбени норми в зависимост от репродуктивната способност на сорта, датите на сеитба, потенциала на сорта, технологията на отглеждане:
“Мина времето, когато казваме, че сеитбата на пшеница се прави с 25, 29 или 30 кг./дка. Брой кълняеми семена на кв.метър в зависимост от това какъв е сортът, каква е абсолютната му маса, каква е възможността за пролетно братене, дали се прави семепроизводство или зърнопроизводство, са факторите, с които трябва да се съобразяваме”, посочи тя.

Йорданова изрази надежда, че изискването за употреба на сертифицирани семена, заедно с диверсификацията на културите и сеитбооборота ще бъдат част от зелените изисквания за следващия период на Общата селскостопанска политика.

“Когато се спази целият процес на семепроизводство с всички стадии на заготовка, обеззаразяване, апробация, сертификация, семената се превръщат в бариера срещу болести, които се разпространяват със семето, срещу почвени патогени, бариера са и срещу плевели, които нанасят много икономически щети. С употребата на сертифицирани семена се намалява и употребата на препарати за растителна защита в последствие”, обясни Йорданова.

Думите ѝ подкрепи и Петко Василев, председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България:  “Аз съм много благодарен не само на Мариела, но и на други наши водещи семепроизводители, че прокламират важността да се използват сертифицирани семена. Важно е първо в контекста на т.нар. Зелена сделка, тъй като в нея е заложено намаленото използване на пестициди. В тази връзка чрез използването на сертифицирани семена се елиминират редица от предпоставките за проблеми в един посев и съответно нуждата от използване на големи количества пестициди”.

 Да се намали употребата на торове, препарати и семена е възможна мисия, смята Мариела Йорданова. “Твърде амбициозно” обаче е изискването на Зелената сделка за 50% намалено потребление на торове в земеделското производство до 2030 г., смята тя. 

 В Деня на пшеницата организаторите разиграха и томбола, в която петима късметлии спечелиха по 1 тон семена за есенната кампания, предоставени от Сортови семена.  

 В края на събитието се проведе и ритуал за наричане за здраве и богата жътвена кампания. 

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Изявление на комисар Кириакиду по време на посещението й в България

Изявление на комисар Кириакиду по време на посещението й в България

Thursday, 17 June 2021

По време на посещението си в България комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Friday, 11 June 2021

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра...

Компании, Събития, Анализи

Заместник-министър Неделков ще открие деветия национален събор на овцевъдите

Заместник-министър Неделков ще открие деветия национален събор на овцевъдите

Thursday, 17 June 2021

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков ще открие Националния събор...

Реколта, Пазари, Цени

Предизвикателствата пред онлайн магазините

Предизвикателствата пред онлайн магазините

Wednesday, 16 June 2021

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

Wednesday, 09 June 2021

Остават два дни за подаване на заявления за кампанията за Директни плащания за 2021...

Иновации, Обучение, Агросвят

Мария Габриел: Иновациите, науката и образованието са движеща сила за устойчива екосистема на творческите и културни индустрии

Мария Габриел: Иновациите, науката и образованието са движеща сила за устойчива екосистема на творческите и културни индустрии

Thursday, 17 June 2021

Българският еврокомисар Мария Габриел е на двудневно работно посещение в Португалия, в рамките на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.